Zabudnite na klasickú vyprážanú rybu. Táto šťavnatá treska pripravená priamo v bohatej zeleninovo-paradajkovej omáčke je absolútne TOP. Je to rýchly, ľahký a neuveriteľne chutný recept, ktorý si zamilujete pre jemné mäso rozplývajúce sa na jazyku a plnú chuť omáčky.
Pokiaľ hľadáte inšpiráciu na ľahký a rýchly obed či večeru, vyskúšajte tento recept na šťavnatú tresku v omáčke. Ryba sa dusí priamo v lahodnej zeleninovej omáčke, čím perfektne nasiakne všetky chute. Podávajte ju klasicky s dusenou ryžou.
- Čas prípravy: cca 35 minút
- Čas tepelnej úpravy: cca 35-40 minút
- Počet porcií: 4 porcie
- Náročnosť: Jednoduchá ★
Potrebujeme:
Potrebné suroviny:
- cca 800-900 g filé z tresky (alebo inej bielej morskej ryby, napr. aljašská treska, platesa), bez kože a kostí
- 1 veľká cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 zelená paprika
- 1 červená paprika (ideálne kápia)
- 1 stredne veľká mrkva
- 2 stredne veľké čerstvé paradajky (alebo 1/2 konzervy krájaných paradajok, cca 200g)
- cca 200 ml paradajkového pretlaku (passata) ALEBO 2-3 PL paradajkového koncentrátu rozmiešaného v troche vody
- cca 3 polievkové lyžice rastlinného oleja (napr. olivový, slnečnicový)
Na dochutenie:
- 1 polievková lyžica octu (napr. jablčný, vínny)
- 1 polievková lyžica sójovej omáčky (svetlej alebo univerzálnej)
- Soľ podľa chuti
- Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- 1 čajová lyžička mletej sladkej papriky
- Mleté chilli alebo chilli vločky/pasta (podľa chuti, voliteľné)
- 1 ks sušeného bobkového listu
Príloha a dokončenie:
- Dusená ryža (napr. dlhozrnná biela, basmati) na servírovanie
- Čerstvá petržlenová vňať (nasekaná) na ozdobu

Postup prípravy
Príprava zeleniny a omáčky:
- Pripravte si všetky suroviny: Cibuľu ošúpte a nakrájajte nadrobno. Cesnak ošúpte a prelisujte alebo nasekajte najemno. Zelenú a červenú papriku umyte, zbavte jadrovníkov a nakrájajte na malé kocky alebo tenké prúžky. Mrkvu očistite a nakrájajte na tenké prúžky (julienne) alebo malé kocky. Čerstvé paradajky umyte a nakrájajte na malé kocky. Filety z tresky skontrolujte, či v nich nie sú kosti, a osušte ich papierovou utierkou.
- Vo väčšej hlbokej panvici alebo širšom hrnci rozohrejte na strednom ohni rastlinný olej. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a restujte ju dosklovita (asi 3-4 minúty).
- Pridajte prelisovaný cesnak a nakrájanú mrkvu a papriky. Za občasného miešania restujte spolu ďalších asi 5 minút, kým zelenina mierne nezmäkne.
- Pridajte nakrájané čerstvé paradajky (alebo konzervované) a paradajkový pretlak (passatu alebo koncentrát). Premiešajte.
- Pridajte ocot, sójovú omáčku, soľ, čerstvo mleté čierne korenie, mletú sladkú papriku, chilli (ak používate) a bobkový list. Všetko dobre premiešajte.
- Prikryte panvicu pokrievkou, znížte teplotu a nechajte omáčku pomaly dusiť približne 10 minút, aby sa chute prepojili a zelenina zmäkla. Ak je omáčka príliš hustá, môžete pridať trochu horúcej vody alebo vývaru.
Varenie ryby v omáčke:
- Po 10 minútach dusenia omáčky do nej opatrne vložte pripravené filety z tresky. Lyžicou ich zľahka prikryte omáčkou tak, aby boli čo najviac ponorené.
- Panvicu opäť prikryte pokrievkou, udržujte mierny oheň (omáčka by mala len veľmi jemne bublať) a nechajte rybu dusiť v omáčke približne 10 až 15 minút (podľa hrúbky filiet). Počas tejto doby rybu už nemiešajte, aby sa nerozpadla.
- Ryba je hotová, keď je mäso biele, nepriehľadné a ľahko sa oddeľuje vidličkou. Neprevarte ju, aby nebola suchá.
Príprava ryže (medzitým):
- Kým sa ryba dusí v omáčke, pripravte si prílohu. Uvarte si ryžu podľa návodu na obale v osolenej vode domäkka.
Servírovanie:
- Opatrne vyberte z omáčky bobkový list. Hotovú omáčku so zeleninou a rybou ochutnajte a prípadne ešte jemne dochuťte soľou alebo korením.
- Na tanier naservírujte porciu uvarenej ryže. Na ryžu alebo vedľa nej opatrne položte kus podusenej tresky a štedro prelejte zeleninovou omáčkou.
- Pred podávaním posypte čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou. Podávajte ihneď.
Videorecept
Tipy
- Na tento recept sa výborne hodí treska (tmavá alebo aljašská), ale použiť môžete aj iné biele morské ryby s pevnejším mäsom ako platesa či zubáč. Rybu vkladám do už hotovej, prevarenej omáčky a dusím ju len krátko, aby zostala šťavnatá a nerozpadla sa.
- Zeleninu (cibuľu, papriky, mrkvu, čerstvé paradajky) krájam na menšie kocky alebo prúžky a najprv ju orestujem na oleji s cesnakom. Potom pridám paradajkovú passatu alebo kvalitné krájané paradajky z konzervy a všetky koreniny (soľ, korenie, paprika, chilli, bobkový list) spolu s octom a sójovou omáčkou a nechám omáčku krátko prevariť.
- Rybu v omáčke naozaj už nemiešam, len ju lyžicou zľahka prikryjem omáčkou a pod pokrievkou na miernom ohni nechám dôjsť. 10-15 minút zvyčajne stačí.
- Podávam to klasicky s dusenou ryžou – tá sa k paradajkovej omáčke výborne hodí. Na tanieri všetko posypem čerstvou petržlenovou vňaťou. Je to naozaj ľahké, rýchle a veľmi chutné jedlo.
Tak zabudnite na vyprážanú rybu a vyskúšajte tento TOP recept. Šťavnatá treska v paradajkovej omáčke je rýchla, ľahká a neuveriteľne chutná.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od dans la cuisine de sou