Ak hľadáte recept na bábovku, ktorá je naozaj výnimočná, túto musíte vyskúšať! Je to extrémne lahodná mandľová bábovka – úžasne vláčna, mäkká a vo vnútri skrýva prekvapenie v podobe jemnej mandľovo-škoricovej plnky. Nie je divu, že sa u nás doma pečie takmer každý týždeň.
Príprava je jednoduchá, zvládnete ju aj bez zložitých techník. Kombinácia nadýchaného maslového cesta a krémovej, voňavej plnky je jednoducho neodolateľná. Táto mandľová bábovka chutí fantasticky.
Ako správne pripraviť mandľovú bábovku s plnkou?
Z masla, cukru a vajec vyšľahajte penu. Striedavo vmiešajte múku s práškom do pečiva a mlieko. Zvlášť pripravte mandľovú plnku zmiešaním mletých mandlí, cukru, škorice a mlieka. Polovicu cesta nalejte do formy, pridajte plnku a zakryte zvyšným cestom. Upečte dozlatista.
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 min
- Čas pečenia: 45 min
- Počet porcií: 1 bábovka (forma cca 24 cm)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 480 kcal/porcia
Potrebujeme
Mandľovo-škoricová plnka
- 150 g jemne mletých mandlí
- 50 g kryštálového cukru
- 50 g hnedého cukru
- 1,5 čajovej lyžičky mletej škorice
- 200 ml mlieka
Cesto
- 400 g hladkej múky (T650)
- 250 g masla (zmäknutého)
- 200 g kryštálového cukru
- 150 ml mlieka
- 3 ks vajec (izbovej teploty)
- 1 balíček vanilkového cukru (8 g)
- 1 balíček prášku do pečiva (cca 12 g)
- maslo a múka/strúhanka na vymazanie formy
Postup prípravy
- Najprv pripravte plnku. V miske zmiešajte mleté mandle, oba druhy cukru a škoricu. Prilejte mlieko a dobre premiešajte. Odložte bokom.
- Rúru predhrejte na 185 °C (horný/dolný ohrev). Bábovkovú formu (s priemerom cca 24 cm) dôkladne vymažte maslom a vysypte múkou alebo strúhankou.
- Vo veľkej mise šľahajte zmäknuté maslo s kryštálovým a vanilkovým cukrom do svetlej a nadýchanej peny (asi 5 minút).
- Po jednom zašľahajte celé vajcia. Každé vajce šľahajte aspoň 30 sekúnd.
- V druhej miske zmiešajte preosiatu múku s práškom do pečiva.
- Do maslovo-vaječnej peny teraz striedavo (na tretiny) pridávajte múčnu zmes a mlieko (150 ml). Začnite aj končite múkou. Zakaždým len krátko prešľahajte na nízkych otáčkach, aby sa suroviny spojili. Neprešľahajte!
- Polovicu cesta nalejte do pripravenej bábovkovej formy a uhlaďte.
- Na cesto opatrne (najlepšie lyžicou) naneste pripravenú mandľovú plnku. Snažte sa ju liať/klásť do stredu, aby sa nedotýkala okrajov formy.
- Zvyšnou polovicou cesta opatrne prikryte plnku. Uhlaďte povrch.
- Pečte vo vyhriatej rúre pri 185 °C približne 45 minút. Či je bábovka upečená, otestujte drevenou špajdľou – po vpichnutí do stredu (mimo plnky) musí vyjsť čistá.
- Upečenú bábovku nechajte asi 10-15 minút chladnúť vo forme, až potom ju opatrne vyklopte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.
Tipy na záver
- Nanášanie plnky: Plnka je redšia, preto ju na cesto nanášajte opatrne, ideálne lyžicou alebo pomocou vrecka, a snažte sa ju udržať v strede, ďalej od okrajov formy. Zabránite tak jej prípadnému vytekaniu alebo pripečeniu o formu.
- Striedavé miešanie: Pridávanie múky a mlieka striedavo (Krok 6) pomáha vytvoriť jemnejšiu a vláčnejšiu štruktúru cesta. Vždy končite múkou.
Videorecept
Jednoduché variácie
- Orechová plnka: Namiesto mandlí použite rovnaké množstvo mletých vlašských alebo lieskových orechov.
- Čokoládové kúsky: Do cesta môžete primiešať 50 g nasekanej horkej čokolády.
Časté otázky (FAQ)
Prečo je plnka taká tekutá? Mlieko v plnke zabezpečí, že stred bábovky zostane krásne vlhký a krémový aj po upečení. Pri správnom nanesení sa pekne “uzavrie” v ceste.
Môžem použiť inú formu ako bábovkovú? Áno, môžete použiť aj menší hlboký plech (cca 20×30 cm) alebo chlebíčkovú formu. Čas pečenia sa môže mierne líšiť.
Ako dlho vydrží táto mandľová bábovka? Vďaka maslu a plnke je veľmi vláčna. Pri izbovej teplote, dobre zabalená, vydrží mäkká 3 až 4 dni.
Vychladnutú bábovku môžete posypať práškovým cukrom alebo poliať čokoládovou polevou. Skladujte ju pri izbovej teplote.
Podľa receptu od PS BACKPARADIES, ktorý sme v redakcii Varíme s Láskou vylepšili a otestovali.
- Extrémne jednoduchý karamelový dezert: Rozplývajúca sa lahôdka na jazyku, lepší som ešte nejedla!
- 5-minútový koláč s kyslou smotanou a mandľami: Všetko dáme do misky, premiešame, hotovo!
- Babičkin sviatočný makový koláč s orechami: Robíme ho každé Vianoce
- Extrémne jednoduchý jablkovo-orechový koláč – dnes ho upečiem ku kávičke!
- Extrémne nadýchané muffiny Berlínčanky – jemné a lahodné
