Hľadáte inšpiráciu na rýchly, lacný a chutný obed či večeru? Vyskúšajte tieto fantastické kapustové placky! Sú dokonalou zeleninovou bombou – na povrchu krásne chrumkavé a vnútri šťavnaté a vláčne. Je to skvelá a zdravšia alternatíva ku klasickým mäsovým fašírkam a tento RECEPT si zamiluje celá rodina, dokonca aj deti. S naším vylepšeným postupom sa vám zaručene podarí pripraviť placky, ktoré sa nebudú rozpadať a nebudú zbytočne nasiaknuté tukom.
Príprava je naozaj veľmi jednoduchá. Ukážeme si jeden kľúčový trik, ako sa zbaviť prebytočnej vody z kapusty, vďaka čomu budú placky perfektne držať tvar. Spolu s jednoduchým jogurtovým dipom tvoria dokonalé jedlo, ktoré je ľahké, no zároveň vás príjemne zasýti.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 25 minút
- Čas smaženia: cca 15-20 minút
- Počet porcií: cca 20 kusov
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
Na kapustové placky:
- 500 g bielej hlávkovej kapusty
- 1 väčšia mrkva (cca 100 g)
- 1 väčšia cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 3 vajcia
- 60 g hladkej múky (cca 4-5 PL)
- 1 ČL soli
- 1 ČL mletej sladkej papriky
- ½ ČL mletého čierneho korenia
- rastlinný olej na vyprážanie
Na jogurtový dip:
- 200 g gréckeho jogurtu
- 1 menšia nakladaná uhorka
- 1 strúčik cesnaku
- 2 vetvičky čerstvého kôpru
- štipka mletej sladkej papriky
- soľ a korenie podľa chuti
Postup prípravy
Príprava kapustovej zmesi:
- Kapustu očistíme a nasekáme nadrobno. Vložíme ju do väčšieho hrnca, zalejeme vriacou vodou a varíme (blanšírujeme) asi 5 minút, aby zmäkla. Potom ju scedíme a necháme úplne vychladnúť.
- Kľúčový krok: Z vychladnutej kapusty rukami poriadne vyžmýkame všetku prebytočnú vodu. Čím suchšia bude, tým lepšie budú placky držať tvar. Vyžmýkanú kapustu dáme do veľkej misy.
- Cibuľu nakrájame nadrobno a mrkvu nastrúhame nahrubo. Na panvici na troche oleja orestujeme cibuľku dosklovita, potom pridáme mrkvu a restujeme spolu ďalšie 2-3 minúty, kým mrkva nezmäkne.
- Orestovanú zmes pridáme do misy k vyžmýkanej kapuste. Pridáme vajcia, prelisovaný cesnak, soľ, sladkú papriku a čierne korenie.
- Nakoniec prisypeme hladkú múku a všetko spolu dôkladne premiešame, aby vznikla kompaktná zmes, z ktorej sa dajú tvarovať placky.
Smaženie placiek a príprava dipu:
- Na panvici rozohrejeme väčšiu vrstvu oleja. Z kapustovej zmesi tvarujeme v rukách menšie, asi 1 cm hrubé placky a opatrne ich vkladáme do horúceho oleja.
- Smažíme na strednom plameni z každej strany asi 3-4 minúty dozlatista a dochrumkava.
- Hotové placky ukladáme na papierovú utierku, aby sme ich zbavili prebytočného tuku.
- Kým sa placky smažia, pripravíme si dip: Do misky dáme grécky jogurt, pridáme najemno nastrúhanú nakladanú uhorku, prelisovaný cesnak, nasekaný kôpor a štipku sladkej papriky. Všetko spolu premiešame a podľa chuti dosolíme a dokoreníme.
- Kapustové placky podávame ešte teplé s pripraveným jogurtovým dipom.
Videorecept
Tipy
- Ak chcem placky ešte chutnejšie, pridám do zmesi aj hrsť strúhaného syra (napr. eidam alebo parmezán). Budú potom ešte lahodnejšie.
- Namiesto hladkej múky niekedy použijem ovsené vločky alebo strúhanku. Placky sú potom ešte chrumkavejšie.
- Do jogurtového dipu sa výborne hodí aj lyžička horčice alebo pár kvapiek citrónovej šťavy pre ešte sviežejšiu chuť.
- Tieto placky sú výborné aj na studeno. Môžem si ich zobrať na druhý deň do práce ako rýchly a zdravý obed.
Verím, že si na tejto zeleninovej bombe pochutnáte. Je to skvelý spôsob, ako do jedálnička prepašovať viac zeleniny a pripraviť si niečo naozaj dobré, rýchle a lacné. Prajem vám dobrú chuť!
Recept je inšpirovaný verziou od Saftige Küche, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší, funkčnejší a jednoduchší na prípravu.