Search

Miešaný šalát z babkinej zimnej komôrky: Skutočná vitamínová bomba na zimné dni

Miešaný šalát
Miešaný šalát

Obsah receptu

Túžite po osviežujúcej a zdravej pochúťke, ktorá vám pripomenie babičkine zimné zásoby? Tento miešaný šalát je plný vitamínov a chrumkavej zeleniny, ideálny na chladné dni. Jednoduchá príprava a lahodná chuť z neho robia skvelý doplnok k akémukoľvek jedlu.

Objavte tajomstvo babičkinej zimnej komôrky s týmto fantastickým miešaným šalátom. Kapusta, paprika, mrkva a uhorky sa v tomto recepte snúbia s octom a koreninami, vytvárajúc tak symfóniu chutí, ktorá vás zahreje na duši i na tele.

Miešaný šalát z babkinej zimnej komôrky

Ingrediencie:

  • 2 kg kapusty
  • 1,5 kg farebnej papriky
  • 300 g cibule
  • 400 g mrkvy
  • 600 g uhoriek
  • 500 ml liehového octu (9 %)
  • 1 čajová lyžička konzervačného prostriedku (Deko)
  • 3 veľké polievkové lyžice soli
  • 2 veľké polievkové lyžice cukru
  • Korenie podľa chuti
  • Bobkový list
  • Chilli paprička (voliteľné)

Postup prípravy:

  1. Príprava zeleniny:
    • Papriky umyte, odstráňte semienka a nakrájajte na pásiky.
    • Mrkvu krátko blanšírujte (varte vo vriacej vode) asi 1 minútu a potom ju nakrájajte na tenké plátky.
    • Kapustu nakrájajte na jemné prúžky.
    • Cibuľu nakrájajte na tenké plátky.
    • Uhorky nakrájajte na kolieska alebo tenké prúžky.
  2. Miešanie zeleniny:
    • Všetku nakrájanú zeleninu vložte do veľkej misy.
    • Pridajte 3 veľké polievkové lyžice soli a 2 veľké polievkové lyžice cukru.
    • Dobre premiešajte, aby sa soľ a cukor rovnomerne rozptýlili po celej zmesi.
    • Ak máte radi pikantné jedlá, pridajte podľa chuti nakrájanú chilli papričku.
  3. Príprava nálevu:
    • V malej miske zmiešajte 500 ml liehového octu s 1 čajovou lyžičkou konzervačného prostriedku (Deko).
    • Nálev vylejte na zeleninovú zmes a opäť dôkladne premiešajte.
  4. Nechajte odpočívať:
    • Misku so zeleninou zakryte a nechajte odpočívať 2 hodiny, aby zelenina pustila šťavu a nasiakla chuťami.
  5. Plnenie pohárov:
    • Pripravte si sterilizované poháre na konzervovanie.
    • Do každého pohára naplňte zeleninovú zmes, na vrch pridajte bobkový list a podľa chuti pridajte aj kúsok chilli papričky.
    • Poháre zalejte šťavou zo zeleniny, ktorá sa uvoľnila počas odpočívania.
  6. Uzavretie pohárov:
    • Na vrch pohára pridajte potravinársku fóliu a pevne uzavrite viečkom.
  7. Skladovanie:
    • Poháre skladujte na chladnom a tmavom mieste.
    • Šalát môžete konzumovať už na druhý deň, ale najlepšiu chuť dosiahne po niekoľkých dňoch.

Dobrú chuť!

Tipy:

  • Experimentujte s príchuťami: Pridajte do šalátu svoje obľúbené bylinky a koreniny, napríklad kôpor, petržlenovú vňať alebo horčičné semienka.
  • Vyskúšajte rôzne druhy kapusty: Namiesto bielej kapusty môžete použiť červenú kapustu, kel alebo čínsku kapustu.
  • Pridajte ovocie: Pre sladšiu chuť pridajte do šalátu kúsky jabĺk, hrušiek alebo hrozienka.
  • Šalát nechajte odležať: Čím dlhšie šalát odleží, tým lepšie sa chute prepoja. Ideálne je nechať ho odležať aspoň 24 hodín pred podávaním.

Miešaný šalát z babkinej zimnej komôrky – Video recept:

Miešaný šalát z babkinej zimnej komôrky je nielen chutný, ale aj zdravý spôsob, ako si vychutnať zimné obdobie. S jeho jednoduchou prípravou a všestranným použitím sa stane obľúbenou súčasťou vášho jedálnička. Neváhajte a vyskúšajte tento recept ešte dnes!

Súvisiace články:

Výborný miešaný zeleninový šalát na zimu: krásny, chutný a zdravý

Tento miešaný zeleninový šalát si odkladám na zimu už 5 rokov: Chutný a jednoduchý recept

Kyslé papriky na zimu: Rýchla a jednoduchá technika konzervovania


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála SOS kuchyňa

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty