Search

Legendárne Parížske rožky nielen na Veľkú noc: Tradičný sviatočný dezert!

Legendárne Parížske rožky
Legendárne Parížske rožky

Obsah receptu

Vyskúšajte naše legendárne Parížske rožky! Tento lahodný dezert poteší celú rodinu a zaručene sa stane novou tradíciou. Recept je jednoduchší, než sa zdá, a s trochou trpezlivosti ho zvládne každý.

Parížske rožky – neodolateľná kombinácia chrumkavých orechových roztekov a lahodného kakaového krému. Náš recept je inšpirovaný videom od LiViera Desserts a zaručuje perfektný výsledok.

Legendárne Parížske rožky

Ingrediencie:

Cesto:

  • 4 vaječné bielky
  • 300 g kryštálového cukru
  • 300 g vlašských orechov

Krém:

  • 5 vajec strednej veľkosti
  • 180 g kryštálového cukru
  • 3 lyžice kakaa
  • 500 g masla

Čokoládová poleva:

  • 200 g tmavej čokolády (52 %)
  • 100 g kokosového oleja

Postup prípravy:

Cesto:

Do horúceho vodného kúpela vložíme hlbšiu misku, v ktorej zmiešame 300 g kryštálového cukru a 4 vaječné bielka tak, aby sa všetok cukor ponoril do bielok. Ďalej miešame len občas a sledujeme teplotu. Bielka zohrejeme na teplotu 72-76 stupňov Celzia. Ešte horúce prelejeme do misky a šľaháme asi 10 minút. Sneh po vyšľahaní je krásne hustý a lesklý. Počas šľahania vychladne, takže hneď do neho na dva razy pridáme na jemno namleté vlašské orechy. Miešame len vareškou. Sneh preložíme do cukrárenského vrecka a koniec odstrihneme podľa toho, aké veľké budeme robiť rozteky. Na plech vystlaný papierom na pečenie striekame rozteky. Mokrým prstom môžeme rožteky upraviť. Pečieme pri 190°C približne 5 – 6 minút. Po vypnutí rúry dvierka pootvoríme a rozteky ešte 10 minút dosúšame. Rožteky necháme vychladnúť a pokračujeme prípravou krému.

Krém:

Do 5 vajec pridáme 180 g kryštálového cukru a miešame, pokým sa cukor nerozpustí. Vajíčka pasterizujeme podobným spôsobom ako bielka. Vajíčka zohrejeme nad parou na teplotu 72-76 stupňov Celzia. Prelejeme do väčšej misy a na vysokých otáčkach šľaháme do vychladnutia. Trvá to približne 15 minút. Potom pridáme 3 lyžice kvalitného kakaa a pokračujeme v šľahaní. Maslo izbovej teploty nakrájame na menšie kúsky a postupne pridáme a šľaháme. Krém by mal vychladnúť a zhustnúť. Krém dáme do cukrárenského vrecka a dáme ozdobnú špičku a nanesieme na vychladnuté rozteky. Rozteky s krémom dáme do chladničky stuhnúť.

Čokoládová poleva:

Do hlbšej nádoby nalámeme 200 g kvalitnej horkej čokolády a pridáme 100 g kokosového oleja alebo iný rastlinný tuk. V horúcom vodnom kúpeli necháme roztopiť. Polevu necháme vychladnúť na 29 stupňov Celzia. Do čokolády ponoríme len krém a necháme dobre odtiecť. Necháme vychladnúť a podávame. Dobrú chuť.

Legendárne Parížske rožkyVideo recept:

Parížske rožky sú perfektným dezertom na Veľkú noc, ale aj na akúkoľvek inú príležitosť. Sú krásne, chutné a zaručene ulahodia každému. Tak neváhajte a vyskúšajte tento recept!

Súvisiace články

Výborné krehké sušienky KVETINKY nielen na Vianoce: Neuveriteľne dobré!

Rýchle vianočné čokoládové guľky len z 3 surovín a za 10 minút!

Legendárne žĺtkové rezy: Najtradičnejší nielen vianočný dezert!


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála LiViera Desserts

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty