Search

Len instantné rezance a pár surovín: Božské zapekané rezance, ktoré si zamilujete

zapekané čínske rezance
Zapekané čínske rezance

Obsah receptu

Naozaj potrebujete len balíček instantných rezancov a pár základných surovín, aby ste si pripravili tieto božské zapekané čínske rezance. Tento recept je neuveriteľne jednoduchý, relatívne rýchly a výsledok – šťavnaté rezance prepojené so zeleninou, vajíčkom a roztopeným syrom – si zaručene zamilujete.

Ak máte chuť na trochu Ázie a nechce sa vám príliš dlho stáť pri sporáku, vyskúšajte tento recept na zapekané čínske rezance. Chuť je príjemne pikantná (alebo jemná, podľa vášho výberu chilli) a ich príprava je naozaj nenáročná. Skvelé ako rýchly obed alebo večera.

  • Čas prípravy: cca 30-35 minút
  • Čas pečenia: 20-25 minút
  • Počet porcií: 6 porcií
  • Náročnosť: Jednoduchá ★

Potrebujeme:

Potrebné suroviny:

  • 1 polievková lyžica rastlinného oleja (napr. slnečnicový, repkový)
  • 1 veľká cibuľa (cca 130 g), nakrájaná nadrobno
  • 1 ks červenej papriky (cca 60 g), nakrájanej na malé kocky
  • 1 ks zelenej papriky (cca 60 g), nakrájanej na malé kocky
  • 200 g čerstvých paradajok (cca 1-2 ks), nakrájaných nadrobno
  • 400 ml horúcej vody (alebo zeleninového/kuracieho vývaru)
  • 50 g paradajkového pretlaku (koncentrátu, cca 2 PL)
  • 8 g soli (cca 1,5 ČL, alebo podľa chuti)
  • Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti (cca 1/2 ČL)
  • 1 ČL mletej sladkej papriky
  • 1 ČL sušeného oregana
  • 1 ČL sušenej bazalky
  • 1 ČL kryštálového cukru (na vyváženie kyslosti paradajok)
  • cca 300-400 g instantných čínskych rezancov (napr. vaječné alebo pšeničné typu ramen, bez príchuťových vrecúšok – zodpovedá cca 4-5 baleniam)

Na zapekanie:

  • 4 vajcia
  • 1 polievková lyžica nasekanej čerstvej chilli papričky ALEBO 1-2 čajové lyžičky chilli vločiek/pasty (množstvo upravte podľa požadovanej pálivosti, voliteľné)
  • 200 g tvrdého syra (napr. Eidam, Gouda, Čedar), nastrúhaného

Na dokončenie (voliteľné):

  • Čerstvá petržlenová vňať alebo pažítka (nasekaná)

Potrebujeme tiež:

  • Väčšia hlboká panvica s pokrievkou
  • Zapekacia misa (cca 20×30 cm alebo podobná veľkosť)

Postup prípravy

Príprava zeleninového základu a rezancov:

  1. Vo väčšej hlbokej panvici rozohrejte na strednom ohni rastlinný olej (1 PL). Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a restujte ju dosklovita (asi 3-4 minúty).
  2. Pridajte na kocky nakrájanú červenú a zelenú papriku a za občasného miešania restujte ďalších asi 5 minút, kým paprika mierne nezmäkne.
  3. Pridajte nadrobno nakrájané čerstvé paradajky a soľ. Premiešajte, prikryte panvicu pokrievkou a zeleninu duste na miernom ohni 5 minút.
  4. Pridajte paradajkový pretlak, čerstvo mleté čierne korenie, mletú sladkú papriku, oregano, bazalku a cukor. Krátko (asi 1 minútu) spolu premiešajte a orestujte.
  5. Prilejte horúcu vodu (alebo vývar) a priveďte do varu. Prikryte a nechajte opäť dusiť 5 minút.
  6. Do vriacej zeleninovej omáčky teraz vložte (nalámte alebo nechajte vcelku) suché instantné čínske rezance. Opatrne ich premiešajte a ponorte do omáčky. Prikryte pokrievkou a nechajte variť/mäknúť približne 5 minút, alebo kým nie sú rezance mäkké, ale stále pevné (nerozvarené). Tekutina by sa mala čiastočne vsiaknuť.

Kompletizácia a pečenie:

  1. Rúru predhrejte na 180 °C (horný/dolný ohrev). Zapekaciu misu zľahka vymažte olejom alebo maslom.
  2. V samostatnej miske vidličkou dobre rozšľahajte 4 vajcia s pripraveným chilli (nasekanou papričkou, vločkami alebo pastou – ak používate). Zmes môžete jemne osoliť a okoreniť.
  3. Uvarené rezance so zeleninovou omáčkou preložte do pripravenej zapekacej misy a rovnomerne ich rozprestrite.
  4. Celý povrch rezancov rovnomerne prelejte rozšľahanou vaječnou zmesou s chilli.
  5. Nakoniec vrch bohato a rovnomerne posypte nastrúhaným tvrdým syrom (200 g).
  6. Vložte zapekaciu misu do predhriatej rúry a pečte pri 180 °C približne 20 až 25 minút. Vajíčka by mali byť stuhnuté a syr na povrchu pekne roztopený a zlatistý.

Servírovanie:

  1. Upečené rezance vyberte z rúry a nechajte ich pár minút postáť.
  2. Nakrájajte na štvorce alebo obdĺžniky a podávajte teplé. Pred servírovaním môžete zapekané čínske rezance posypať čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou.

Videorecept

Tipy

  1. Na tento recept sú ideálne obyčajné instantné rezance (ramen) bez príchuťového vrecka. Výhoda je, že ich netreba variť zvlášť – uvaria sa priamo v zeleninovej omáčke, čím krásne nasiaknu jej chuť. Varím ich len pár minút do zmäknutia.
  2. Zeleninový základ tvorí klasická kombinácia cibule, papriky a paradajok, ktorú ochutím pretlakom a talianskymi bylinkami (oregano, bazalka) a trochou sladkej papriky. Množstvo a typ chilli si prispôsobte podľa toho, ako máte radi pikantné.
  3. Vajíčka rozšľahám spolu s chilli a touto zmesou zalejem rezance so zeleninou už v zapekacej mise. Funguje to ako spojivo a dodá jedlu ďalšiu chuťovú vrstvu. Syr na vrchu je samozrejmosťou – používam Eidam alebo Goudau.
  4. Pečiem len krátko (20-25 minút), kým vajcia nestuhnú a syr sa pekne nezapečie dozlatista. Hotové jedlo krájam na porcie a podávam len tak, alebo s jednoduchým zeleninovým šalátom. Je to skvelá rýchla a sýta večera.

Naozaj stačia len instantné rezance a pár surovín na tieto božské zapekané rezance. Recept, ktorý si zamilujete pre jeho jednoduchosť, rýchlosť a skvelú chuť.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Yemek Tariflerim

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty