Jemný nízkokalorický koláč s tvarohom, jablkovým pyré a sušenými marhuľami je dokonalou voľbou pre všetkých, ktorí si chcú pochutnať na ľahkom a zdravom dezerte.
Hľadáte dezert, ktorý je chutný, ľahký a vhodný aj do zdravého jedálnička? Jemný nízkokalorický koláč s tvarohom, jablkovým pyré a sušenými marhuľami vás očarí svojou sviežosťou a prirodzenou sladkosťou. Tento dezert je jednoduchý na prípravu a skvele sa hodí na každú príležitosť.
Ingrediencie:
Ingrediencie na cesto:
- 180 g tvarohu
- 130 g jablkového pyré (domáce alebo kupované)
- 90 g ryžovej múky
- 90 g kukuričnej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- Štipka soli
Na náplň:
- 60 g sušených marhúľ
- 150 ml mlieka
- 1 lyžička orechovej pasty
Na polevu:
- 125 g smotanového syra alebo mascarpone
- 200 g kyslej smotany
- 1 vajce (môže byť nahradené škrobom)
- Sladidlo podľa chuti
Postup prípravy:
Ingrediencie na cesto:
- 180 g tvarohu
- 130 g jablkového pyré (domáce alebo kupované)
- 90 g ryžovej múky
- 90 g kukuričnej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- Štipka soli
Na náplň:
- 60 g sušených marhúľ
- 150 ml mlieka
- 1 lyžička orechovej pasty
Na polevu:
- 125 g smotanového syra alebo mascarpone
- 200 g kyslej smotany
- 1 vajce (môže byť nahradené škrobom)
- Sladidlo podľa chuti
Postup:
1. Príprava cesta:
- V miske zmiešajte tvaroh a jablkové pyré. Pridajte ryžovú múku, kukuričnú múku, prášok do pečiva a štipku soli.
- Vypracujte mäkké cesto, ktoré by nemalo byť príliš riedke.
- Formu na pečenie s priemerom 18-20 cm vyložte papierom na pečenie a upevnite ho olejom alebo vodou, aby sa nekĺzal.
- Cesto rovnomerne rozotrite do formy a vložte do predhriatej rúry na 200 °C na 5-7 minút.
2. Príprava náplne:
- Sušené marhule zalejte vriacou vodou a nechajte ich variť 30-40 minút, kým nezmäknú. Potom ich rozmixujte na hladkú pastu.
- K marhuľovej paste pridajte mlieko a orechovú pastu. Dôkladne premiešajte.
3. Príprava polevy:
- V miske zmiešajte smotanový syr, kyslú smotanu, vajce (alebo škrob) a sladidlo. Dôkladne vyšľahajte do hladkej konzistencie.
4. Finalizácia a pečenie:
- Predpečené cesto rovnomerne potrite marhuľovou náplňou.
- Na vrch pridajte smotanovú polevu a vyrovnajte ju.
- Pečte pri 180 °C približne 30-35 minút, kým poleva nezhustne a mierne nezhnedne.
Tipy na servírovanie:
- Pred podávaním nechajte koláč vychladnúť a dajte ho do chladničky na niekoľko hodín.
- Dezert môžete ozdobiť nasekanými orechmi, kokosom alebo sušeným ovocím.
Vhodné pre nízkosacharidovú diétu:
- Nahradenie ryžovej múky mandľovou alebo kokosovou múkou.
- Namiesto jablkového pyré použite tekvicové pyré s trochou sladidla.
Dobrú chuť! ❤
Tento koláč je ideálny na raňajky alebo ako zdravý dezert.
Tipy:
- Sušené marhule môžete pred použitím namočiť do teplej vody, aby boli mäkšie a ľahšie sa spracovávali.
- Pre výraznejšiu chuť použite domáce jablkové pyré bez pridaného cukru.
- Koláč pečte pri nižšej teplote, aby zostal krásne jemný a tvaroh sa nepripiekol.
- Na dekoráciu použite plátky čerstvých jabĺk alebo sekané orechy.
- Koláč podávajte dobre vychladený, aby sa chute pekne spojili.
Video recept:
Jemný nízkokalorický koláč s tvarohom, jablkovým pyré a sušenými marhuľami poteší chuťové poháriky a stane sa obľúbeným receptom vo vašej kuchyni.
Vyskúšajte aj:
Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Domáca kuchyňa