Search

Expresný NÁKYP z kapusty a mletého mäsa: RECEPT na sýty a chutný obed pre všetkých.

Kapustový nákyp s mletým mäsom
Kapustový nákyp s mletým mäsom, zdroj: AI

Obsah receptu

Hľadáte RECEPT na sýty a chutný obed, ktorý si zamiluje celá rodina, dokonca aj tí najmenší zeleninoví odporcovia? Tento expresný kapustový nákyp s mletým mäsom je presne to, čo potrebujete! Vďaka šikovnej kombinácii šťavnatej kapusty, lahodného mletého mäsa a jemnej smotany vznikne jedlo, ktoré je nielen jednoduché na prípravu, ale aj plné skvelej chuti. Je to ideálny spôsob, ako deťom (aj dospelým) prepašovať do jedálnička viac zeleniny bez toho, aby o tom vôbec vedeli! Pripravte sa na prázdne taniere!

Tento kapustový nákyp je skvelou voľbou pre všetkých, ktorí nemajú čas na zdĺhavé varenie, no napriek tomu si chcú dopriať teplé a výdatné jedlo. Vrstvy kapusty sa striedajú s ochuteným mletým mäsom, všetko je pekne zapečené pod plátkami paradajok a jemnou smotanovou bodkou. Podávajte ho ako hlavné jedlo, napríklad s varenými zemiakmi alebo len tak, s čerstvým chlebom.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 25-30 minút
  • Čas pečenia: 35–45 minút
  • Počet porcií/kusov: 1 plech (cca 6-8 porcií, veľkosť plechu približne 30×40 cm)
  • Náročnosť: Jednoduchá

Potrebujeme

Potrebné suroviny:

  • 1000 g bielej hlávkovej kapusty
  • 700 g mletého mäsa (napr. miešaného bravčového a hovädzieho, alebo podľa vašej preferencie)
  • 2 ks stredne veľkej cibule
  • 1 ks stredne veľkej mrkvy
  • 2–4 ks zrelých paradajok (podľa veľkosti)
  • 3 PL kyslej smotany (napr. s obsahom tuku 14-16%)
  • 1 ČL soli (do mäsovej zmesi, plus ďalšia soľ na kapustu)
  • 1 ČL čerstvo mletého čierneho korenia
  • 1 ČL korenia “Mleté mäso” (zmesi korenia určenej na mleté mäso)
  • Tuk na vymazanie plechu (napr. olej alebo maslo)

Postup prípravy

Príprava mäsovej zmesi a kapusty:

  1. Cibuľu ošúpeme a nastrúhame ju na hrubom strúhadle. Mrkvu očistíme a tiež ju nastrúhame nahrubo do tej istej misy k cibuli.
  2. K nastrúhanej zelenine pridáme mleté mäso, väčšiu časť kyslej smotany (cca 2 PL – trochu si necháme na záverečné potretie paradajok), 1 ČL soli, čerstvo mleté čierne korenie a zmes korenia “Mleté mäso”. Všetky ingrediencie v mise dôkladne rukami premiešame, aby sa chute dobre spojili.
  3. Hlávkovú kapustu očistíme, zbavíme ju vrchných poškodených listov a tvrdého hlúbu. Následne ju nastrúhame na tenké prúžky alebo nakrájame nadrobno nožom.
  4. Nastrúhanú kapustu vložíme do veľkej misy, pridáme približne 1 ČL soli (alebo podľa chuti) a rukami ju dôkladne premiešame a premasírujeme (prehnetieme). Soľ pomôže kapuste zmäknúť, skrehnúť a pustiť trochu prebytočnej šťavy. Necháme ju chvíľu postáť.

Vrstvenie a príprava na pečenie:

  1. Pripravíme si väčší plech na pečenie (približne 30×40 cm alebo podobný hlbší) a dôkladne ho vymažeme tukom (olejom alebo maslom).
  2. Polovicu pripravenej osolenej kapusty rovnomerne rozprestrieme na dno vymasteného plechu.
  3. Na vrstvu kapusty navrstvíme celú pripravenú mäsovú zmes. Uhladíme ju lyžicou alebo stierkou, aby bola vrstva rovnomerná.
  4. Mäsovú zmes prikryjeme druhou polovicou nastrúhanej kapusty, ktorú tiež rovnomerne rozložíme.

Pečenie nákypu:

  1. Paradajky umyjeme a nakrájame ich na tenké plátky. Plátkami paradajok poukladáme na vrchnú vrstvu kapusty tak, aby pokryli celý povrch nákypu.
  2. Zvyšnú odloženú kyslú smotanu (cca 1 PL) jemne rozotrieme na plátky paradajok.
  3. Plech s nákypom zakryjeme alobalom. Rúru predhrejeme na 200 °C (horný a dolný ohrev).
  4. Vložíme zakrytý plech do predhriatej rúry a pečieme prvých 5-10 minút (tento krok pomáha, aby sa smotana na povrchu hneď nespálila a nákyp sa začal dusiť).
  5. Po 5-10 minútach opatrne zložíme alobal z plechu. Nákyp vrátime do rúry a pečieme ďalej pri teplote 200 °C približne 30–40 minút, alebo kým nie je povrch krásne zlatistý, kapusta mäkká a mäso prepečené. Čas pečenia môže závisieť od výšky nákypu a výkonu vašej rúry.

Videorecept

Tipy

  1. Ak mám rád krémovejšie jedlá, nebojím sa pridať do mäsovej zmesi o lyžicu či dve kyslej smotany navyše, alebo použiť smotanu s vyšším obsahom tuku.
  2. Pre zmenu chuti môžem do mäsovej zmesi pridať aj iné obľúbené koreniny, napríklad drvenú rascu, majoránku, údenú papriku pre dymovejšiu arómu alebo štipku mletého čili pre pikantnosť.
  3. Ak chcem pripraviť ľahšiu verziu tohto nákypu, siahnem po mletom morčacom alebo kuracom mäse a použijem kyslú smotanu s nižším obsahom tuku.
  4. Pre ešte väčšiu sýtosť môžem na dno plechu pred prvú vrstvu kapusty rozložiť tenkú vrstvu uvarenej ryže, alebo ryžu primiešať priamo do mäsovej zmesi – vznikne tak zaujímavá variácia podobná plnenej kapuste.

Tento kapustový nákyp je výborným riešením pre sýty rodinný obed alebo večeru. Podávajte ho teplý, samotný alebo s varenými zemiakmi či čerstvým chlebom. Určite si pochutnáte! ň

Recept je inšpirovaný verziou z Другая Кухня, no upravili sme ho tak, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty