Zabudnite na mastné langoše či zdĺhavé pečenie. Tieto fantastické placky plnené syrom, pripravené jednoduchým receptom a s originálnym tvarovaním pomocou pokrievky, sú naozaj božské. Mäkké kysnuté cesto z dvoch druhov múky a lahodný roztopený syr vo vnútri – dokonalá kombinácia na rýchlu večeru, desiatu alebo ako pohostenie.
Ak premýšľate nad malou desiatou alebo pochúťkou k pivu či vínu, tento recept je pre vás to pravé. Placky plnené syrom pripravíte relatívne rýchlo a budete na ne potrebovať len pár základných surovín. Vyskúšajte tento jednoduchý postup.
- Čas prípravy: cca 35 minút (+ 30 minút kysnutie)
- Čas pečenia (na grile/panvici): cca 3 minúty na kus (celkovo cca 15-20 minút)
- Počet porcií: 14 kusov
- Náročnosť: Jednoduchá ★
Potrebujeme:
Kysnuté cesto:
- 300 ml vlažnej vody
- 7 g sušeného droždia (1 balíček / cca 2 ČL) ALEBO 21 g čerstvého droždia
- 10 g kryštálového cukru (cca 2 ČL)
- 370 g hladkej pšeničnej múky (preosiatej)
- 100 g jemnej kukuričnej múky (preosiatej)
- 1 čajová lyžička soli
Plnka:
- 100 g syra Cheddar (alebo iný obľúbený tvrdý syr, napr. Gouda, Eidam), nahrubo nastrúhaného
Na dokončenie:
- Rastlinný olej (na potretie pokrievky a grilu/panvice)
Potrebujeme tiež:
- Pokrievka s hladkým, mierne zaobleným vrchom (na tvarovanie)
- Elektrický kontaktný gril ALEBO grilovacia/bežná nepriľnavá panvica
- Papier na pečenie (na odkladanie placiek)
- Potravinová fólia alebo utierka
Postup prípravy
Príprava cesta a kysnutie:
- Ak používate čerstvé droždie, pripravte si kvások: Do menšej misky dajte cca 100 ml vlažnej vody (z celkových 300 ml), pridajte cukor (10 g) a rozdrobte droždie. Zľahka premiešajte a nechajte na teplom mieste vzísť (cca 10-15 min).
- Vo veľkej mise zmiešajte obe preosiate múky (pšeničnú hladkú 370 g a kukuričnú 100 g) so soľou (1 ČL). (Ak používate sušené droždie, pridajte ho teraz k múke spolu s cukrom a soľou).
- Do stredu múky urobte jamku, prilejte zvyšok vlažnej vody (200 ml) a pripravený kvások (ak používate čerstvé).
- Začnite spracovávať cesto, najprv vareškou, potom rukami. Miesite krátko, len kým sa nespoja suroviny a nevznikne mäkké, mierne lepivé cesto.
- Misu s cestom prikryte potravinovou fóliou alebo utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť približne 30 minút. Cesto nemusí zdvojnásobiť objem, stačí, aby trochu narástlo a uvoľnilo sa.
Tvarovanie placiek (metóda s pokrievkou):
- Vykysnuté cesto vyklopte na jemne pomúčenú pracovnú dosku a zľahka ho premiesite. Rozdeľte ho na 14 rovnakých častí (každá bude mať cca 60-70 g). Z každej časti vytvarujte hladkú guľôčku. Guľôčky prikryte utierkou, aby neobschli.
- Pripravte si pokrievku – jej vonkajšiu, zaoblenú stranu zľahka potrite olejom.
- Vezmite jednu guľôčku cesta, položte ju na pracovnú dosku (môžete ju jemne pomúčiť). Naolejovanou stranou pokrievky guľôčku jemne roztlačte na okrúhlu placku s priemerom cca 10-12 cm.
- Do stredu placky dajte primerané množstvo (cca 1 ČL) nahrubo nastrúhaného syra Cheddar.
- Okraje cesta preložte cez syr smerom do stredu a dobre ich spojte a pritlačte k sebe, aby ste syr úplne uzavreli vo vnútri a opäť vytvorili tvar guľky (alebo malého bochníčka).
- Túto naplnenú guľku opäť opatrne roztlačte naolejovanou pokrievkou na finálnu placku hrubú približne 1-1,5 cm. Dbajte na to, aby ste cesto nepretrhli a syr zostal vo vnútri.
- Hotovú vytvarovanú placku odložte na papier na pečenie. Postup opakujte so všetkými guľôčkami cesta.
Pečenie na grile alebo panvici:
- Rozohrejte elektrický kontaktný gril (na strednú až vyššiu teplotu) alebo grilovaciu/bežnú nepriľnavú panvicu (nasucho alebo len veľmi zľahka potretú olejom) na stredne silnom ohni.
- Pripravené placky vkladajte na rozpálený gril alebo panvicu (nie príliš veľa naraz).
- Na grile: Zatvorte gril a pečte približne 3 minúty, alebo kým nie sú placky pekne zlatohnedé a syr vo vnútri roztopený.
- Na panvici: Opekajte z jednej strany približne 2-3 minúty dozlatista, potom otočte a opekajte ďalšie 2-3 minúty aj z druhej strany.
- Hotové upečené placky vyberajte z grilu/panvice a môžete ich ukladať na tanier vystlaný papierovými utierkami, aby sa odsal prípadný prebytočný tuk.
Servírovanie:
- Podávajte ideálne teplé, kým je syr vo vnútri krásne roztopený a ťahavý. Výborne chutia samotné ako snack alebo chuťovka k pivu/vínu, alebo ich môžete podávať s obľúbeným dipom (napr. cesnakovým, bylinkovým, kečupom).
Videorecept
Tipy
- Cesto na tieto placky je vďaka kombinácii pšeničnej a kukuričnej múky veľmi zaujímavé. Je mäkké a vláčne. Dôležité je nechať ho aspoň krátko (30 minút) nakysnúť.
- Tá metóda s pokrievkou je originálna a prekvapivo funkčná na tvarovanie placiek. Vonkajšiu stranu pokrievky jemne potriem olejom a guľôčku cesta ňou roztlačím na placku. Potom ju naplním syrom, uzavriem a opäť pokrievkou jemne roztlačím do finálneho tvaru. Chce to trochu cviku, ale výsledok je pekný.
- Plním ich len nahrubo nastrúhaným syrom, ale môžete pridať aj kúsok šunky alebo bylinky. Dôležité je placku dobre uzavrieť, aby syr pri pečení nevytekal.
- Pečiem ich najradšej na kontaktnom grile – sú hotové za 3 minúty a majú pekný vzor. Ale rovnako dobre sa dajú opiecť aj nasucho alebo na minimálnom množstve oleja na panvici z oboch strán dozlatista. Sú skvelé ako teplá chuťovka.

Tak zabudnite na langoše a vyskúšajte tento jednoduchý recept na božské placky plnené syrom. Sú fantastické, rýchlo pripravené a určite si ich obľúbite.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Hacer’in Lezzetleri