Search

Už nikdy inú! Táto DOMÁCA BARBECUE MARINÁDA s cesnakom je TOP na grilovačku!

barbecue marináda
Barbecue marináda, zdroj: AI

Obsah receptu

Zabudnite na kupované omáčky a pripravte si tú najlepšiu domácu barbecue marinádu, po ktorej si poviete “už nikdy inú”! Tento RECEPT s cesnakom je absolútnym TOP pomocníkom na každú grilovačku či prípravu pečeného mäsa. Je chuťovo výrazná, príjemne pikantná vďaka cesnaku a jej príprava je taká jednoduchá, že ju zvládnete za pár minút. Vaše bravčové, kuracie či hovädzie mäso získa nezameniteľnú chuť a šťavnatosť, ktorá ohúri každého stravníka. Pripravte sa na komplimenty, toto je skrátka bomba!

Táto domáca BBQ marináda je skvelou voľbou, ak chcete svojmu mäsu dodať extra šmrnc. Všetky ingrediencie jednoducho zmiešate v jednej mise a môžete marinovať. Je ideálna na bravčové rebierka, kuracie krídelká, steaky, ale aj na zeleninu na grile. Vyskúšajte tento recept a presvedčte sa, že domáce je vždy najlepšie – plné chuti a bez zbytočných konzervantov!

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 10-15 minút
  • Počet porcií/kusov: 1 dávka (cca 900 ml – 1 liter, vystačí na marinovanie približne 1.5 – 2 kg mäsa)
  • Náročnosť: Veľmi jednoduchá

Potrebujeme

Potrebné suroviny:

  • 250 ml sójovej omáčky (napr. klasickej svetlej alebo tmavšej pre intenzívnejšiu farbu)
  • 63 ml čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy (zodpovedá šťave z cca 1.5-2 stredne veľkých citrónov)
  • 4 PL masla (rozpusteného a mierne vychladnutého)
  • 250 g hnedého cukru (napr. trstinového alebo tmavého muscovado, sypkého)
  • 250 ml kvalitného kečupu (hustého, jemného alebo pikantného podľa preferencie)
  • 2 PL worcestrovej omáčky
  • 6 strúčikov cesnaku (väčších)
  • ½ ČL čerstvo mletého čierneho korenia
  • ¼ ČL soli (jemnej morskej alebo kuchynskej – pridávajte opatrne, sójová omáčka je už sama o sebe slaná)

Postup prípravy

Príprava marinády:

  1. Do väčšej misy postupne pridávajte sójovú omáčku, čerstvo vylisovanú citrónovú šťavu, rozpustené a mierne vychladnuté maslo, hnedý cukor, kečup a worcestrovú omáčku. Všetky tekuté a sypké suroviny (okrem cesnaku, korenia a soli) dobre premiešajte metličkou alebo lyžicou, aby sa cukor začal rozpúšťať a ingrediencie sa spojili.
  2. Cesnak ošúpeme a nakrájame ho na veľmi jemné kúsky alebo ho prelisujeme priamo do misy k ostatným surovinám. Pridáme čerstvo mleté čierne korenie a soľ. Všetky ingrediencie ešte raz dôkladne zamiešame, aby vznikla homogénna marináda. Marináda je pripravená na okamžité použitie alebo ju môžeme uskladniť.

Videorecept

Tipy

  1. Mäso (bravčové, kuracie, hovädzie) odporúčam naložiť do tejto marinády minimálne na 4 hodiny, ideálne však cez noc v chladničke, aby sa chute dokonale prepojili a mäso bolo krásne krehké a šťavnaté.
  2. Pre extra dymovú chuť môžem do marinády pridať ½ až 1 ČL údenej papriky. Ak mám rád pikantnejšie, pridám štipku mletého čili alebo pár kvapiek obľúbenej pálivej omáčky.
  3. Pripravenú marinádu môžem skladovať v uzavretej nádobe v chladničke približne 1-2 týždne. Pred každým použitím ju dobre premiešam.
  4. Túto marinádu nemusím použiť len na marinovanie pred prípravou. Časť si môžem odložiť a použiť ju ako potieraciu omáčku (glazúru) počas grilovania alebo pečenia mäsa pre ešte intenzívnejšiu chuť a lesklý povrch.

Táto domáca barbecue marináda s cesnakom je skutočne univerzálna a jej príprava je blesková. Je ideálna na bravčové rebierka, kuracie stehná či krídelká, hovädzie steaky, ale aj na grilovanú zeleninu alebo tofu.

Recept je inšpirovaný verziou z Puring’s Kitchenette, no upravili sme ho tak, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty