Cisársky jahodový koláč: Kráľovská pochúťka, ktorá si podmaní vaše chuťové poháriky! Tento jemný a šťavnatý dezert je plný sladkých jahôd, nadýchaného krému a čokoládovej chuti.
Chcete si pripraviť dezert hodný cisára? S naším jednoduchým receptom na cisársky jahodový koláč to zvládne aj úplný začiatočník. Prekvapte svojich blízkych týmto lahodným dezertom, ktorý sa rozplýva na jazyku. Sľubujeme, že si ho zamilujete!
Cisársky jahodový koláč
Ingrediencie:
Na cesto:
- 120 g (1/2 šálky) zmäknutého masla
- Štipka soli
- 100 g (1/2 šálky) cukru
- 3 vajcia
- 240 g (1,5 šálky) hladkej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 45 ml (3 polievkové lyžice) mlieka
- 15 g (1,5 lyžice) kakaového prášku
- 24 kusov jahôd
Krém:
- 9 g (3 lyžičky) želatíny
- 60 ml (4 polievkové lyžice) vody
- 200 g bielej čokolády
- 100 ml (1/2 šálky) smotany 33% tuku
- 300 ml (1,5 šálky) smotany 33% tuku
Na jahodové želé:
- 500 g jahôd
- 50 g (1/4 šálky) cukru
- 10 g (1 polievková lyžica) kukuričného škrobu
- 30 ml (2 polievkové lyžice) vody
- 4,5 g (1 polievková lyžica) želatíny
- 30 ml (2 polievkové lyžice) vody
Postup prípravy:
- Príprava cesta:
- V miske vyšľahajte 120 g zmäknutého masla so štipkou soli a 100 g cukru do peny.
- Po jednom pridajte 3 vajcia a dôkladne premiešajte.
- Pridajte 240 g múky zmiešanej s 1 lyžičkou prášku do pečiva a 45 ml mlieka. Vymiešajte hladké cesto.
- Pekáč s rozmermi 18×28 cm vyložte papierom na pečenie. Dve tretiny cesta nalejte do formy.
- Do zvyšnej tretiny cesta pridajte 15 g kakaového prášku a 45 ml mlieka. Premiešajte.
- Na svetlé cesto vo forme rozotrite tmavé cesto a do neho rovnomerne zatlačte 24 jahôd.
- Pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 45 minút.
- Príprava krému:
- Želatínu (9 g) namočte do 60 ml vody a nechajte 5 minút napučať.
- Zahrejte 200 g bielej čokolády a 100 ml smotany 33% tuku, aby sa čokoláda rozpustila.
- Pridajte napučanú želatínu do horúcej čokoládovej zmesi a miešajte, kým sa želatína nerozpustí.
- Vyšľahajte 300 g smotany 33% tuku do tuha a jemne zapracujte do vychladnutej čokoládovej zmesi.
- Túto zmes vylejte na koláč a nechajte 1 hodinu odstáť v chladničke.
- Príprava jahodového želé:
- Jahody (500 g) umyte, nakrájajte na menšie kúsky a dajte do hrnca s 50 g cukru.
- Privedieme do varu a krátko podusíme.
- V 30 ml vody rozpustite 10 g kukuričného škrobu a pridajte k jahodám. Varte za stáleho miešania asi 2 minúty, kým zmes nezhustne.
- Želatínu (4,5 g) namočte do 30 ml vody a nechajte 5 minút napučať, potom pridajte do horúcej jahodovej zmesi a dôkladne premiešajte.
- Nechajte vychladnúť a potom vložte do chladničky na 4 hodiny.
- Dokončenie:
- Na vrch koláča nalejte jahodové želé.
- Nechajte koláč stuhnúť v chladničke aspoň 1 hodinu pred podávaním.
Dobrú chuť!
Tipy:
- Ak nemáte čerstvé jahody, môžete použiť aj mrazené.
- Ak chcete koláč ešte viac ozvláštniť, môžete ho ozdobiť čerstvými lístkami mäty.
- Nebojte sa experimentovať s rôznymi druhmi ovocia, napríklad malinami alebo čučoriedkami.
Cisársky jahodový koláč – Video recept:
Cisársky jahodový koláč je dokonalým dezertom pre každú príležitosť. Či už ho pripravujete pre rodinu, priateľov alebo len tak pre seba, určite si ho zamilujete. S naším receptom a tipmi ho zvládnete pripraviť aj vy!
Súvisiace články:
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Leckeres und einfaches Essen