Search

Čokoládový koláč s ríbezľovým a smotanovým krémom – Doniesla som ho na oslavu a každý pýtal recept!

čokoládový koláč s ríbezľovým a smotanovým krémom
Čokoládový koláč s ríbezľovým a smotanovým krémom

Obsah receptu

Tento čokoládový koláč s ríbezľovým a smotanovým krémom je jednoducho úžasný! Je vláčny, nadýchaný a plný lahodnej čokoládovej chuti. Oslava, na ktorú som ho priniesla, sa bez neho nezaobišla a recept si vypýtali všetci.

Vyskúšajte tento fantastický recept na čokoládový koláč s ríbezľovým a smotanovým krémom, ktorý zaručene očarí každého. Kombinácia nadýchanej čokoládovej bázy, kyslastého ríbezľového krému a jemného smotanového krému je jednoducho neodolateľná. Pripravte si ho na oslavu, posedenie s priateľmi alebo len tak pre radosť.

Ingrediencie:

Na cesto:
  • 4 vajcia
  • Štipka soli
  • 100 g cukru
  • 125 ml mlieka
  • 125 ml rastlinného oleja
  • 1/2 lyžičky kvásku
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 50 g kakaa
  • 250 g hladkej múky (preosiatej)
Krém:
  • 300 g masla (pri izbovej teplote)
  • 50 g práškového cukru
  • 350 g smotanového syra
  • 10 g želatíny
  • 50 ml vody
  • 400 ml šľahačkovej smotany (min. 30 % tuku)
  • 200 g ríbezľového džemu
Na polevu:
  • 50 g čokolády
  • 50 ml horúcej smotany

Postup prípravy:

1. Príprava cesta:
  1. Do misky dajte vajcia, pridajte štipku soli a cukor a vyšľahajte do peny.
  2. Pridajte mlieko a olej a znovu dobre premiešajte.
  3. Do zmesi postupne pridávajte preosiatu múku, kakao, sódu bikarbónu a jemne vmiešajte.
  4. Cesto vylejte do formy s rozmermi 24×24 cm vystlanej papierom na pečenie.
  5. Pečte v predhriatej rúre na 170 °C približne 35 minút.
  6. Po upečení nechajte korpus vychladnúť a následne ho rozrežte na dve rovnaké polovice.
2. Príprava krému:
  1. V miske vyšľahajte maslo s práškovým cukrom do nadýchanej konzistencie.
  2. Pridajte smotanový syr a dobre premiešajte.
  3. Želatínu dajte do misky, zalejte 50 ml vody, premiešajte a nechajte napučať. Potom ju jemne zahrejte, aby sa rozpustila (neprivádzajte do varu).
  4. V inej miske vyšľahajte šľahačkovú smotanu do tuha.
  5. Do šľahačky pridajte smotanový syr a jemne premiešajte.
  6. Následne pridajte ríbezľový džem a opäť premiešajte.
  7. Nakoniec pridajte rozpustenú želatínu a dobre premiešajte.
3. Skladanie koláča:
  1. Na spodnú polovicu upečeného korpusu natrite maslový krém.
  2. Prikryte druhou polovicou korpusu.
  3. Na vrchnú časť rozotrite ríbezľový krém a vyrovnajte povrch.
  4. Dajte do chladničky na minimálne 6 hodín (najlepšie cez noc).
4. Príprava polevy:
  1. Čokoládu nasekajte na menšie kúsky.
  2. Zalejte horúcou smotanou a miešajte, kým nevznikne hladká poleva.
  3. Polejte ňou vrchnú časť koláča a opäť dajte na chvíľu do chladničky, aby stuhla.

Dobrú chuť! 🍫🍒

Tipy:

  1. Ak chcete dosiahnuť extra vláčny koláč, pridajte do cesta 2-3 lyžice kyslej smotany.
  2. Čokoládový koláč s ríbezľovým a smotanovým krémom môžete ozdobiť čerstvými ríbezľami a lístkami mäty.
  3. Pre elegantnejšie podávanie môžete koláč nakrájať na kocky a každú kocku ozdobiť šľahačkou a ríbezľou.
  4. Ak chcete experimentovať, skúste do smotanového krému pridať trochu citrónovej kôry pre osviežujúcu chuť.

Video recept:

Čokoládový koláč s ríbezľovým a smotanovým krémom

Verím, že si tento čokoládový koláč s ríbezľovým a smotanovým krémom zamilujete rovnako ako ja a moji priatelia. Určite ho vyskúšajte a podeľte sa s nami o vaše dojmy v komentároch!

Vyskúšajte aj:

Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.


Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Przepisy są łatwe

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty