Search

Zeleninová BOMBA na obed: Vyskúšajte tieto fantastické a lacné kapustové placky

kapustové placky
kapustové placky

Obsah receptu

Hľadáte inšpiráciu na rýchly, lacný a chutný obed či večeru? Vyskúšajte tieto fantastické kapustové placky! Sú dokonalou zeleninovou bombou – na povrchu krásne chrumkavé a vnútri šťavnaté a vláčne. Je to skvelá a zdravšia alternatíva ku klasickým mäsovým fašírkam a tento RECEPT si zamiluje celá rodina, dokonca aj deti. S naším vylepšeným postupom sa vám zaručene podarí pripraviť placky, ktoré sa nebudú rozpadať a nebudú zbytočne nasiaknuté tukom.

Príprava je naozaj veľmi jednoduchá. Ukážeme si jeden kľúčový trik, ako sa zbaviť prebytočnej vody z kapusty, vďaka čomu budú placky perfektne držať tvar. Spolu s jednoduchým jogurtovým dipom tvoria dokonalé jedlo, ktoré je ľahké, no zároveň vás príjemne zasýti.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 25 minút
  • Čas smaženia: cca 15-20 minút
  • Počet porcií: cca 20 kusov
  • Náročnosť: Jednoduchá

Potrebujeme

Na kapustové placky:

  • 500 g bielej hlávkovej kapusty
  • 1 väčšia mrkva (cca 100 g)
  • 1 väčšia cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 vajcia
  • 60 g hladkej múky (cca 4-5 PL)
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL mletej sladkej papriky
  • ½ ČL mletého čierneho korenia
  • rastlinný olej na vyprážanie

Na jogurtový dip:

  • 200 g gréckeho jogurtu
  • 1 menšia nakladaná uhorka
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 vetvičky čerstvého kôpru
  • štipka mletej sladkej papriky
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup prípravy

Príprava kapustovej zmesi:

  1. Kapustu očistíme a nasekáme nadrobno. Vložíme ju do väčšieho hrnca, zalejeme vriacou vodou a varíme (blanšírujeme) asi 5 minút, aby zmäkla. Potom ju scedíme a necháme úplne vychladnúť.
  2. Kľúčový krok: Z vychladnutej kapusty rukami poriadne vyžmýkame všetku prebytočnú vodu. Čím suchšia bude, tým lepšie budú placky držať tvar. Vyžmýkanú kapustu dáme do veľkej misy.
  3. Cibuľu nakrájame nadrobno a mrkvu nastrúhame nahrubo. Na panvici na troche oleja orestujeme cibuľku dosklovita, potom pridáme mrkvu a restujeme spolu ďalšie 2-3 minúty, kým mrkva nezmäkne.
  4. Orestovanú zmes pridáme do misy k vyžmýkanej kapuste. Pridáme vajcia, prelisovaný cesnak, soľ, sladkú papriku a čierne korenie.
  5. Nakoniec prisypeme hladkú múku a všetko spolu dôkladne premiešame, aby vznikla kompaktná zmes, z ktorej sa dajú tvarovať placky.

Smaženie placiek a príprava dipu:

  1. Na panvici rozohrejeme väčšiu vrstvu oleja. Z kapustovej zmesi tvarujeme v rukách menšie, asi 1 cm hrubé placky a opatrne ich vkladáme do horúceho oleja.
  2. Smažíme na strednom plameni z každej strany asi 3-4 minúty dozlatista a dochrumkava.
  3. Hotové placky ukladáme na papierovú utierku, aby sme ich zbavili prebytočného tuku.
  4. Kým sa placky smažia, pripravíme si dip: Do misky dáme grécky jogurt, pridáme najemno nastrúhanú nakladanú uhorku, prelisovaný cesnak, nasekaný kôpor a štipku sladkej papriky. Všetko spolu premiešame a podľa chuti dosolíme a dokoreníme.
  5. Kapustové placky podávame ešte teplé s pripraveným jogurtovým dipom.

Videorecept

Tipy

  1. Ak chcem placky ešte chutnejšie, pridám do zmesi aj hrsť strúhaného syra (napr. eidam alebo parmezán). Budú potom ešte lahodnejšie.
  2. Namiesto hladkej múky niekedy použijem ovsené vločky alebo strúhanku. Placky sú potom ešte chrumkavejšie.
  3. Do jogurtového dipu sa výborne hodí aj lyžička horčice alebo pár kvapiek citrónovej šťavy pre ešte sviežejšiu chuť.
  4. Tieto placky sú výborné aj na studeno. Môžem si ich zobrať na druhý deň do práce ako rýchly a zdravý obed.

Verím, že si na tejto zeleninovej bombe pochutnáte. Je to skvelý spôsob, ako do jedálnička prepašovať viac zeleniny a pripraviť si niečo naozaj dobré, rýchle a lacné. Prajem vám dobrú chuť!

Recept je inšpirovaný verziou od Saftige Küche, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší, funkčnejší a jednoduchší na prípravu.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty