Potrebujete rýchlo navariť chutný a sýty obed alebo večeru a nechcete pritom zašpiniť hromadu riadu? Potom je tento recept na cestoviny s kuracími srdiečkami pripravený v jednej panvici presne pre vás! Ide o šikovný spôsob, ako spojiť prípravu mäsa, omáčky aj prílohy do jedného hrnca (v tomto prípade panvice). Výsledkom je lahodné jedlo plné chuti, kde sa cestoviny uvaria priamo v aromatickej paradajkovej omáčke s kúskami jemných kuracích srdiečok a zeleninou.
Táto “one pot” metóda je nielen praktická, ale cestoviny varené priamo v omáčke nasiaknu všetkými chuťami oveľa intenzívnejšie. Kuracie srdiečka sú cenovo dostupnou a chutnou surovinou, ktorá sa v tomto jedle krásne dopĺňa s paradajkovým základom a zeleninou. Celá príprava vám zaberie približne 40 minút a výsledok určite poteší celú rodinu. Podávajte len tak, alebo posypané obľúbeným syrom pre ešte lepší zážitok.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 15 minút
- Čas varenia: cca 25-35 minút
- Počet porcií: 4
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
- cca 400 g očistených kuracích sŕdc
- 2 polievkové lyžice rastlinného oleja (napr. repkový, slnečnicový)
- 1 ks cibule
- 1 ks mrkvy
- 2-3 strúčiky cesnaku
- Soľ (podľa chuti)
- Čerstvo mleté čierne korenie (podľa chuti)
- (Voliteľné) 1 čajová lyžička sladkej papriky alebo štipka sušeného oregana/bazalky
- 2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku (koncentrovaného)
- 950 ml horúceho kuracieho alebo zeleninového vývaru (alebo vody)
- 300 g kratších cestovín (napr. penne, fusilli, kolienka)
- (Na ozdobu – voliteľné) Čerstvá petržlenová vňať alebo pažítka, strúhaný syr (napr. parmezán, eidam)
Postup prípravy
Príprava základu:
- Kuracie srdiečka dôkladne umyte, rozkrojte na polovice a ostrým nožom odstráňte prípadné cievy, krvné zrazeniny a tuhšie časti z vrchnej strany. Očistené srdiečka môžete nechať vcelku (polovice) alebo ich nakrájať na menšie kúsky.
- Cibuľu ošúpte a nakrájajte nadrobno. Mrkvu očistite a nastrúhajte nahrubo. Cesnak ošúpte a nasekajte najemno alebo prelisujte.
- V hlbšej, širšej panvici alebo väčšom hrnci s pokrievkou rozohrejte olej na stredne silnom ohni. Pridajte pripravené kuracie srdiečka a opekajte ich za občasného miešania približne 3-4 minúty, kým sa nezatiahnu a jemne nezhnednú.
- K srdiečkam pridajte nakrájanú cibuľu, nastrúhanú mrkvu a cesnak. Spolu restujte ďalších približne 5 minút, kým zelenina nezmäkne a nezačne chytať farbu.
- Zmes v panvici osoľte, okoreňte čerstvo mletým čiernym korením a pridajte prípadne aj voliteľnú sladkú papriku alebo sušené bylinky. Dobre premiešajte.
- Pridajte paradajkový pretlak a za stáleho miešania ho restujte ešte 1-2 minúty, aby sa prevaril, rozvoňal a stratil surovú chuť.

Varenie cestovín v omáčke (“One Pot”):
- K orestovanému základu prilejte približne 250 ml horúceho vývaru (alebo vody). Premiešajte, priveďte k varu, potom stíšte oheň, panvicu prikryte pokrievkou a nechajte srdiečka dusiť približne 15-20 minút, aby trochu zmäkli.
- Po tejto dobe pridajte do panvice k srdiečkam a omáčke surové cestoviny. Mierne osoľte (opatrne, ak je vývar slaný). Zalejte zvyškom horúceho vývaru alebo vody (cca 700 ml) – tekutina by mala siahať tesne nad cestoviny.
- Dôkladne premiešajte, aby sa cestoviny oddelili a obalili omáčkou. Priveďte opäť k varu.
- Hneď ako zmes začne vrieť, stíšte oheň na mierny stupeň, panvicu opäť prikryte pokrievkou a varte podľa času uvedeného na obale cestovín (zvyčajne 8-12 minút), alebo kým nie sú cestoviny uvarené “al dente” (na skus) a väčšina tekutiny sa nevstrebala a nevytvorila hustejšiu omáčku.
- Veľmi dôležité: Počas varenia cestovín obsah panvice aspoň 2-3 krát dôkladne premiešajte od dna, aby sa cestoviny neprilepili a uvarili sa rovnomerne. Ak by sa tekutina príliš rýchlo odparovala a cestoviny ešte nie sú mäkké, prilejte trochu horúceho vývaru alebo vody.
Servírovanie:
- Keď sú cestoviny uvarené a omáčka má požadovanú konzistenciu, jedlo odstavte z ohňa. Môžete ho nechať ešte pár minút postáť pod pokrievkou.
- Ihneď podávajte. Na tanieri môžete cestoviny posypať čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou a podľa chuti aj strúhaným syrom.
Videorecept
Tipy
- Ak nemáte radi kuracie srdiečka alebo ich nemôžete zohnať, môžete ich nahradiť rovnakým množstvom na kocky nakrájaných kuracích pŕs alebo stehien. Tie však nebudú potrebovať úvodné 20-minútové dusenie – stačí ich orestovať a potom postupovať od kroku 8 (pridanie cestovín).
- Namiesto mrkvy môžete použiť aj inú koreňovú zeleninu (petržlen, zeler) alebo pridať napríklad na kocky nakrájanú papriku či cuketu (tú pridajte až ku koncu restovania zeleniny).
- Pre ešte krémovejšiu omáčku môžete na záver vmiešať lyžicu kyslej smotany alebo trochu smotany na varenie (po odstavení z ohňa).
- Výber cestovín je dôležitý – kratšie tvary ako penne, fusilli, kolienka či farfalle fungujú pri tejto metóde lepšie ako dlhé špagety.

Cestoviny s kuracími srdiečkami z jednej panvice sú skvelým riešením pre rýchlu a chutnú večeru bez zbytočného umývania riadu. Dobrú chuť!
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od rôznych zdrojov, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.