Search

Máte doma 2 mrkvy, 2 cukety a 2 vajíčka? Pripravte si tieto fantastické zeleninové placky z mrkvy a cukety!

mrkvové placky s cuketou
Mrkvové placky s cuketou

Obsah receptu

Máte doma mrkvu, cuketu a pár vajíčok? Potom môžete pripraviť rýchle a chutné zeleninové placky, ktoré zmiznú z taniera za pár minút. Sú chrumkavé zvonku a mäkké vo vnútri, presne také, aké majú placky byť.

U nás doma robím tieto mrkvovo-cuketové placky vždy, keď chcem rýchlo pripraviť niečo zdravé a chutné zároveň. Verím mi, vyskúšajte ich namiesto klasických zemiakových placiek a nebudete ľutovať. Vždy robím väčšiu dávku, pretože aj studené sú skvelou desiatakou do práce či na výlet.

Ingrediencie

  • Čas prípravy: 15 minút
  • Čas smaženia: 10 minút
  • Obtiažnosť: ⭐ (ľahká)
  • Počet porcií: 2
  • 2 mrkvy (150 g)
  • 2 cukety (550 g)
  • 1/2 cibule
  • 2 vajcia
  • 100 g hladkej múky
  • 8 g kypriaceho prášku do pečiva
  • soľ podľa chuti
  • mleté čierne korenie podľa chuti
  • olej na smaženie

Postup prípravy

  1. Mrkvu nastrúhajte na hrubom strúhadle a preložte ju do väčšej misky. Cibuľu nakrájajte najemno a pridajte k mrkve. Zmes zeleniny osoľte a zalejte horúcou vodou.
  2. Cukety olúpte a nastrúhajte taktiež na hrubom strúhadle. Dôležité je vytlačiť z nej prebytočnú vodu (môžete použiť sitko alebo čistú utierku) a jemne ju osoľte. Cuketu pridajte do misky k scedenej mrkve s cibuľou.
  3. Do zeleninového základu rozklepnite vajcia so štipkou soli. Vyšľahajte ich do jemnej peny a prilejte k zelenine. Zmes podľa chuti osoľte, okoreňte a dobre premiešajte.
  4. Do cesta preosejte múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva a dôkladne premiešajte. Na panvici rozpáľte trochu oleja, pomocou lyžice tvarujte z cesta malé placky a smažte ich približne 5 minút z každej strany dozlatista.

Tipy

  1. Ak chcete placky ešte viac ochucovať, pridajte do zmesi strúčik pretlačeného cesnaku alebo trochu nadrobno nasekanej petržlenovej vňate.
  2. Vždy vytláčam z cukety čo najviac vody, aby placky neboli príliš mokré a lepšie držali tvar pri smažení.
  3. Tieto placky sú fantastické s domácim bylinkovým jogurtovým dipom – stačí zmiešať biely jogurt s nasekanými bylinkami, soľou a trochou citrónovej šťavy.
  4. Ak vám zostanú, môžete ich na druhý deň zohriať v toastovači alebo na suchej panvici a budú opäť chrumkavé.

Video recept:

Verím, že tieto mrkvovo-cuketové placky si obľúbite rovnako ako my. Sú rýchle, zdravé a chutné – presne to, čo potrebujeme v uponáhľanom dni. Vyskúšajte ich a dajte vedieť, ako vám chutili!

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od perfekte rezepte

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty