Táto cícerová polievka s klobáskou, to je veru lahôdka! Jednoduchá, sýta a taká, ako ju majú chlapi radi. Cícer krásne zmäkne, klobáska dodá tú správnu chuť a zeleninka osvieži. A viete čo? Zvládne ju uvariť každý, aj ten, čo len začína vo varení.
Táto polievka, to je ako objatie od babičky. Zahreje vás na tele aj na duši. A tá vôňa, čo sa bude šíriť po kuchyni, to je niečo! Hneď sa vám zbehne slinka. A keď si k nej dáte ešte krajec čerstvého chleba… no, to je potom hostina!
Ingrediencie:
- 300 g cíceru (namočeného cez noc)
- 250 g klobásy (môžete ju orestovať pre výraznejšiu chuť)
- 3 mrkvy
- 1 koreň petržlenu
- 1 červená cibuľa
- 1 kaleráb
- Petržlenová vňať
- 1 čajová lyžička sladkej červenej papriky
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2 strúčiky cesnaku
- Rasca podľa chuti
- 2 bobkové listy
- 2 zeleninové bujóny alebo vegeta na dochutenie
- 100 ml paradajkového pretlaku (voliteľné)
- 1,5-2 litre vody
Postup prípravy:
- Príprava cíceru: Cícer si večer vopred namočte do vody, aby zmäkol.
- Príprava zeleniny: Nakrájajte červenú cibuľu, mrkvu, koreň petržlenu a kaleráb na menšie kúsky. Klobásu nakrájajte na kolieska a môžete ju aj orestovať, ak chcete výraznejšiu chuť.
- Varenie polievky: Do hrnca pridajte namočený cícer, nakrájanú zeleninu, klobásu, cesnak, červenú papriku, rascu, bobkové listy a bujón (alebo vegetu na dochutenie). Zalejte všetko 1,5-2 litrami vody. Ak máte radi paradajkový pretlak, pridajte aj ten.
- Varenie: Varte polievku na strednom ohni približne 25 minút.
- Servírovanie: Polievku podávajte horúcu a ozdobenú nasekanou petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť!
Tipy:
- Cícer namočte cez noc. Tak bude krásne mäkký a polievka sa rýchlejšie uvarí.
- Klobásku orestujte. Ak chcete, aby mala polievka výraznejšiu chuť, klobásku pred pridaním do polievky orestujte na panvici.
- Pridajte paradajkový pretlak. Ak máte radi paradajkovú chuť, pridajte do polievky trochu pretlaku.
- Nezabudnite na bylinky. Petržlenová vňať a rasca dodajú polievke tú správnu arómu.
- Podávajte s chlebom. K tejto polievke sa najlepšie hodí krajec čerstvého chleba.
Video recept:
Tak čo, milé moje, vyskúšate túto cícerovú polievku? Verím, že vám bude chutiť rovnako ako nám. A nezabudnite, varenie má byť radosť, tak sa pri tom hlavne uvoľnite a bavte sa!
Súvisiace články:
Pravá španielska polievka Lentejas a la Jardinera – jednoduchá a rýchla na prípravu
Hrejivá zeleninová polievka so syrovými knedličkami – zahreje vás v chladných dňoch
Maďarská drevorubačská polievka s údeným mäsom: Sýta a veľmi chutná polievka
Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Nini Chef