Search

Jemný nízkokalorický koláč s tvarohom, jablkovým pyré a sušenými marhuľami

nízkokalorický koláč s tvarohom
Jemný nízkokalorický koláč s tvarohom, jablkovým pyré a sušenými marhuľami

Obsah receptu

Jemný nízkokalorický koláč s tvarohom, jablkovým pyré a sušenými marhuľami je dokonalou voľbou pre všetkých, ktorí si chcú pochutnať na ľahkom a zdravom dezerte.

Hľadáte dezert, ktorý je chutný, ľahký a vhodný aj do zdravého jedálnička? Jemný nízkokalorický koláč s tvarohom, jablkovým pyré a sušenými marhuľami vás očarí svojou sviežosťou a prirodzenou sladkosťou. Tento dezert je jednoduchý na prípravu a skvele sa hodí na každú príležitosť.

Ingrediencie:

Ingrediencie na cesto:

  • 180 g tvarohu
  • 130 g jablkového pyré (domáce alebo kupované)
  • 90 g ryžovej múky
  • 90 g kukuričnej múky
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • Štipka soli

Na náplň:

  • 60 g sušených marhúľ
  • 150 ml mlieka
  • 1 lyžička orechovej pasty

Na polevu:

  • 125 g smotanového syra alebo mascarpone
  • 200 g kyslej smotany
  • 1 vajce (môže byť nahradené škrobom)
  • Sladidlo podľa chuti

Postup prípravy:

Ingrediencie na cesto:

  • 180 g tvarohu
  • 130 g jablkového pyré (domáce alebo kupované)
  • 90 g ryžovej múky
  • 90 g kukuričnej múky
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • Štipka soli

Na náplň:

  • 60 g sušených marhúľ
  • 150 ml mlieka
  • 1 lyžička orechovej pasty

Na polevu:

  • 125 g smotanového syra alebo mascarpone
  • 200 g kyslej smotany
  • 1 vajce (môže byť nahradené škrobom)
  • Sladidlo podľa chuti

Postup:

1. Príprava cesta:
  1. V miske zmiešajte tvaroh a jablkové pyré. Pridajte ryžovú múku, kukuričnú múku, prášok do pečiva a štipku soli.
  2. Vypracujte mäkké cesto, ktoré by nemalo byť príliš riedke.
  3. Formu na pečenie s priemerom 18-20 cm vyložte papierom na pečenie a upevnite ho olejom alebo vodou, aby sa nekĺzal.
  4. Cesto rovnomerne rozotrite do formy a vložte do predhriatej rúry na 200 °C na 5-7 minút.
2. Príprava náplne:
  1. Sušené marhule zalejte vriacou vodou a nechajte ich variť 30-40 minút, kým nezmäknú. Potom ich rozmixujte na hladkú pastu.
  2. K marhuľovej paste pridajte mlieko a orechovú pastu. Dôkladne premiešajte.
3. Príprava polevy:
  1. V miske zmiešajte smotanový syr, kyslú smotanu, vajce (alebo škrob) a sladidlo. Dôkladne vyšľahajte do hladkej konzistencie.
4. Finalizácia a pečenie:
  1. Predpečené cesto rovnomerne potrite marhuľovou náplňou.
  2. Na vrch pridajte smotanovú polevu a vyrovnajte ju.
  3. Pečte pri 180 °C približne 30-35 minút, kým poleva nezhustne a mierne nezhnedne.

Tipy na servírovanie:

  • Pred podávaním nechajte koláč vychladnúť a dajte ho do chladničky na niekoľko hodín.
  • Dezert môžete ozdobiť nasekanými orechmi, kokosom alebo sušeným ovocím.

Vhodné pre nízkosacharidovú diétu:

  • Nahradenie ryžovej múky mandľovou alebo kokosovou múkou.
  • Namiesto jablkového pyré použite tekvicové pyré s trochou sladidla.

Dobrú chuť! ❤

Tento koláč je ideálny na raňajky alebo ako zdravý dezert.

Tipy:

  1. Sušené marhule môžete pred použitím namočiť do teplej vody, aby boli mäkšie a ľahšie sa spracovávali.
  2. Pre výraznejšiu chuť použite domáce jablkové pyré bez pridaného cukru.
  3. Koláč pečte pri nižšej teplote, aby zostal krásne jemný a tvaroh sa nepripiekol.
  4. Na dekoráciu použite plátky čerstvých jabĺk alebo sekané orechy.
  5. Koláč podávajte dobre vychladený, aby sa chute pekne spojili.

Video recept:

Jemný nízkokalorický koláč s tvarohom, jablkovým pyré a sušenými marhuľami

Jemný nízkokalorický koláč s tvarohom, jablkovým pyré a sušenými marhuľami poteší chuťové poháriky a stane sa obľúbeným receptom vo vašej kuchyni.

Vyskúšajte aj:

Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.


Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Domáca kuchyňa

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty