Zabudnite na kupované omáčky a pripravte si tú najlepšiu domácu barbecue marinádu, po ktorej si poviete “už nikdy inú”! Tento RECEPT s cesnakom je absolútnym TOP pomocníkom na každú grilovačku či prípravu pečeného mäsa. Je chuťovo výrazná, príjemne pikantná vďaka cesnaku a jej príprava je taká jednoduchá, že ju zvládnete za pár minút. Vaše bravčové, kuracie či hovädzie mäso získa nezameniteľnú chuť a šťavnatosť, ktorá ohúri každého stravníka. Pripravte sa na komplimenty, toto je skrátka bomba!
Táto domáca BBQ marináda je skvelou voľbou, ak chcete svojmu mäsu dodať extra šmrnc. Všetky ingrediencie jednoducho zmiešate v jednej mise a môžete marinovať. Je ideálna na bravčové rebierka, kuracie krídelká, steaky, ale aj na zeleninu na grile. Vyskúšajte tento recept a presvedčte sa, že domáce je vždy najlepšie – plné chuti a bez zbytočných konzervantov!
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 10-15 minút
- Počet porcií/kusov: 1 dávka (cca 900 ml – 1 liter, vystačí na marinovanie približne 1.5 – 2 kg mäsa)
- Náročnosť: Veľmi jednoduchá
Potrebujeme
Potrebné suroviny:
- 250 ml sójovej omáčky (napr. klasickej svetlej alebo tmavšej pre intenzívnejšiu farbu)
- 63 ml čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy (zodpovedá šťave z cca 1.5-2 stredne veľkých citrónov)
- 4 PL masla (rozpusteného a mierne vychladnutého)
- 250 g hnedého cukru (napr. trstinového alebo tmavého muscovado, sypkého)
- 250 ml kvalitného kečupu (hustého, jemného alebo pikantného podľa preferencie)
- 2 PL worcestrovej omáčky
- 6 strúčikov cesnaku (väčších)
- ½ ČL čerstvo mletého čierneho korenia
- ¼ ČL soli (jemnej morskej alebo kuchynskej – pridávajte opatrne, sójová omáčka je už sama o sebe slaná)
Postup prípravy
Príprava marinády:
- Do väčšej misy postupne pridávajte sójovú omáčku, čerstvo vylisovanú citrónovú šťavu, rozpustené a mierne vychladnuté maslo, hnedý cukor, kečup a worcestrovú omáčku. Všetky tekuté a sypké suroviny (okrem cesnaku, korenia a soli) dobre premiešajte metličkou alebo lyžicou, aby sa cukor začal rozpúšťať a ingrediencie sa spojili.
- Cesnak ošúpeme a nakrájame ho na veľmi jemné kúsky alebo ho prelisujeme priamo do misy k ostatným surovinám. Pridáme čerstvo mleté čierne korenie a soľ. Všetky ingrediencie ešte raz dôkladne zamiešame, aby vznikla homogénna marináda. Marináda je pripravená na okamžité použitie alebo ju môžeme uskladniť.
Videorecept
Tipy
- Mäso (bravčové, kuracie, hovädzie) odporúčam naložiť do tejto marinády minimálne na 4 hodiny, ideálne však cez noc v chladničke, aby sa chute dokonale prepojili a mäso bolo krásne krehké a šťavnaté.
- Pre extra dymovú chuť môžem do marinády pridať ½ až 1 ČL údenej papriky. Ak mám rád pikantnejšie, pridám štipku mletého čili alebo pár kvapiek obľúbenej pálivej omáčky.
- Pripravenú marinádu môžem skladovať v uzavretej nádobe v chladničke približne 1-2 týždne. Pred každým použitím ju dobre premiešam.
- Túto marinádu nemusím použiť len na marinovanie pred prípravou. Časť si môžem odložiť a použiť ju ako potieraciu omáčku (glazúru) počas grilovania alebo pečenia mäsa pre ešte intenzívnejšiu chuť a lesklý povrch.
Táto domáca barbecue marináda s cesnakom je skutočne univerzálna a jej príprava je blesková. Je ideálna na bravčové rebierka, kuracie stehná či krídelká, hovädzie steaky, ale aj na grilovanú zeleninu alebo tofu.
Recept je inšpirovaný verziou z Puring’s Kitchenette, no upravili sme ho tak, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.