Dnes vám prezradím tajomstvo pravej španielskej šošovicovej polievky “Lentejas a la Jardinera”. Je to taká lahôdka, že sa vám z nej budú zbiehať slinky. A viete čo? Nie je to žiadna veda, uvaríte ju raz-dva!
Táto polievka je ako objatie od babičky – hrejivá, výdatná a plná lásky. Je v nej všetko, čo má správna polievka mať – zeleninka, voňavé korenie a samozrejme, šošovica, ktorá vás zasýti na celý deň. A tá chuť! No, tú musíte ochutnať sami.
Ingrediencie:
- 300 g šošovice (namočiť večer vopred)
- 100 g hrášku
- 1 červená cibuľa
- 2 papriky
- 3 stonky zeleru
- 1 zemiak
- 1 paradajka
- 2 mrkvy
- 1 pór
- 1 malá cuketa
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2 bobkové listy
- 1 lyžička mletej papriky
- 1 polievkový bujón alebo vegeta
- 2 litre vody
- Tuk na opekanie (maslo, olej alebo tuk podľa chuti)
Postup prípravy:
- Opekanie zeleniny: Červenú cibuľu a papriku nakrájajte na kocky. Na panvici rozohrejte tuk (maslo, olej alebo tuk podľa chuti) a orestujte cibuľu a papriku, kým nezhnednú. Potom pridajte nakrájaný pór a mrkvu a krátko orestujte.
- Pridanie zeleru, paradajky a cukety: Pridajte nakrájaný zeler, paradajku a cuketu a zľahka orestujte spolu so zvyšnou zeleninou.
- Varenie polievky: Pridajte korenie, hrášok a namočenú šošovicu. Všetko zalejte 2 litrami vody. Pridajte bobkové listy, mletú papriku a polievkový bujón alebo vegetu. Polievku varte na miernom ohni približne 25 minút, kým šošovica nezmäkne.
- Dokončenie a servírovanie: Ochutnajte a podľa potreby dosoľte alebo pridajte čierne korenie. Podávajte horúce.
Dobrú chuť!
Tipy:
- Šošovicu namočte večer vopred: Tak bude krásne mäkká a polievka sa rýchlejšie uvarí.
- Nebojte sa experimentovať: Ak nemáte všetky ingrediencie, nič sa nedeje. Použite to, čo máte v komore.
- Pridajte štipku lásky: To je tá najdôležitejšia ingrediencia v každom jedle!
- Podávajte s úsmevom: Lebo dobrá nálada je najlepším korením.
Video recept:
Tak a je to, milé moje! Pravá španielska šošovicová polievka Lentejas a la Jardinera je na svete. Verím, že vám bude chutiť tak, ako chutila mne a mojim deťom. A nezabudnite, varenie má byť radosť, nie povinnosť. Tak sa do toho pustite s chuťou a láskou!
Súvisiace články:
Hrejivá zeleninová polievka so syrovými knedličkami – zahreje vás v chladných dňoch
Maďarská drevorubačská polievka s údeným mäsom: Sýta a veľmi chutná polievka
Lahodná jesenná polievka s kuracím mäsom, syrom a kôprom: Sýta, hrejivá a plná chuti
Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Aký šéfkuchár