Hľadáte recept na lahodný a jednoduchý dezert? Vyskúšajte tento brioškový koláč s lahodnou škoricovo cukrovou posýpkou. Pripravte si ho s nami krok za krokom a vychutnajte si ho s rodinou a priateľmi.
Tento brioškový koláč je ideálny pre každú príležitosť. Je rýchly a jednoduchý na prípravu a zaručene poteší vaše chuťové poháriky.
Brioškový koláč s škoricovo cukrovou posýpkou
Ingrediencie:
- 320 g polohrubej múky
- 4 g soli
- 6 g sušeného droždia
- 100 ml teplého mlieka
- 8 g vanilkového cukru
- 2 polievkové lyžice cukru
- 1 polievková lyžica medu
- 2 polievkové lyžice oleja
- 1 polievková lyžica masla
- 1 bielko
- 4 g prášku do pečiva
Na posýpku:
- 2 polievkové lyžice hnedého cukru
- 2 polievkové lyžice múky
- 1 polievková lyžica masla
- 1 čajová lyžička škorice
Na potretie a polevu:
- 1 žĺtok
- kondenzované mlieko (na polevu)
Postup prípravy:
- Zmiešajte 320 g polohrubej múky, 4 g soli, 6 g sušeného droždia, 100 ml teplého mlieka, 8 g vanilkového cukru, 2 polievkové lyžice cukru, 1 polievkovú lyžicu medu, 2 polievkové lyžice oleja, 1 polievkovú lyžicu masla, 1 bielko a 4 g prášku do pečiva.
- Vypracujte cesto a nechajte ho 30 minút kysnúť v teple.
- Po 30 minútach cesto spracujte na pomúčnenej doske a rozdeľte na malé guličky veľkosti vlašského orecha.
- Guličky naukladajte do formy a nechajte vykysnúť, kým nezdvojnásobia svoj objem.
- Pripravte posypku: do misky dajte 2 polievkové lyžice hnedého cukru, 2 polievkové lyžice múky, 1 polievkovú lyžicu masla a 1 čajovú lyžičku škorice a zmiešajte.
- Žĺtok rozmiešajte a potrite ním vrch guličiek, posypte pripravenou posypkou.
- Pečte pri teplote 180 stupňov Celzia po dobu 25-30 minút.
- Po upečení polejte vrch kondenzovaným mliekom.
Tipy:
- Pre extra bohatú chuť môžete do cesta pridať 1 lyžičku vanilkového extraktu.
- Ak nemáte hnedý cukor, môžete ho nahradiť bielym cukrom.
- Pre lesklejší povrch briošiek ich pred pečením potrite trochou rozšľahaného vajca.
- Brioškový koláč môžete podávať teplý aj studený.
Brioškový koláč – Video recept:
Tento brioškový koláč je skvelý spôsob, ako potešiť svojich blízkych lahodným a jednoduchým dezertom. Vyskúšajte ho už dnes!
Súvisiace články:
Slávny francúzsky kysnutý veniec: Nadýchaný a veľmi chutný koláč – vyzerá ako z pekárne
Chlebové slané tyčinky s olivami podľa babky Stanky: Jednoduché, rýchle a moc dobré
Taliansky citrónový koláč: Najobľúbenejší dezert v Taliansku, budete ho pripravovať každý týždeň!
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála