Search

Fantastické bravčové mešce plnené hubami a syrom: Recept na šťavnaté mäsko v slanine!

bravčové mešce
Bravčové mešce

Obsah receptu

Hľadáte recept, ktorým zaručene ohúrite svojich hostí alebo potešíte rodinu pri nedeľnom obede? Tieto fantastické bravčové mešce sú presne to pravé! Ukrývajú v sebe lahodnú plnku z restovaných šampiňónov, cibuľky, čili a roztopeného syra, ktorá dokonale dopĺňa chuť jemného bravčového mäsa. Celé sú navyše zabalené do chrumkavej slaninky, ktorá im dodáva neodolateľnú vôňu a šťavnatosť. Príprava je jednoduchšia, ako sa na prvý pohľad zdá, a výsledok stojí za to – krehké, šťavnaté mäsko plné chuti, ktoré aj na tanieri vyzerá skvele.

Tieto plnené bravčové mešce sú ideálnou voľbou na slávnostnejšie príležitosti, ale pokojne si ich môžete dopriať aj počas bežného týždňa, keď máte chuť na niečo výnimočné. Skvele sa hodia k rôznym prílohám – výborne chutia s varenými či pečenými zemiakmi, zemiakovou kašou, ale aj s čerstvým chlebom či bagetou. Nezabudnite ani na jednoduchú, no chutnú omáčku na báze jogurtu, ktorá celý pokrm príjemne osvieži.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 30 minút
  • Čas pečenia: cca 40-50 minút
  • Počet porcií: 8 kusov
  • Náročnosť: Stredná
  • Mäso: Bravčové karé alebo stehno (orech/šál)

Potrebujeme

Na mäso a plnku:

  • 600 gramov bravčového karé bez kosti (alebo bravčového stehna – orech/šál), nakrájaného na 8 plátkov hrubých cca 1 cm
  • 20 mililitrov rastlinného oleja (napr. repkový alebo slnečnicový)
  • 1 kus stredne veľkej cibule
  • 20 gramov čerstvej chilli papričky (alebo podľa chuti, môžete aj vynechať)
  • 300 gramov čerstvých šampiňónov
  • 20 mililitrov čerstvej citrónovej šťavy
  • Soľ (podľa chuti)
  • Čerstvo mleté čierne korenie (podľa chuti)
  • 200 gramov anglickej slaniny (tenké plátky)
  • 200 gramov syra Gouda alebo Eidam (alebo iný obľúbený tvrdý syr)

Na omáčku:

  • 200 gramov bieleho hustejšieho jogurtu (napr. gréckeho typu)
  • 10 gramov plnotučnej horčice (cca 1 polievková lyžica)
  • 40 gramov jemného kečupu (cca 2 polievkové lyžice)
  • 1/2 čajovej lyžičky údenej mletej papriky (alebo sladkej papriky)
  • cca 1-2 polievkové lyžice čerstvej citrónovej šťavy (alebo podľa chuti)
  • 2 stredne veľké sladkokyslé nakladané uhorky (cca 50 g), najemno nasekané
  • 1 čajová lyžička sušeného cesnaku (alebo 1 prelisovaný strúčik čerstvého)

Postup prípravy

Príprava mäsa a plnky:

  1. Plátky mäsa jemne vyklepte cez potravinársku fóliu alebo igelitové vrecko dotenka. Vďaka fólii ochránite štruktúru mäsa a zabránite znečisteniu okolia. Následne plátky z oboch strán osoľte a okoreňte čerstvo mletým čiernym korením.
  2. Pripravte si 8 “krížov” zo slaniny – vždy dva plátky slaniny preložte cez seba do tvaru kríža na pracovnej doske. Na každý kríž položte jeden pripravený plátok mäsa.
  3. V panvici rozohrejte olej. Cibuľu nakrájajte nadrobno a orestujte ju na oleji dosklovita (približne 1-2 minúty). Potom pridajte nadrobno nasekanú chilli papričku (ak používate) a krátko spolu restujte (cca 1 minútu).
  4. Šampiňóny očistite a nakrájajte na menšie kúsky alebo plátky. Pridajte ich do panvice k cibuli a chilli. Všetko podlejte citrónovou šťavou a duste na miernom ohni približne 10 minút, alebo kým sa neodparí väčšina tekutiny a huby nezmäknú.
  5. Hotovú hubovú zmes preložte do misy, dochuťte soľou a korením podľa potreby a nechajte mierne vychladnúť. Potom do nej primiešajte nahrubo nastrúhaný syr.

Kuracie mäso
TIP na dnes
Recept na najlepšie kuracie mäso: Super ľahká príprava a úžasná chuť

Plnenie a balenie:

  1. Do stredu každého plátku mäsa (ležiacom na slaninovom kríži) položte primerané množstvo hubovo-syrovej plnky.
  2. Mäso opatrne zabaľte – najprv preložte protiľahlé strany mäsa cez plnku a potom celé zrolujte alebo vytvarujte do tvaru mešca.
  3. Teraz mešec zabaľte do pripravenej slaniny – voľné konce slaninového kríža preložte cez mäsový balíček tak, aby bol celý pekne obalený.
  4. Dôležité: Aby balíček držal tvar počas pečenia, zaistite ho pomocou 1-2 drevených špáradiel. Špáradlá je dobré predtým namočiť na pár minút do vody, aby v rúre nehoreli.

Pečenie:

  1. Rúru predhrejte na 180 °C. Pripravené bravčové mešce poukladajte na plech vyložený papierom na pečenie, ideálne spojom (kde sa prekrýva slanina) nadol.
  2. Pečte v predhriatej rúre približne 40-50 minút. Doba pečenia závisí od hrúbky a typu mäsa – mäso by malo byť po upečení prepečené a mäkké (môžete otestovať zapichnutím špajdle alebo vidličky), slanina by mala byť zlatistá a chrumkavá. Ak sa vám zdá mäso ešte tuhé, pokojne pečte dlhšie. Pre extra chrumkavú slaninku môžete na posledných 5 minút zvýšiť teplotu alebo zapnúť funkciu gril (pozorne sledujte, aby sa nespálila).

Príprava omáčky:

  1. Kým sa mäso pečie, pripravte si omáčku. V menšej miske dôkladne zmiešajte biely jogurt, horčicu, kečup, údenú papriku, citrónovú šťavu, najemno nasekané nakladané uhorky a sušený cesnak. Podľa chuti môžete ešte dosoliť alebo dokoreniť.
  2. Hotovú omáčku odložte do chladničky aspoň na 15 minút, aby sa chute pekne prepojili.

Servírovanie:

  1. Upečené bravčové mešce nechajte pred podávaním chvíľu (cca 5 minút) odpočinúť. Nezabudnite pred servírovaním opatrne odstrániť špáradlá! Podávajte teplé s pripravenou jogurtovou omáčkou a obľúbenou prílohou (napr. zemiaky, ryža, hranolky, zeleninový šalát alebo len pečivo).

Videorecept

Tipy

  1. Pri výbere syra sa fantázii medze nekladú. Ja som použil Goudu, ale výborne sa hodí aj Ementál, Čedar, Niva (ak máte radi výraznejšiu chuť) alebo dokonca Mozzarella pre krásne ťahavú plnku.
  2. Plnku môžete obmieňať podľa sezóny a chuti. Namiesto šampiňónov skúste použiť lesné huby, sušené paradajky, špenát, kukuricu alebo kúsky inej zeleniny. Pre mäsovejšiu verziu môžete pridať aj na kocky nakrájanú a orestovanú klobásku či šunku.
  3. Ako prílohu odporúčam pečené zemiaky s rozmarínom alebo jednoduchú zemiakovú kašu. K tomuto jedlu sa výborne hodí aj dusená ryža alebo len čerstvý chrumkavý chlieb na vytieranie šťavy.
  4. Dbajte na naozaj pevné zabalenie a zaistenie mešcov špáradlami. Mne sa osvedčilo namočiť špáradlá do vody, lepšie potom odolávajú teplu v rúre a nepripaľujú sa.

Tieto fantastické bravčové mešce plnené hubami a syrom sú skutočnou delikatesou. Šťavnaté mäso, bohatá plnka a chrumkavá slanina tvoria dokonalú harmóniu chutí, ktorá poteší každého gurmána.

OHODNOŤTE RECEPT

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Cookrate – Meat Recipes, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty