Naozaj potrebujete len balíček instantných rezancov a pár základných surovín, aby ste si pripravili tieto božské zapekané čínske rezance. Tento recept je neuveriteľne jednoduchý, relatívne rýchly a výsledok – šťavnaté rezance prepojené so zeleninou, vajíčkom a roztopeným syrom – si zaručene zamilujete.
Ak máte chuť na trochu Ázie a nechce sa vám príliš dlho stáť pri sporáku, vyskúšajte tento recept na zapekané čínske rezance. Chuť je príjemne pikantná (alebo jemná, podľa vášho výberu chilli) a ich príprava je naozaj nenáročná. Skvelé ako rýchly obed alebo večera.
- Čas prípravy: cca 30-35 minút
- Čas pečenia: 20-25 minút
- Počet porcií: 6 porcií
- Náročnosť: Jednoduchá ★
Potrebujeme:
Potrebné suroviny:
- 1 polievková lyžica rastlinného oleja (napr. slnečnicový, repkový)
- 1 veľká cibuľa (cca 130 g), nakrájaná nadrobno
- 1 ks červenej papriky (cca 60 g), nakrájanej na malé kocky
- 1 ks zelenej papriky (cca 60 g), nakrájanej na malé kocky
- 200 g čerstvých paradajok (cca 1-2 ks), nakrájaných nadrobno
- 400 ml horúcej vody (alebo zeleninového/kuracieho vývaru)
- 50 g paradajkového pretlaku (koncentrátu, cca 2 PL)
- 8 g soli (cca 1,5 ČL, alebo podľa chuti)
- Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti (cca 1/2 ČL)
- 1 ČL mletej sladkej papriky
- 1 ČL sušeného oregana
- 1 ČL sušenej bazalky
- 1 ČL kryštálového cukru (na vyváženie kyslosti paradajok)
- cca 300-400 g instantných čínskych rezancov (napr. vaječné alebo pšeničné typu ramen, bez príchuťových vrecúšok – zodpovedá cca 4-5 baleniam)
Na zapekanie:
- 4 vajcia
- 1 polievková lyžica nasekanej čerstvej chilli papričky ALEBO 1-2 čajové lyžičky chilli vločiek/pasty (množstvo upravte podľa požadovanej pálivosti, voliteľné)
- 200 g tvrdého syra (napr. Eidam, Gouda, Čedar), nastrúhaného
Na dokončenie (voliteľné):
- Čerstvá petržlenová vňať alebo pažítka (nasekaná)
Potrebujeme tiež:
- Väčšia hlboká panvica s pokrievkou
- Zapekacia misa (cca 20×30 cm alebo podobná veľkosť)
Postup prípravy
Príprava zeleninového základu a rezancov:
- Vo väčšej hlbokej panvici rozohrejte na strednom ohni rastlinný olej (1 PL). Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a restujte ju dosklovita (asi 3-4 minúty).
- Pridajte na kocky nakrájanú červenú a zelenú papriku a za občasného miešania restujte ďalších asi 5 minút, kým paprika mierne nezmäkne.
- Pridajte nadrobno nakrájané čerstvé paradajky a soľ. Premiešajte, prikryte panvicu pokrievkou a zeleninu duste na miernom ohni 5 minút.
- Pridajte paradajkový pretlak, čerstvo mleté čierne korenie, mletú sladkú papriku, oregano, bazalku a cukor. Krátko (asi 1 minútu) spolu premiešajte a orestujte.
- Prilejte horúcu vodu (alebo vývar) a priveďte do varu. Prikryte a nechajte opäť dusiť 5 minút.
- Do vriacej zeleninovej omáčky teraz vložte (nalámte alebo nechajte vcelku) suché instantné čínske rezance. Opatrne ich premiešajte a ponorte do omáčky. Prikryte pokrievkou a nechajte variť/mäknúť približne 5 minút, alebo kým nie sú rezance mäkké, ale stále pevné (nerozvarené). Tekutina by sa mala čiastočne vsiaknuť.
Kompletizácia a pečenie:
- Rúru predhrejte na 180 °C (horný/dolný ohrev). Zapekaciu misu zľahka vymažte olejom alebo maslom.
- V samostatnej miske vidličkou dobre rozšľahajte 4 vajcia s pripraveným chilli (nasekanou papričkou, vločkami alebo pastou – ak používate). Zmes môžete jemne osoliť a okoreniť.
- Uvarené rezance so zeleninovou omáčkou preložte do pripravenej zapekacej misy a rovnomerne ich rozprestrite.
- Celý povrch rezancov rovnomerne prelejte rozšľahanou vaječnou zmesou s chilli.
- Nakoniec vrch bohato a rovnomerne posypte nastrúhaným tvrdým syrom (200 g).
- Vložte zapekaciu misu do predhriatej rúry a pečte pri 180 °C približne 20 až 25 minút. Vajíčka by mali byť stuhnuté a syr na povrchu pekne roztopený a zlatistý.
Servírovanie:
- Upečené rezance vyberte z rúry a nechajte ich pár minút postáť.
- Nakrájajte na štvorce alebo obdĺžniky a podávajte teplé. Pred servírovaním môžete zapekané čínske rezance posypať čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou.
Videorecept
Tipy
- Na tento recept sú ideálne obyčajné instantné rezance (ramen) bez príchuťového vrecka. Výhoda je, že ich netreba variť zvlášť – uvaria sa priamo v zeleninovej omáčke, čím krásne nasiaknu jej chuť. Varím ich len pár minút do zmäknutia.
- Zeleninový základ tvorí klasická kombinácia cibule, papriky a paradajok, ktorú ochutím pretlakom a talianskymi bylinkami (oregano, bazalka) a trochou sladkej papriky. Množstvo a typ chilli si prispôsobte podľa toho, ako máte radi pikantné.
- Vajíčka rozšľahám spolu s chilli a touto zmesou zalejem rezance so zeleninou už v zapekacej mise. Funguje to ako spojivo a dodá jedlu ďalšiu chuťovú vrstvu. Syr na vrchu je samozrejmosťou – používam Eidam alebo Goudau.
- Pečiem len krátko (20-25 minút), kým vajcia nestuhnú a syr sa pekne nezapečie dozlatista. Hotové jedlo krájam na porcie a podávam len tak, alebo s jednoduchým zeleninovým šalátom. Je to skvelá rýchla a sýta večera.
Naozaj stačia len instantné rezance a pár surovín na tieto božské zapekané rezance. Recept, ktorý si zamilujete pre jeho jednoduchosť, rýchlosť a skvelú chuť.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Yemek Tariflerim