Search

Zabudnite na vyprážanú rybu: Táto šťavnatá treska v omáčke je TOP (Rýchly Recept)

šťavnatá treska v omáčke
Šťavnatá treska v omáčke

Obsah receptu

Zabudnite na klasickú vyprážanú rybu. Táto šťavnatá treska pripravená priamo v bohatej zeleninovo-paradajkovej omáčke je absolútne TOP. Je to rýchly, ľahký a neuveriteľne chutný recept, ktorý si zamilujete pre jemné mäso rozplývajúce sa na jazyku a plnú chuť omáčky.

Pokiaľ hľadáte inšpiráciu na ľahký a rýchly obed či večeru, vyskúšajte tento recept na šťavnatú tresku v omáčke. Ryba sa dusí priamo v lahodnej zeleninovej omáčke, čím perfektne nasiakne všetky chute. Podávajte ju klasicky s dusenou ryžou.

  • Čas prípravy: cca 35 minút
  • Čas tepelnej úpravy: cca 35-40 minút
  • Počet porcií: 4 porcie
  • Náročnosť: Jednoduchá ★

Potrebujeme:

Potrebné suroviny:

  • cca 800-900 g filé z tresky (alebo inej bielej morskej ryby, napr. aljašská treska, platesa), bez kože a kostí
  • 1 veľká cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 zelená paprika
  • 1 červená paprika (ideálne kápia)
  • 1 stredne veľká mrkva
  • 2 stredne veľké čerstvé paradajky (alebo 1/2 konzervy krájaných paradajok, cca 200g)
  • cca 200 ml paradajkového pretlaku (passata) ALEBO 2-3 PL paradajkového koncentrátu rozmiešaného v troche vody
  • cca 3 polievkové lyžice rastlinného oleja (napr. olivový, slnečnicový)

Na dochutenie:

  • 1 polievková lyžica octu (napr. jablčný, vínny)
  • 1 polievková lyžica sójovej omáčky (svetlej alebo univerzálnej)
  • Soľ podľa chuti
  • Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • 1 čajová lyžička mletej sladkej papriky
  • Mleté chilli alebo chilli vločky/pasta (podľa chuti, voliteľné)
  • 1 ks sušeného bobkového listu

Príloha a dokončenie:

  • Dusená ryža (napr. dlhozrnná biela, basmati) na servírovanie
  • Čerstvá petržlenová vňať (nasekaná) na ozdobu

Postup prípravy

Príprava zeleniny a omáčky:

  1. Pripravte si všetky suroviny: Cibuľu ošúpte a nakrájajte nadrobno. Cesnak ošúpte a prelisujte alebo nasekajte najemno. Zelenú a červenú papriku umyte, zbavte jadrovníkov a nakrájajte na malé kocky alebo tenké prúžky. Mrkvu očistite a nakrájajte na tenké prúžky (julienne) alebo malé kocky. Čerstvé paradajky umyte a nakrájajte na malé kocky. Filety z tresky skontrolujte, či v nich nie sú kosti, a osušte ich papierovou utierkou.
  2. Vo väčšej hlbokej panvici alebo širšom hrnci rozohrejte na strednom ohni rastlinný olej. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a restujte ju dosklovita (asi 3-4 minúty).
  3. Pridajte prelisovaný cesnak a nakrájanú mrkvu a papriky. Za občasného miešania restujte spolu ďalších asi 5 minút, kým zelenina mierne nezmäkne.
  4. Pridajte nakrájané čerstvé paradajky (alebo konzervované) a paradajkový pretlak (passatu alebo koncentrát). Premiešajte.
  5. Pridajte ocot, sójovú omáčku, soľ, čerstvo mleté čierne korenie, mletú sladkú papriku, chilli (ak používate) a bobkový list. Všetko dobre premiešajte.
  6. Prikryte panvicu pokrievkou, znížte teplotu a nechajte omáčku pomaly dusiť približne 10 minút, aby sa chute prepojili a zelenina zmäkla. Ak je omáčka príliš hustá, môžete pridať trochu horúcej vody alebo vývaru.

Varenie ryby v omáčke:

  1. Po 10 minútach dusenia omáčky do nej opatrne vložte pripravené filety z tresky. Lyžicou ich zľahka prikryte omáčkou tak, aby boli čo najviac ponorené.
  2. Panvicu opäť prikryte pokrievkou, udržujte mierny oheň (omáčka by mala len veľmi jemne bublať) a nechajte rybu dusiť v omáčke približne 10 až 15 minút (podľa hrúbky filiet). Počas tejto doby rybu už nemiešajte, aby sa nerozpadla.
  3. Ryba je hotová, keď je mäso biele, nepriehľadné a ľahko sa oddeľuje vidličkou. Neprevarte ju, aby nebola suchá.

Príprava ryže (medzitým):

  1. Kým sa ryba dusí v omáčke, pripravte si prílohu. Uvarte si ryžu podľa návodu na obale v osolenej vode domäkka.

Servírovanie:

  1. Opatrne vyberte z omáčky bobkový list. Hotovú omáčku so zeleninou a rybou ochutnajte a prípadne ešte jemne dochuťte soľou alebo korením.
  2. Na tanier naservírujte porciu uvarenej ryže. Na ryžu alebo vedľa nej opatrne položte kus podusenej tresky a štedro prelejte zeleninovou omáčkou.
  3. Pred podávaním posypte čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou. Podávajte ihneď.

Videorecept

Tipy

  1. Na tento recept sa výborne hodí treska (tmavá alebo aljašská), ale použiť môžete aj iné biele morské ryby s pevnejším mäsom ako platesa či zubáč. Rybu vkladám do už hotovej, prevarenej omáčky a dusím ju len krátko, aby zostala šťavnatá a nerozpadla sa.
  2. Zeleninu (cibuľu, papriky, mrkvu, čerstvé paradajky) krájam na menšie kocky alebo prúžky a najprv ju orestujem na oleji s cesnakom. Potom pridám paradajkovú passatu alebo kvalitné krájané paradajky z konzervy a všetky koreniny (soľ, korenie, paprika, chilli, bobkový list) spolu s octom a sójovou omáčkou a nechám omáčku krátko prevariť.
  3. Rybu v omáčke naozaj už nemiešam, len ju lyžicou zľahka prikryjem omáčkou a pod pokrievkou na miernom ohni nechám dôjsť. 10-15 minút zvyčajne stačí.
  4. Podávam to klasicky s dusenou ryžou – tá sa k paradajkovej omáčke výborne hodí. Na tanieri všetko posypem čerstvou petržlenovou vňaťou. Je to naozaj ľahké, rýchle a veľmi chutné jedlo.

Tak zabudnite na vyprážanú rybu a vyskúšajte tento TOP recept. Šťavnatá treska v paradajkovej omáčke je rýchla, ľahká a neuveriteľne chutná.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od dans la cuisine de sou

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty