Search

Domáci broskyňový kompót ako od babičky: Jednoduchý RECEPT zo 4 ingrediencií.

Broskyňový kompót
Broskyňový kompót, zdroj: AI

Obsah receptu

Pripravte si kúsok leta do pohára s týmto fantastickým receptom na domáci broskyňový kompót, presne taký, aký robievali naše babičky! Len štyri základné suroviny vám postačia na vykúzlenie lahodného kompótu, ktorý vás prenesie späť do detstva. Tento recept je dôkazom, že aj s málom sa dá dosiahnuť veľká chuť. Broskyne zaliate sladkým sirupom sú dokonalou pochúťkou samy o sebe, ale aj skvelým doplnkom k rôznym dezertom či raňajkovej kaši. Uchovajte si vôňu a chuť zrelých broskýň na dlhé zimné mesiace!

Hoci príprava domáceho kompótu môže znieť zložito, tento recept je navrhnutý tak, aby ho zvládol naozaj každý, aj tí, ktorí so zaváraním len začínajú. Postupné kroky vás prevedú celým procesom od prípravy ovocia až po finálne uzavretie pohárov. Výsledkom bude nielen plná špajza voňavých dobrôt, ale aj neoceniteľný pocit z vlastnoručne pripraveného pokladu. Tak sa do toho pustite s nami!

  • Čas prípravy: cca 60 minút (umývanie, šúpanie, kôstkovanie)
  • Čas odležania: 1 deň (v chladničke)
  • Čas varenia/konzervácie: cca 40-50 minút (varenie kompótu + plnenie a prípadná sterilizácia)
  • Počet porcií/kusov: cca 4-5 stredne veľkých zaváracích pohárov (napr. s objemom 720 ml)
  • Náročnosť: Jednoduchá

Potrebujeme

Na lahodný kompót budeme potrebovať:

  • 3000 g zrelých, ale pevných broskýň
  • 360 g kryštálového cukru
  • 15 g masla
  • šťava z 1/2 čerstvo vylisovaného citróna

Postup prípravy

Príprava a macerácia broskýň:

  1. Broskyne dôkladne umyjeme. Pre ľahšie šúpanie ich môžeme na chvíľu ponoriť do vriacej vody (cca 30-60 sekúnd) a následne schladiť v studenej vode – šupka pôjde ľahko dole. Ošúpané broskyne prekrojíme napoly a vykôstkujeme. Polovičky môžeme nechať vcelku alebo nakrájať na menšie mesiačiky, podľa preferencie.
  2. Pripravené broskyne vložíme do veľkého hrnca a zasypeme ich kryštálovým cukrom. Jemne premiešame, aby sa cukor dostal ku všetkým kúskom. Hrniec prikryjeme potravinovou fóliou alebo pokrievkou a vložíme do chladničky. Broskyne necháme v chlade odpočívať a púšťať šťavu aspoň 12 hodín, ideálne celý 1 deň (24 hodín). Šťavu, ktorú broskyne pustia, v žiadnom prípade nevylievame – je základom lahodného sirupu!

Varenie broskyňového kompótu:

  1. Na druhý deň vyberieme hrniec s broskyňami z chladničky. Postavíme ho na sporák na mierny oheň. Obsah hrnca opatrne premiešame a privedieme k varu. Prikryjeme pokrievkou a varíme približne 5 minút, kým broskyne mierne zmäknú.
  2. Potom do hrnca pridáme maslo. Hrniec opäť prikryjeme pokrievkou a za občasného jemného premiešania varíme ďalších 10 minút.
  3. Keď sa časť šťavy odparí a broskyne sú mäkké, ale stále držia svoj tvar, vlejeme do zmesi čerstvo vylisovanú citrónovú šťavu. Premiešame, znovu zakryjeme pokrievkou a varíme posledných 5 minút. Sirup by mal byť číry a mierne zhustený, ale stále dostatočne tekutý. Hotový kompót odstavíme z tepla.

Plnenie do pohárov a konzervácia:

  1. Kým sa kompót varí, pripravíme si zaváracie poháre a viečka. Musia byť dokonale čisté a sterilizované. Sterilizovať ich môžeme vyvarením vo vode, v rúre (napr. 20 minút pri 100-120 °C) alebo v umývačke riadu na programe s vysokou teplotou.
  2. Horúci broskyňový kompót opatrne plníme pomocou čistej naberačky do pripravených sterilizovaných pohárov. Plníme ich asi 1-2 cm pod okraj. Dbáme na to, aby boli broskyne ponorené v sirupe. Okraje pohárov dôkladne očistíme.
  3. Poháre ihneď pevne uzavrieme sterilizovanými viečkami. Existuje niekoľko spôsobov ďalšej konzervácie:
    • Otočenie hore dnom: Horúce naplnené a uzavreté poháre môžeme otočiť hore dnom a nechať takto úplne vychladnúť prikryté dekou.
    • Sterilizácia v hrnci: Poháre môžeme sterilizovať v hrnci s horúcou vodou (voda by mala siahať do 2/3 výšky pohárov) pri teplote okolo 80-85 °C po dobu cca 15-20 minút. Potom ich vyberieme a necháme voľne vychladnúť.
  4. Vychladnuté poháre skontrolujeme (viečko by malo byť preliačené dovnútra), označíme etiketou s dátumom a uskladníme na chladnom, tmavom a suchom mieste.

Videorecept

Tipy

  1. Pre najlepší výsledok vyberám na kompót zrelé, ale stále pevné broskyne, ktoré sa pri varení nerozpadnú. Odroda s dobre oddeliteľnou kôstkou uľahčí prácu.
  2. Pri sterilizácii pohárov a viečok som naozaj dôsledný/á. Je to kľúčové pre dlhú trvanlivosť kompótu bez toho, aby sa pokazil. Viečka vždy používam nové alebo v bezchybnom stave.
  3. Ak chcem kompótu dodať zaujímavejšiu chuť, môžem do sirupu počas varenia pridať kúsok celej škorice, pár klinčekov alebo hviezdičku badiánu. Tieto koreniny pred plnením do pohárov vyberiem.
  4. Domáci broskyňový kompót je fantastický nielen samotný, ale aj ako súčasť rôznych dezertov – napríklad k palacinkám, lievancom, zmrzline, do bublaniny alebo ako ozdoba na torty.

Veríme, že tento recept na domáci broskyňový kompót vám prinesie radosť z prípravy a hlavne z jeho lahodnej chuti. Užite si kúsok leta kedykoľvek počas roka!

Recept je inšpirovaný verziou od Lezzet Tutkunu, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty