Domáce mini pečivo z maslového cesta plnené syrom – nadýchané a veľmi chutné

mini pečivo
Domáce mini pečivo z maslového cesta plnené syrom

Obsah receptu

Toto mini pečivo je priam božská mana! Také nadýchané a chutné, že sa vám len tak rozplýva na jazyku. S týmto receptom hravo vykúzlite malé zázraky, ktoré potešia celú rodinu. A nebojte sa, zvládne to aj tá najväčšia kuchárska nemehlá!

Predstavte si to: voňavé, zlatisté mini pečivo, ktoré sa len tak ligocú na plechu. A vnútri? Lahodná syrová náplň, ktorá sa rozteká pri každom zahryznutí. No kto by odolal? S týmto receptom si hravo pripravíte pochúťku, ktorá zmizne rýchlejšie, ako stihnete povedať “Dobrú chuť!”.

Ingrediencie:

  • 200 ml teplého mlieka
  • 1 lyžica cukru
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 30 g čerstvého droždia (alebo 7-8 g sušeného)
  • 200 ml vody
  • 1 lyžica soli
  • 30 ml + 20 ml oleja
  • 700 g hladkej múky

Na náter:

  • 125 g zmäknutého masla

Náplň:

  • Malý syr
  • Syr feta

Na náter:

  • 1 žĺtok
  • 1 polievková lyžica mlieka

Postup prípravy:

  1. Aktivácia droždia:
    V teplom mlieku rozpustite droždie, cukor a 1 polievkovú lyžicu múky. Zmes nechajte stáť asi 10 minút, aby sa droždie aktivovalo.
  2. Príprava cesta:
    Do veľkej misy nasypte múku, pridajte soľ, vodu a 30 ml oleja. Pridajte kvások a všetko dobre premiešajte. Potom začnite miesiť cesto, kým nebude mäkké a elastické. Keď je cesto hladké, pridajte zvyšných 20 ml oleja a pokračujte v miesení.
    Rozdeľte cesto na 4 rovnaké časti, vytvorte guľky, posypte múkou, prikryte utierkou a nechajte 30 minút kysnúť.
  3. Tvarovanie a poťahovanie cesta:
    Každú guľku cesta rozvaľkajte čo najtenšie. Keď maslo zmäkne, každú časť cesta potrite vrstvou masla a vrstvy cesta naukladajte na seba. Nechajte cesto ešte 15-20 minút odpočívať. Potom ho rozvaľkajte čo najtenšie, preložte na tretiny a následne ešte raz na tretiny. Cesto vložte do vrecka a dajte do mrazničky na 30 minút.
  4. Tvarovanie mini pečiva:
    Cesto vyberte z mrazničky a roztiahnite ho na obdĺžnik. Nakrájajte ho na šesť pásikov, do ktorých po dĺžke vložíte syr. Pásiky opatrne zrolujte a uložte na plech vystlaný papierom na pečenie. Rolky nakrájajte na menšie štvorce a potrite teplou vodou a nechajte ich nakysnúť ešte 30-60 minút.
  5. Pečenie:
    Pred pečením potrite rolky žĺtkom zmiešaným s mliekom. Pečte v predhriatej rúre na 200°C približne 20 minút, kým nie sú zlatisté. Po upečení ich potrite maslom, aby boli ešte jemnejšie.
  6. Servírovanie:
    Mini pečivo je pripravené na podávanie! Ideálne na raňajky, večeru alebo špeciálne príležitosti.

Dobrú chuť!

Tipy:

  1. Ak nemáte čerstvé droždie, pokojne použite sušené. Len nezabudnite, že sušeného droždia treba menej.
  2. Cesto môžete plniť aj inými dobrotami, ako je šunka, slaninka, alebo bryndza. Fantázii sa medze nekladú!
  3. Pred pečením potrite mini pečivo rozšľahaným vajíčkom, aby bolo krásne lesklé.
  4. Upečené mini pečivo môžete posypať sezamovými semienkami, makom, alebo rascou.
  5. Ak chcete, aby bolo pečivo extra mäkké, po upečení ho potrite rozpusteným maslom.

Video recept:

Verím, že sa vám tento receptík na lahodné mini pečivo zapáčil a že si s ním užijete veľa zábavy pri pečení. Nezabudnite, že najdôležitejšia ingrediencia je láska, s ktorou pečiete. A nezabudnite sa s nami podeliť o fotky vašich výtvorov!

Súvisiace články:

Výborné špirálové pečivo – mäkkučké aj po dvoch dňoch, chutí úžasne!

Najjemnejšie kysnuté domáce pečivo – môžete ho naplniť podľa svojej chuti – sladkými alebo slanými náplňami

Extrémne rýchle, jednoduché a veľmi chutné jogurtové pečivo – lepšie som nejedla!

Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Domaći Recepti

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty