Search

Kysnutý koláč s ovocím a posýpkou: Do cesta stačí pridať jednu sedliacku prísadu a bude nadýchané ako pierko!

Kysnutý koláč s ovocím a posýpkou
Kysnutý koláč s ovocím a posýpkou

Obsah receptu

Kysnutý koláč s ovocím a posýpkou je dokonalou voľbou pre tých, ktorí si radi pochutnajú na sladkom a zároveň obľubujú pečenie. Vďaka jednej sedliackej prísade bude toto cesto nadýchané ako pierko! Pripravte si jednoduché a chutné cesto, ktoré vyčarí úsmev na tvárach vašich blízkych.

Hľadáte recept na lahodný kysnutý koláč s ovocím a posýpkou? Ste na správnom mieste! Tento koláč je ideálny pre každého, kto chce skúsiť niečo nové a zároveň si užiť tradičný chuťový zážitok.

Kysnutý koláč s ovocím a posýpkou

Ingrediencie:

Cesto:

  • 250 ml vlažného mlieka (1 šálka)
  • 20 g čerstvého droždia
  • 1 polievková lyžica cukru
  • 500 g polohrubej múky (4 šálky)
  • Štipka soli
  • 100 g cukru (1/2 šálky)
  • 8 g vanilínového cukru (1 polievková lyžica)
  • 80 g masla (približne 1/3 šálky)

Ovocie:

  • 250 g malín (približne 2 šálky)
  • 250 g čučoriedok (približne 2 šálky)
  • 250 g černíc (približne 2 šálky)

Posýpka:

  • 110 g masla (asi 1/2 šálky)
  • 180 g viacúčelovej múky (1 1/2 šálky)
  • 120 g práškového cukru (1 šálka)
  • 16 g vanilínového cukru (1,5 lyžice)

Postup prípravy:

  1. Príprava cesta:
  • Do vlažného mlieka pridajte droždie a 1 polievkovú lyžicu cukru. Nechajte droždie aktivovať (asi 5-10 minút).
  • V mise zmiešajte múku so štipkou soli.
  • Pridajte aktivované droždie, 100 g cukru, 8 g vanilínového cukru a roztopené maslo. Ak je maslo príliš tuhé, môžete ho mierne zmäknúť v mikrovlnnej rúre pri nízkej teplote.
  • Všetky ingrediencie dôkladne zamiesime do hladkého cesta.
  • Cesto prikryte potravinovou fóliou a nechajte na teplom mieste vykysnúť, až zdvojnásobí svoj objem (asi 1 hodinu).
  1. Príprava posýpky:
  • V mise zmiešajte múku, práškový cukor, vanilínový cukor a maslo. Miešajte, až kým sa nevytvoria drobné hrudky.
  1. Zostavenie koláča:
  • Vykysnuté cesto dajte do formy na pečenie (priemer 33 x 29 cm) a rovnomerne ho rozprestrite.
  • Na vrch cesta poukladajte maliny, černice a čučoriedky.
  • Na ovocie rovnomerne posypte pripravenú posýpku.
  1. Pečenie:
  • Koláč pečte v teplovzdušnej rúre pri teplote 160°C približne 30 minút, alebo kým nebude povrch zlatohnedý a cesto upečené.
  1. Podávanie:
  • Koláč nechajte vychladnúť a potom ho nakrájajte na porcie. Môžete podávať samotný alebo s kopčekom šľahačky či zmrzliny.

Dobrú chuť!

Tipy:

  • Ak nemáte čerstvé maliny, čučoriedky alebo černice, môžete použiť aj mrazené ovocie. Len nezabudnite ho pred použitím rozmraziť a odstrániť prebytočnú šťavu.
  • Pre lepšie kysnutie cesta môžete do mlieka pridať štipku cukru, čo podporí činnosť droždia.
  • Posýpku môžete pripraviť vopred a uložiť do chladničky. Je tak jednoduchšie, keď chcete koláč pripraviť rýchlejšie.
  • Skúste pridať do cesta trochu citrónovej kôry pre sviežejšiu chuť.

Kysnutý koláč s ovocím a posýpkou – Video recept:

Kysnutý koláč s ovocím a posýpkou je skvelá voľba pre každú príležitosť. Jeho príprava je jednoduchá a výsledok vás určite nesklame. Takže nezáleží na tom, či ste v kuchyni začiatočník alebo skúsený kuchár, určite si nájdete potešenie v príprave a konzumácii tohto lahodného koláča. Dúfame, že si ho vychutnáte rovnako ako my. Dobrú chuť!

Súvisiace články:

Kysnuté buchty ako od babičky: Sladučké buchty s čučoriedkami a krémovým syrom!

Dokonalé pizzovníky z kysnutého cesta: Tak chutné, že na stole nezostane nič!

Slávny francúzsky kysnutý veniec: Nadýchaný a veľmi chutný koláč – vyzerá ako z pekárne


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Einfache Rezepte

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty