Search

Dezert bez rúry za pár minút práce: Vyskúšajte tieto úžasné čoko-orechové rezy

nepečené čoko-orechové rezy
Nepečené čoko-orechové rezy

Obsah receptu

Hľadáte dezert bez rúry, ktorého aktívna príprava vám zaberie len pár minút práce? Vyskúšajte tieto úžasné nepečené čoko-orechové rezy. Kombinácia chrumkavých sušienok, bohatej čokoládovej hmoty, lahodnej Nutelly a vlašských orechov je neodolateľná a zvládne ju pripraviť naozaj každý.

Čokoládové rezy s orechmi sú lahodné a potešia všetkých milovníkov čokolády a Nutelly, ktorá kraľuje ich povrchu. Inšpirujte sa týmto jednoduchým postupom na dezert, pri ktorom nebudete musieť zapnúť rúru a ktorý si nevyžaduje žiadne zložité ingrediencie ako želatína či kondenzované mlieko (v základe).

  • Čas prípravy: cca 30 minút (+ chladenie)
  • Čas chladenia: min. 1-2 hodiny
  • Počet porcií: cca 12 kúskov
  • Forma: Menšia štvorcová alebo obdĺžniková forma (cca 20×20 cm alebo 15×25 cm)
  • Náročnosť: Jednoduchá ★
  • Bez pečenia: Áno
  • Bez vajec: Áno

Potrebujeme:

Základ:

  • 400 g maslových sušienok (napr. Petit Beurre, Marína), nahrubo podrvených
  • 5 polievkových lyžíc kvalitného nesladeného kakaa (preosiateho, cca 40-50 g)
  • cca 150-200 ml mlieka (Pôvodný recept uvádzal extrémne vysoké množstvo 500ml)
  • 100 g kryštálového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru (8 g) alebo 1 ČL vanilkového extraktu
  • 120 g masla
  • 50 g vlašských orechov (nahrubo nasekaných) – do hmoty
  • Štipka soli (voliteľné)

Na vrch:

  • cca 5 polievkových lyžíc Nutelly (alebo inej obľúbenej čokoládovo-orieškovej nátierky)
  • 50 g vlašských orechov (nahrubo nasekaných) – na posypanie

Voliteľná čokoládová poleva (namiesto Nutelly):

  • 120 g čokolády (horkej alebo mliečnej)
  • 1 polievková lyžica rastlinného oleja + 2 polievkové lyžice masla (alebo len 2-3 PL oleja/Cery pre lesk)

Potrebujeme tiež:

  • Forma (cca 20×20 cm alebo 15×25 cm)
  • Papier na pečenie alebo potravinová fólia
  • Mixér alebo valček na cesto (na drvenie sušienok)

Postup prípravy

Príprava základu:

  1. Pripravte si formu (cca 20×20 cm). Dno aj boky formy dôkladne vysteľte papierom na pečenie alebo potravinovou fóliou tak, aby prečnievala cez okraje (pomôže to pri vyberaní).
  2. Sušienky (400 g) nalámte a v mixéri alebo pomocou valčeka v pevnom vrecku ich rozdrvte nahrubo – mali by zostať aj menšie kúsky pre lepšiu textúru.
  3. Rozdrvené sušienky presypte do veľkej misy. Pridajte preosiate kakao (5 PL) a premiešajte. Odložte si bokom asi 2 lyžice tejto suchej zmesi na prípadné zahustenie hmoty, ak by bola príliš riedka.
  4. V menšom hrnci zohrejte mlieko (začnite so 150 ml) spolu s kryštálovým cukrom (100 g) a vanilkovým cukrom (alebo extraktom). Miešajte, kým sa cukor nerozpustí. Mlieko nemusí vrieť, stačí, aby bolo dobre teplé. Pridajte štipku soli, ak používate.
  5. Do teplého (nie horúceho) mlieka pridajte na kocky nakrájané maslo (120 g) a miešajte, kým sa úplne nerozpustí. Odstavte z ohňa a nechajte zmes asi 5-10 minút mierne vychladnúť.

Miešanie hmoty a tvarovanie:

  1. Mierne vychladnutú mliečno-maslovú zmes nalejte k zmesi sušienok a kakaa v mise. Pridajte polovicu (50 g) nahrubo nasekaných vlašských orechov.
  2. Pomocou varešky alebo rúk všetko dôkladne premiešajte a spracujte na jednotnú, hustú a mierne lepivú hmotu. Mala by držať tvar. Ak je hmota príliš suchá, pridajte po troškách zvyšné mlieko (až do 200 ml celkovo). Ak je naopak príliš riedka a lepivá, pridajte odložené 2 lyžice suchej sušienkovo-kakaovej zmesi.
  3. Pripravenú hmotu rovnomerne natlačte lyžicou alebo rukami na dno formy vyloženej papierom/fóliou. Povrch čo najviac uhlaďte.

Chladenie:

  1. Formu s pripraveným základom vložte do chladničky a nechajte poriadne stuhnúť minimálne 1 až 2 hodiny. Hmota musí byť úplne pevná.

Dokončenie:

  1. Keď je základ dobre stuhnutý, opatrne ho vyberte z formy (pomôžte si prečnievajúcou fóliou/papierom) a preložte na dosku alebo servírovací podnos.
  2. Povrch stuhnutého koláča rovnomerne potrite Nutellou (alebo inou nátierkou či pripravenou čokoládovou polevou – viď nižšie).
  3. Posypte zvyšnou polovicou (50 g) nahrubo nasekaných vlašských orechov.
  4. Príprava voliteľnej čokoládovej polevy: Čokoládu nalámte na kúsky, pridajte olej a maslo (alebo len olej/Ceru) a opatrne rozpustite vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnke dohladka. Nechajte mierne vychladnúť a potom ňou polejte stuhnutý základ namiesto Nutelly. Posypte orechmi a nechajte polevu stuhnúť v chlade.
  5. Hotové rezy môžete dať ešte na chvíľu do chladničky, aby poleva/Nutella trochu stuhla a lepšie sa krájali.

Servírovanie:

  1. Krájajte ostrým nožom (môžete ho namáčať do horúcej vody) na úhľadné rezy alebo štvorce a podávajte. Skladujte v chladničke v uzatvorenej nádobe.

Videorecept

Tipy

  1. Na tento nepečený dezert používam obyčajné maslové sušienky. Nedrvím ich na úplný prach, ale nechávam aj malé kúsky, aby rezy mali zaujímavejšiu štruktúru.
  2. Množstvo mlieka (150-200 ml) je kľúčové – pridávam ho postupne k horúcemu maslu a cukru s kakaom. Ak by ste dali pôvodných 500 ml, hmota by bola príliš riedka. Cieľom je vytvoriť hustú hmotu, ktorá sa dá natlačiť do formy. Pridávam aj polovicu nasekaných orechov priamo do hmoty.
  3. Hmotu poriadne utlačím do formy vyloženej papierom alebo fóliou. Dôležité je nechať ju dobre stuhnúť v chladničke (aspoň 1-2 hodiny), aby sa dala pekne krájať a držala tvar.
  4. Na vrch natriem vrstvu Nutelly (alebo inej obľúbenej nátierky, prípadne rozpustenú čokoládovú polevu) a posypem zvyšnými orechmi. Pred krájaním je dobré dať rezy ešte na chvíľu do chladu. Nepečené čoko-orechové rezy sú naozaj super jednoduchý a rýchly (čo sa týka práce) dezert.


Mini pavlovky
TIP na dnes
Mini pavlovky: Oveľa jednoduchšie, no rovnako dokonalé ako Pavlova torta

Tento dezert bez rúry pripravíte naozaj za pár minút práce. Vyskúšajte tieto úžasné nepečené čoko-orechové rezy a presvedčte sa sami o ich skvelej chuti a jednoduchosti.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Moje domáce recepty

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty