Search

Extrémne lahodná mandľová bábovka: Tento recept sa u nás pečie každý týždeň!

Mandľová bábovka
Mandľová bábovka

Obsah receptu

Publikované: 28. októbra 2025, 19:29

Ak hľadáte recept na bábovku, ktorá je naozaj výnimočná, túto musíte vyskúšať! Je to extrémne lahodná mandľová bábovka – úžasne vláčna, mäkká a vo vnútri skrýva prekvapenie v podobe jemnej mandľovo-škoricovej plnky. Nie je divu, že sa u nás doma pečie takmer každý týždeň.

Príprava je jednoduchá, zvládnete ju aj bez zložitých techník. Kombinácia nadýchaného maslového cesta a krémovej, voňavej plnky je jednoducho neodolateľná. Táto mandľová bábovka chutí fantasticky.

Ako správne pripraviť mandľovú bábovku s plnkou?

Z masla, cukru a vajec vyšľahajte penu. Striedavo vmiešajte múku s práškom do pečiva a mlieko. Zvlášť pripravte mandľovú plnku zmiešaním mletých mandlí, cukru, škorice a mlieka. Polovicu cesta nalejte do formy, pridajte plnku a zakryte zvyšným cestom. Upečte dozlatista.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 20 min
  • Čas pečenia: 45 min
  • Počet porcií: 1 bábovka (forma cca 24 cm)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 480 kcal/porcia

Potrebujeme

Mandľovo-škoricová plnka

  • 150 g jemne mletých mandlí
  • 50 g kryštálového cukru
  • 50 g hnedého cukru
  • 1,5 čajovej lyžičky mletej škorice
  • 200 ml mlieka

Cesto

  • 400 g hladkej múky (T650)
  • 250 g masla (zmäknutého)
  • 200 g kryštálového cukru
  • 150 ml mlieka
  • 3 ks vajec (izbovej teploty)
  • 1 balíček vanilkového cukru (8 g)
  • 1 balíček prášku do pečiva (cca 12 g)
  • maslo a múka/strúhanka na vymazanie formy

Postup prípravy

  1. Najprv pripravte plnku. V miske zmiešajte mleté mandle, oba druhy cukru a škoricu. Prilejte mlieko a dobre premiešajte. Odložte bokom.
  2. Rúru predhrejte na 185 °C (horný/dolný ohrev). Bábovkovú formu (s priemerom cca 24 cm) dôkladne vymažte maslom a vysypte múkou alebo strúhankou.
  3. Vo veľkej mise šľahajte zmäknuté maslo s kryštálovým a vanilkovým cukrom do svetlej a nadýchanej peny (asi 5 minút).
  4. Po jednom zašľahajte celé vajcia. Každé vajce šľahajte aspoň 30 sekúnd.
  5. V druhej miske zmiešajte preosiatu múku s práškom do pečiva.
  6. Do maslovo-vaječnej peny teraz striedavo (na tretiny) pridávajte múčnu zmes a mlieko (150 ml). Začnite aj končite múkou. Zakaždým len krátko prešľahajte na nízkych otáčkach, aby sa suroviny spojili. Neprešľahajte!
  7. Polovicu cesta nalejte do pripravenej bábovkovej formy a uhlaďte.
  8. Na cesto opatrne (najlepšie lyžicou) naneste pripravenú mandľovú plnku. Snažte sa ju liať/klásť do stredu, aby sa nedotýkala okrajov formy.
  9. Zvyšnou polovicou cesta opatrne prikryte plnku. Uhlaďte povrch.
  10. Pečte vo vyhriatej rúre pri 185 °C približne 45 minút. Či je bábovka upečená, otestujte drevenou špajdľou – po vpichnutí do stredu (mimo plnky) musí vyjsť čistá.
  11. Upečenú bábovku nechajte asi 10-15 minút chladnúť vo forme, až potom ju opatrne vyklopte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.

Tipy na záver

  1. Nanášanie plnky: Plnka je redšia, preto ju na cesto nanášajte opatrne, ideálne lyžicou alebo pomocou vrecka, a snažte sa ju udržať v strede, ďalej od okrajov formy. Zabránite tak jej prípadnému vytekaniu alebo pripečeniu o formu.
  2. Striedavé miešanie: Pridávanie múky a mlieka striedavo (Krok 6) pomáha vytvoriť jemnejšiu a vláčnejšiu štruktúru cesta. Vždy končite múkou.

Videorecept

Jednoduché variácie

  • Orechová plnka: Namiesto mandlí použite rovnaké množstvo mletých vlašských alebo lieskových orechov.
  • Čokoládové kúsky: Do cesta môžete primiešať 50 g nasekanej horkej čokolády.

Časté otázky (FAQ)

Prečo je plnka taká tekutá? Mlieko v plnke zabezpečí, že stred bábovky zostane krásne vlhký a krémový aj po upečení. Pri správnom nanesení sa pekne “uzavrie” v ceste.

Môžem použiť inú formu ako bábovkovú? Áno, môžete použiť aj menší hlboký plech (cca 20×30 cm) alebo chlebíčkovú formu. Čas pečenia sa môže mierne líšiť.

Ako dlho vydrží táto mandľová bábovka? Vďaka maslu a plnke je veľmi vláčna. Pri izbovej teplote, dobre zabalená, vydrží mäkká 3 až 4 dni.


Vychladnutú bábovku môžete posypať práškovým cukrom alebo poliať čokoládovou polevou. Skladujte ju pri izbovej teplote.

Podľa receptu od PS BACKPARADIES, ktorý sme v redakcii Varíme s Láskou vylepšili a otestovali.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty