Toto mini pečivo je priam božská mana! Také nadýchané a chutné, že sa vám len tak rozplýva na jazyku. S týmto receptom hravo vykúzlite malé zázraky, ktoré potešia celú rodinu. A nebojte sa, zvládne to aj tá najväčšia kuchárska nemehlá!
Predstavte si to: voňavé, zlatisté mini pečivo, ktoré sa len tak ligocú na plechu. A vnútri? Lahodná syrová náplň, ktorá sa rozteká pri každom zahryznutí. No kto by odolal? S týmto receptom si hravo pripravíte pochúťku, ktorá zmizne rýchlejšie, ako stihnete povedať “Dobrú chuť!”.
Ingrediencie:
- 200 ml teplého mlieka
- 1 lyžica cukru
- 1 lyžica hladkej múky
- 30 g čerstvého droždia (alebo 7-8 g sušeného)
- 200 ml vody
- 1 lyžica soli
- 30 ml + 20 ml oleja
- 700 g hladkej múky
Na náter:
- 125 g zmäknutého masla
Náplň:
- Malý syr
- Syr feta
Na náter:
- 1 žĺtok
- 1 polievková lyžica mlieka
Postup prípravy:
- Aktivácia droždia:
V teplom mlieku rozpustite droždie, cukor a 1 polievkovú lyžicu múky. Zmes nechajte stáť asi 10 minút, aby sa droždie aktivovalo. - Príprava cesta:
Do veľkej misy nasypte múku, pridajte soľ, vodu a 30 ml oleja. Pridajte kvások a všetko dobre premiešajte. Potom začnite miesiť cesto, kým nebude mäkké a elastické. Keď je cesto hladké, pridajte zvyšných 20 ml oleja a pokračujte v miesení.
Rozdeľte cesto na 4 rovnaké časti, vytvorte guľky, posypte múkou, prikryte utierkou a nechajte 30 minút kysnúť. - Tvarovanie a poťahovanie cesta:
Každú guľku cesta rozvaľkajte čo najtenšie. Keď maslo zmäkne, každú časť cesta potrite vrstvou masla a vrstvy cesta naukladajte na seba. Nechajte cesto ešte 15-20 minút odpočívať. Potom ho rozvaľkajte čo najtenšie, preložte na tretiny a následne ešte raz na tretiny. Cesto vložte do vrecka a dajte do mrazničky na 30 minút. - Tvarovanie mini pečiva:
Cesto vyberte z mrazničky a roztiahnite ho na obdĺžnik. Nakrájajte ho na šesť pásikov, do ktorých po dĺžke vložíte syr. Pásiky opatrne zrolujte a uložte na plech vystlaný papierom na pečenie. Rolky nakrájajte na menšie štvorce a potrite teplou vodou a nechajte ich nakysnúť ešte 30-60 minút. - Pečenie:
Pred pečením potrite rolky žĺtkom zmiešaným s mliekom. Pečte v predhriatej rúre na 200°C približne 20 minút, kým nie sú zlatisté. Po upečení ich potrite maslom, aby boli ešte jemnejšie. - Servírovanie:
Mini pečivo je pripravené na podávanie! Ideálne na raňajky, večeru alebo špeciálne príležitosti.
Dobrú chuť!
Tipy:
- Ak nemáte čerstvé droždie, pokojne použite sušené. Len nezabudnite, že sušeného droždia treba menej.
- Cesto môžete plniť aj inými dobrotami, ako je šunka, slaninka, alebo bryndza. Fantázii sa medze nekladú!
- Pred pečením potrite mini pečivo rozšľahaným vajíčkom, aby bolo krásne lesklé.
- Upečené mini pečivo môžete posypať sezamovými semienkami, makom, alebo rascou.
- Ak chcete, aby bolo pečivo extra mäkké, po upečení ho potrite rozpusteným maslom.
Video recept:
Verím, že sa vám tento receptík na lahodné mini pečivo zapáčil a že si s ním užijete veľa zábavy pri pečení. Nezabudnite, že najdôležitejšia ingrediencia je láska, s ktorou pečiete. A nezabudnite sa s nami podeliť o fotky vašich výtvorov!
Súvisiace články:
Výborné špirálové pečivo – mäkkučké aj po dvoch dňoch, chutí úžasne!
Extrémne rýchle, jednoduché a veľmi chutné jogurtové pečivo – lepšie som nejedla!
Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Domaći Recepti