Search

Zabudnite na langoše: Tieto placky plnené syrom sú božské (Jednoduchý Recept)

placky plnené syrom
Placky plnené syrom

Obsah receptu

Zabudnite na mastné langoše či zdĺhavé pečenie. Tieto fantastické placky plnené syrom, pripravené jednoduchým receptom a s originálnym tvarovaním pomocou pokrievky, sú naozaj božské. Mäkké kysnuté cesto z dvoch druhov múky a lahodný roztopený syr vo vnútri – dokonalá kombinácia na rýchlu večeru, desiatu alebo ako pohostenie.

Ak premýšľate nad malou desiatou alebo pochúťkou k pivu či vínu, tento recept je pre vás to pravé. Placky plnené syrom pripravíte relatívne rýchlo a budete na ne potrebovať len pár základných surovín. Vyskúšajte tento jednoduchý postup.

  • Čas prípravy: cca 35 minút (+ 30 minút kysnutie)
  • Čas pečenia (na grile/panvici): cca 3 minúty na kus (celkovo cca 15-20 minút)
  • Počet porcií: 14 kusov
  • Náročnosť: Jednoduchá ★

Potrebujeme:

Kysnuté cesto:

  • 300 ml vlažnej vody
  • 7 g sušeného droždia (1 balíček / cca 2 ČL) ALEBO 21 g čerstvého droždia
  • 10 g kryštálového cukru (cca 2 ČL)
  • 370 g hladkej pšeničnej múky (preosiatej)
  • 100 g jemnej kukuričnej múky (preosiatej)
  • 1 čajová lyžička soli

Plnka:

  • 100 g syra Cheddar (alebo iný obľúbený tvrdý syr, napr. Gouda, Eidam), nahrubo nastrúhaného

Na dokončenie:

  • Rastlinný olej (na potretie pokrievky a grilu/panvice)

Potrebujeme tiež:

  • Pokrievka s hladkým, mierne zaobleným vrchom (na tvarovanie)
  • Elektrický kontaktný gril ALEBO grilovacia/bežná nepriľnavá panvica
  • Papier na pečenie (na odkladanie placiek)
  • Potravinová fólia alebo utierka

Postup prípravy

Príprava cesta a kysnutie:

  1. Ak používate čerstvé droždie, pripravte si kvások: Do menšej misky dajte cca 100 ml vlažnej vody (z celkových 300 ml), pridajte cukor (10 g) a rozdrobte droždie. Zľahka premiešajte a nechajte na teplom mieste vzísť (cca 10-15 min).
  2. Vo veľkej mise zmiešajte obe preosiate múky (pšeničnú hladkú 370 g a kukuričnú 100 g) so soľou (1 ČL). (Ak používate sušené droždie, pridajte ho teraz k múke spolu s cukrom a soľou).
  3. Do stredu múky urobte jamku, prilejte zvyšok vlažnej vody (200 ml) a pripravený kvások (ak používate čerstvé).
  4. Začnite spracovávať cesto, najprv vareškou, potom rukami. Miesite krátko, len kým sa nespoja suroviny a nevznikne mäkké, mierne lepivé cesto.
  5. Misu s cestom prikryte potravinovou fóliou alebo utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť približne 30 minút. Cesto nemusí zdvojnásobiť objem, stačí, aby trochu narástlo a uvoľnilo sa.

Tvarovanie placiek (metóda s pokrievkou):

  1. Vykysnuté cesto vyklopte na jemne pomúčenú pracovnú dosku a zľahka ho premiesite. Rozdeľte ho na 14 rovnakých častí (každá bude mať cca 60-70 g). Z každej časti vytvarujte hladkú guľôčku. Guľôčky prikryte utierkou, aby neobschli.
  2. Pripravte si pokrievku – jej vonkajšiu, zaoblenú stranu zľahka potrite olejom.
  3. Vezmite jednu guľôčku cesta, položte ju na pracovnú dosku (môžete ju jemne pomúčiť). Naolejovanou stranou pokrievky guľôčku jemne roztlačte na okrúhlu placku s priemerom cca 10-12 cm.
  4. Do stredu placky dajte primerané množstvo (cca 1 ČL) nahrubo nastrúhaného syra Cheddar.
  5. Okraje cesta preložte cez syr smerom do stredu a dobre ich spojte a pritlačte k sebe, aby ste syr úplne uzavreli vo vnútri a opäť vytvorili tvar guľky (alebo malého bochníčka).
  6. Túto naplnenú guľku opäť opatrne roztlačte naolejovanou pokrievkou na finálnu placku hrubú približne 1-1,5 cm. Dbajte na to, aby ste cesto nepretrhli a syr zostal vo vnútri.
  7. Hotovú vytvarovanú placku odložte na papier na pečenie. Postup opakujte so všetkými guľôčkami cesta.

Pečenie na grile alebo panvici:

  1. Rozohrejte elektrický kontaktný gril (na strednú až vyššiu teplotu) alebo grilovaciu/bežnú nepriľnavú panvicu (nasucho alebo len veľmi zľahka potretú olejom) na stredne silnom ohni.
  2. Pripravené placky vkladajte na rozpálený gril alebo panvicu (nie príliš veľa naraz).
  3. Na grile: Zatvorte gril a pečte približne 3 minúty, alebo kým nie sú placky pekne zlatohnedé a syr vo vnútri roztopený.
  4. Na panvici: Opekajte z jednej strany približne 2-3 minúty dozlatista, potom otočte a opekajte ďalšie 2-3 minúty aj z druhej strany.
  5. Hotové upečené placky vyberajte z grilu/panvice a môžete ich ukladať na tanier vystlaný papierovými utierkami, aby sa odsal prípadný prebytočný tuk.

Servírovanie:

  1. Podávajte ideálne teplé, kým je syr vo vnútri krásne roztopený a ťahavý. Výborne chutia samotné ako snack alebo chuťovka k pivu/vínu, alebo ich môžete podávať s obľúbeným dipom (napr. cesnakovým, bylinkovým, kečupom).

Videorecept

Tipy

  1. Cesto na tieto placky je vďaka kombinácii pšeničnej a kukuričnej múky veľmi zaujímavé. Je mäkké a vláčne. Dôležité je nechať ho aspoň krátko (30 minút) nakysnúť.
  2. metóda s pokrievkou je originálna a prekvapivo funkčná na tvarovanie placiek. Vonkajšiu stranu pokrievky jemne potriem olejom a guľôčku cesta ňou roztlačím na placku. Potom ju naplním syrom, uzavriem a opäť pokrievkou jemne roztlačím do finálneho tvaru. Chce to trochu cviku, ale výsledok je pekný.
  3. Plním ich len nahrubo nastrúhaným syrom, ale môžete pridať aj kúsok šunky alebo bylinky. Dôležité je placku dobre uzavrieť, aby syr pri pečení nevytekal.
  4. Pečiem ich najradšej na kontaktnom grile – sú hotové za 3 minúty a majú pekný vzor. Ale rovnako dobre sa dajú opiecť aj nasucho alebo na minimálnom množstve oleja na panvici z oboch strán dozlatista. Sú skvelé ako teplá chuťovka.


Kuracie mäso
TIP na dnes
Recept na najlepšie kuracie mäso: Super ľahká príprava a úžasná chuť

Tak zabudnite na langoše a vyskúšajte tento jednoduchý recept na božské placky plnené syrom. Sú fantastické, rýchlo pripravené a určite si ich obľúbite.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Hacer’in Lezzetleri

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty