Search

Florentský ricottový koláč s mandľami a likérom – Jemný a elegantný taliansky dezert

Florentský ricottový koláč
Florentský ricottový koláč

Obsah receptu

Florentský ricottový koláč s mandľami a likérom je lahodný taliansky dezert, ktorý si zamilujete. Spojenie jemnej ricotty, chrumkavých mandlí a voňavého likéru vytvára nezabudnuteľný chuťový zážitok.

Vyskúšajte tento jednoduchý recept na Florentský ricottový koláč s mandľami a likérom. Príprava je nenáročná a zvládne ju aj začiatočník. Výsledkom je nadýchaný koláč s jemnou chuťou, ktorý sa rozplýva na jazyku. Mandle dodávajú koláču príjemnú chrumkavosť a likér mu dodá lahodnú arómu.

Ingrediencie:

  • Ricotta: 250 g (odkvapkaná)
  • Vajcia: 3 veľké
  • Hnedý cukor: 125 g
  • Mleté mandle: 130 g (bez šupky, voliteľné)
  • Citrónová kôra: z 1 bio citróna
  • Vanilkový extrakt: 1 čajová lyžička
  • Soľ: štipka
  • Likér: 2-3 polievkové lyžice (Bénédiktínsky likér, Amaretto, Grand Marnier, koňak alebo iný podľa chuti)
  • Práškový cukor: na posypanie

Postup prípravy:

Príprava cesta:

  • V miske šľahajte vajcia a hnedý cukor 5-6 minút, kým zmes strojnásobí svoj objem a zosvetlí.
  • Jemne vmiešajte ricottu pomocou stierky, aby ste zachovali nadýchanosť zmesi.

Pridanie suchých surovín:

  • Do zmesi postupne zapracujte mleté mandle.
  • Pridajte nastrúhanú citrónovú kôru, vanilkový extrakt a štipku soli.
  • Na záver pridajte 2-3 polievkové lyžice likéru podľa chuti a jemne premiešajte.

Príprava formy:

  • Formu s priemerom 25 cm vyložte pergamenovým papierom a potrite maslom.
  • Nalejte pripravené cesto do formy a rovnomerne ho rozotrite.

Pečenie:

  • Pečte v predhriatej rúre pri teplote 170 °C asi 40 minút.
  • Po upečení nechajte koláč úplne vychladnúť vo forme.

Dokončenie:

  • Po vychladnutí posypte koláč práškovým cukrom.

Tipy:

  1. Ricottu pred použitím nechajte odkvapkať v sitku, aby koláč nebol príliš vlhký.
  2. Mandle môžete pred použitím opražiť na suchej panvici, aby získali intenzívnejšiu chuť.
  3. Ak nemáte radi likér, môžete ho nahradiť pomarančovou šťavou alebo rumovou esenciou.
  4. Koláč môžete podávať posypaný práškovým cukrom, ozdobený šľahačkou alebo čerstvým ovocím.

Video recept:

Florentský ricottový koláč s mandľami a likérom je skvelou voľbou na slávnostné príležitosti, ale aj na bežné popoludnie s šálkou kávy. Určite si ho zamilujete!

Viac chutných receptov nájdete tu:

Citrónový koláč snov: Najlepší citrónový koláč, aký ste kedy ochutnali

Koláč s jablkami a citrónovým krémom – Zlato jesene: Koláčik, ktorý pobláznil svet

Citrónový koláč na štýl Crème Brûlée s chrumkavou karamelovou vrstvou

Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Un jour Une recette

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty