Hľadáte dezert bez rúry, ktorého aktívna príprava vám zaberie len pár minút práce? Vyskúšajte tieto úžasné nepečené čoko-orechové rezy. Kombinácia chrumkavých sušienok, bohatej čokoládovej hmoty, lahodnej Nutelly a vlašských orechov je neodolateľná a zvládne ju pripraviť naozaj každý.
Čokoládové rezy s orechmi sú lahodné a potešia všetkých milovníkov čokolády a Nutelly, ktorá kraľuje ich povrchu. Inšpirujte sa týmto jednoduchým postupom na dezert, pri ktorom nebudete musieť zapnúť rúru a ktorý si nevyžaduje žiadne zložité ingrediencie ako želatína či kondenzované mlieko (v základe).
- Čas prípravy: cca 30 minút (+ chladenie)
- Čas chladenia: min. 1-2 hodiny
- Počet porcií: cca 12 kúskov
- Forma: Menšia štvorcová alebo obdĺžniková forma (cca 20×20 cm alebo 15×25 cm)
- Náročnosť: Jednoduchá ★
- Bez pečenia: Áno
- Bez vajec: Áno
Potrebujeme:
Základ:
- 400 g maslových sušienok (napr. Petit Beurre, Marína), nahrubo podrvených
- 5 polievkových lyžíc kvalitného nesladeného kakaa (preosiateho, cca 40-50 g)
- cca 150-200 ml mlieka (Pôvodný recept uvádzal extrémne vysoké množstvo 500ml)
- 100 g kryštálového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru (8 g) alebo 1 ČL vanilkového extraktu
- 120 g masla
- 50 g vlašských orechov (nahrubo nasekaných) – do hmoty
- Štipka soli (voliteľné)
Na vrch:
- cca 5 polievkových lyžíc Nutelly (alebo inej obľúbenej čokoládovo-orieškovej nátierky)
- 50 g vlašských orechov (nahrubo nasekaných) – na posypanie
Voliteľná čokoládová poleva (namiesto Nutelly):
- 120 g čokolády (horkej alebo mliečnej)
- 1 polievková lyžica rastlinného oleja + 2 polievkové lyžice masla (alebo len 2-3 PL oleja/Cery pre lesk)
Potrebujeme tiež:
- Forma (cca 20×20 cm alebo 15×25 cm)
- Papier na pečenie alebo potravinová fólia
- Mixér alebo valček na cesto (na drvenie sušienok)
Postup prípravy
Príprava základu:
- Pripravte si formu (cca 20×20 cm). Dno aj boky formy dôkladne vysteľte papierom na pečenie alebo potravinovou fóliou tak, aby prečnievala cez okraje (pomôže to pri vyberaní).
- Sušienky (400 g) nalámte a v mixéri alebo pomocou valčeka v pevnom vrecku ich rozdrvte nahrubo – mali by zostať aj menšie kúsky pre lepšiu textúru.
- Rozdrvené sušienky presypte do veľkej misy. Pridajte preosiate kakao (5 PL) a premiešajte. Odložte si bokom asi 2 lyžice tejto suchej zmesi na prípadné zahustenie hmoty, ak by bola príliš riedka.
- V menšom hrnci zohrejte mlieko (začnite so 150 ml) spolu s kryštálovým cukrom (100 g) a vanilkovým cukrom (alebo extraktom). Miešajte, kým sa cukor nerozpustí. Mlieko nemusí vrieť, stačí, aby bolo dobre teplé. Pridajte štipku soli, ak používate.
- Do teplého (nie horúceho) mlieka pridajte na kocky nakrájané maslo (120 g) a miešajte, kým sa úplne nerozpustí. Odstavte z ohňa a nechajte zmes asi 5-10 minút mierne vychladnúť.
Miešanie hmoty a tvarovanie:
- Mierne vychladnutú mliečno-maslovú zmes nalejte k zmesi sušienok a kakaa v mise. Pridajte polovicu (50 g) nahrubo nasekaných vlašských orechov.
- Pomocou varešky alebo rúk všetko dôkladne premiešajte a spracujte na jednotnú, hustú a mierne lepivú hmotu. Mala by držať tvar. Ak je hmota príliš suchá, pridajte po troškách zvyšné mlieko (až do 200 ml celkovo). Ak je naopak príliš riedka a lepivá, pridajte odložené 2 lyžice suchej sušienkovo-kakaovej zmesi.
- Pripravenú hmotu rovnomerne natlačte lyžicou alebo rukami na dno formy vyloženej papierom/fóliou. Povrch čo najviac uhlaďte.
Chladenie:
- Formu s pripraveným základom vložte do chladničky a nechajte poriadne stuhnúť minimálne 1 až 2 hodiny. Hmota musí byť úplne pevná.
Dokončenie:
- Keď je základ dobre stuhnutý, opatrne ho vyberte z formy (pomôžte si prečnievajúcou fóliou/papierom) a preložte na dosku alebo servírovací podnos.
- Povrch stuhnutého koláča rovnomerne potrite Nutellou (alebo inou nátierkou či pripravenou čokoládovou polevou – viď nižšie).
- Posypte zvyšnou polovicou (50 g) nahrubo nasekaných vlašských orechov.
- Príprava voliteľnej čokoládovej polevy: Čokoládu nalámte na kúsky, pridajte olej a maslo (alebo len olej/Ceru) a opatrne rozpustite vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnke dohladka. Nechajte mierne vychladnúť a potom ňou polejte stuhnutý základ namiesto Nutelly. Posypte orechmi a nechajte polevu stuhnúť v chlade.
- Hotové rezy môžete dať ešte na chvíľu do chladničky, aby poleva/Nutella trochu stuhla a lepšie sa krájali.
Servírovanie:
- Krájajte ostrým nožom (môžete ho namáčať do horúcej vody) na úhľadné rezy alebo štvorce a podávajte. Skladujte v chladničke v uzatvorenej nádobe.
Videorecept
Tipy
- Na tento nepečený dezert používam obyčajné maslové sušienky. Nedrvím ich na úplný prach, ale nechávam aj malé kúsky, aby rezy mali zaujímavejšiu štruktúru.
- Množstvo mlieka (150-200 ml) je kľúčové – pridávam ho postupne k horúcemu maslu a cukru s kakaom. Ak by ste dali pôvodných 500 ml, hmota by bola príliš riedka. Cieľom je vytvoriť hustú hmotu, ktorá sa dá natlačiť do formy. Pridávam aj polovicu nasekaných orechov priamo do hmoty.
- Hmotu poriadne utlačím do formy vyloženej papierom alebo fóliou. Dôležité je nechať ju dobre stuhnúť v chladničke (aspoň 1-2 hodiny), aby sa dala pekne krájať a držala tvar.
- Na vrch natriem vrstvu Nutelly (alebo inej obľúbenej nátierky, prípadne rozpustenú čokoládovú polevu) a posypem zvyšnými orechmi. Pred krájaním je dobré dať rezy ešte na chvíľu do chladu. Nepečené čoko-orechové rezy sú naozaj super jednoduchý a rýchly (čo sa týka práce) dezert.

Tento dezert bez rúry pripravíte naozaj za pár minút práce. Vyskúšajte tieto úžasné nepečené čoko-orechové rezy a presvedčte sa sami o ich skvelej chuti a jednoduchosti.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Moje domáce recepty