Search

Hrejivá zeleninová polievka so syrovými knedličkami – zahreje vás v chladných dňoch

zeleninová polievka so syrovými knedličkami
Hrejivá zeleninová polievka so syrovými knedličkami

Obsah receptu

V chladných dňoch, keď sa príroda ukladá na zimný spánok, niet nad misku horúcej polievky, ktorá zahreje nielen telo, ale aj dušu. Táto naša zeleninová polievka so syrovými knedličkami je ako objatie od babičky – plná lásky, jednoduchosti a chutí, ktoré pripomínajú domov.

Zeleninka z vlastnej záhradky, voňavé korenie a syrové knedličky, ktoré sa rozplývajú na jazyku, to je kombinácia, ktorá poteší každého hladoša. A čo je najlepšie? Pripravíte ju raz-dva, aj keď sa vám práve nechce tráviť hodiny v kuchyni.

Ingrediencie:

Na polievku:

  • Olej
  • 500 g miešanej polievkovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler, kaleráb)
  • 1/2 hlavy cibule (nakrájaná na drobno)
  • 1/2 červenej papriky (nakrájaná na drobno)
  • 6-8 zrniek čierneho korenia
  • Soľ podľa chuti
  • Malý zväzok petržlenovej vňate

Na syrové gule:

  • 150 g syra (Gouda alebo iný syr podľa výberu)
  • 1 vajce
  • Štipka papriky
  • Soľ podľa chuti
  • 40-45 g hladkej múky (1 vrchovatá polievková lyžica + 1 plochá polievková lyžica)

Postup prípravy:

  1. Príprava zeleninového základu: Na panvici rozohrejte trochu oleja a pridajte cibuľu v celku a nakrájanú zeleninu. Poduste zeleninu pár minút, aby zmäkla a uvoľnila chute. Pridajte soľ, čierne korenie a zalejte vodou. Priveďte k varu a nechajte variť, kým zelenina nezmäkne.
  2. Príprava syrových knedličiek: Nastrúhajte syr na jemnom strúhadle a zmiešajte ho s vajcom, štipkou soli, štipkou papriky a múkou. Vytvorte zmes, z ktorej vytvarujete malé guľky. Ak je zmes príliš tuhá, môžete pridať trošku vody.
  3. Varenie syrových knedličiek: Keď je zelenina takmer uvarená, pridajte do polievky syrové guľky. Varte ich v polievke asi 7-8 minút, kým sa uvaria a zväčšia svoj objem.
  4. Dokončenie polievky: Na záver pridajte do polievky nasekanú petržlenovú vňať. Ak máte chuť, môžete polievku zjemniť pridaním kyslej smotany alebo smotany na varenie. Polievku nechajte ešte pár minút prevariť a potom podávajte.

Dobrú chuť!

Tipy:

  1. Syr na knedličky: Použite svoj obľúbený syr, či už je to poctivá gouda, niva alebo niečo iné. Čím viac chuti syr má, tým lepšie!
  2. Zelenina: Nebojte sa experimentovať s rôznymi druhmi zeleniny. Pridajte kúsok pórku pre jemnú cibuľovú chuť, alebo pár kúskov karfiolu pre ešte viac sýtosti.
  3. Koreniny: Okrem soli a korenia vyskúšajte pridať štipku kurkumy pre krásnu farbu a jemnú chuť, alebo trochu mletého zázvoru pre zahriatie.
  4. Zjemnenie: Ak máte radi krémovejšiu polievku, rozmixujte časť zeleniny ponorným mixérom. Alebo pridajte lyžicu kyslej smotany tesne pred podávaním.
  5. Pre deti: Ak varíte pre najmenších, vynechajte čierne korenie a papriku v knedličkách. Môžete tiež nakrájať zeleninu na menšie kúsky, aby sa im lepšie jedla.

Video recept:

Táto hrejivá zeleninová polievka so syrovými knedličkami je dôkazom, že aj z jednoduchých surovín sa dá vykúzliť niečo výnimočné. Je to jedlo, ktoré spája generácie, prináša úsmev na tváre a zahreje aj v tom najchladnejšom dni. Tak čo, idete do toho?

Súvisiace články:

Maďarská drevorubačská polievka s údeným mäsom: Sýta a veľmi chutná polievka

Lahodná jesenná polievka s kuracím mäsom, syrom a kôprom: Sýta, hrejivá a plná chuti

Babkina voňavá kuracia polievka pre celú rodinu: Sýta jesenná polievka na sychravé dni

Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála szazsu

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty