Search

Zabudnite na bublaninu: Tento koláč s broskyňami a strúhaným cestom je TOP

koláč s broskyňami
Koláč s broskyňami

Obsah receptu

Zabudnite na obyčajnú bublaninu či piškótový koláč. Tento fantastický koláč s broskyňami a strúhaným cestom je absolútne TOP! Kombinácia krehkého základu, lahodného vanilkového krému zjemneného šľahačkou a šťavnatých broskýň, to všetko pod chrumkavou prikrývkou zo strúhaného cesta a mandlí, je jednoducho neodolateľná.

Týmto jednoduchým dezertom potešíte aj tých, ktorí sladkostiam príliš neholdujú. Sladkosť krému v koláči príjemne vyvažujú šťavnaté broskyne a celkový dojem je svieži a ľahký. Príprava je nenáročná a výsledok úžasný – ako z cukrárne!

  • Čas prípravy: cca 40 minút (+ chladenie cesta a krému)
  • Čas pečenia: cca 30-40 minút
  • Počet porcií: 1 koláč (cca 8-12 porcií)
  • Forma: Okrúhla tortová forma s odnímateľným dnom (priemer cca 24-26 cm)
  • Náročnosť: Jednoduchá ★

Potrebujeme:

Krehké cesto (Základ + Strúhaná vrstva):

  • 2 vajcia
  • 1 balíček vanilkového cukru (8-10 g)
  • 100 g kryštálového cukru
  • 50 ml slnečnicového oleja (alebo iného neutrálneho rastlinného)
  • 50 g zmäknutého masla
  • 340 g hladkej múky (preosiatej)
  • 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva (10-12 g)

Vanilkový krém s broskyňami (Plnka):

  • 1 veľká konzerva (cca 820g, odkvapkaná hmotnosť cca 480g) kompótových broskýň ALEBO cca 500g čerstvých
  • 400 ml mlieka
  • 1 balíček vanilkového cukru (10 g)
  • 1 žĺtok
  • 3 polievkové lyžice kryštálového cukru (cca 45 g, alebo podľa chuti)
  • 4 polievkové lyžice kukuričného škrobu (cca 40-50 g)
  • 200 ml smotany na šľahanie (min. 30% tuku, dobre vychladená)

Na dokončenie:

  • Mandľové lupienky (podľa chuti, cca 2-3 PL)
  • Práškový cukor (na posypanie, voliteľné)

Potrebujeme tiež:

  • Tortová forma s odnímateľným dnom (priemer cca 24-26 cm)
  • Maslo a hrubá múka/strúhanka (na vymazanie a vysypanie formy)
  • Potravinová fólia
  • Strúhadlo (hrubé)

Postup prípravy

Príprava cesta a chladenie/mrazenie:

  1. Vo väčšej mise vyšľahajte metličkou 2 celé vajcia s vanilkovým cukrom (1 bal.) a kryštálovým cukrom (100 g).
  2. Prilejte olej (50 ml) a pridajte zmäknuté maslo (50 g). Krátko spolu premiešajte.
  3. V inej miske zmiešajte preosiatu hladkú múku (340 g) s kypriacim práškom do pečiva (1 bal.).
  4. Sypkú zmes postupne pridávajte k tekutej zmesi a rukami alebo v robote vypracujte hladké, mäkké cesto. Dlho ho nemieste.
  5. Cesto rozdeľte na dve približne rovnaké polovice. Jednu polovicu cesta zabaľte do potravinovej fólie a vložte ju aspoň na 20-30 minút do mrazničky (alebo na dlhšie do chladničky), aby dobre stuhla a dala sa strúhať.
  6. Druhú polovicu cesta roztlačte alebo rozvaľkajte na pomúčenej doske a vyložte ňou dno a okraje (cca 2-3 cm vysoko) tortovej formy (ø 24-26 cm), ktorú ste predtým dôkladne vymazali maslom a vysypali múkou/strúhankou. Odložte do chladu.

Príprava krému s broskyňami (počas chladenia cesta):

  1. Najprv si pripravte základný vanilkový krém (crème pâtissière): V hrnci zmiešajte metličkou cca 300 ml mlieka s kryštálovým cukrom (3 PL) a vanilkovým cukrom (1 bal.). Priveďte tesne pod bod varu.
  2. Vo zvyšnom mlieku (cca 100 ml) dobre rozmiešajte 1 žĺtok a kukuričný škrob (4 PL) dohladka.
  3. Túto škrobovú zmes za stáleho miešania prilejte do horúceho mlieka v hrnci. Na miernom ohni varte za neustáleho miešania metličkou, kým krém nezhustne do konzistencie pudingu (asi 1-2 minúty).
  4. Hotový pudingový krém odstavte, prelejte do misky a jeho povrch prikryte potravinovou fóliou (priložte ju priamo na krém), aby sa nevytvorila kožka. Nechajte ho úplne vychladnúť, najprv pri izbovej teplote, potom v chladničke.
  5. Keď je základ krému úplne vychladnutý, v inej čistej miske vyšľahajte dobre vychladenú smotanu na šľahanie (200 ml) dotuha.
  6. Tuhú šľahačku potom opatrne (na 2-3 krát) pomocou stierky zľahka vmiešajte (zabalte) do vychladnutého pudingového základu. Vznikne vám ľahký krém (crème légère).
  7. Kompótové broskyne sceďte a nakrájajte na malé kocky (cca 1-1,5 cm). Jemne ich vmiešajte do pripraveného krému.

Zostavenie koláča:

  1. Vyberte formu s pripraveným základom z cesta z chladničky.
  2. Na cesto rovnomerne rozotrite pripravený vanilkový krém s kúskami broskýň.
  3. Vyberte druhú polovicu cesta z mrazničky. Na hrubom strúhadle ju rovnomerne nastrúhajte na vrch krému tak, aby pokryla celý povrch.
  4. Vrch koláča posypte mandľovými lupienkami podľa chuti.

Pečenie a dokončenie:

  1. Rúru predhrejte na 180 °C (horný/dolný ohrev).
  2. Vložte formu s koláčom do predhriatej rúry. Pečte pri 180 °C približne 30 až 40 minút. Strúhané cesto a mandle na povrchu by mali byť krásne zlatohnedé a spodné cesto prepečené (môžete otestovať špajdľou po okraji).
  3. Upečený koláč vyberte z rúry a nechajte ho úplne vychladnúť priamo vo forme na kuchynskej mriežke. Je dôležité, aby pred krájaním úplne vychladol, aby krém dobre stuhol.
  4. Úplne vychladnutý koláč opatrne vyberte z formy (odopnite okraj). Pred podávaním ho môžete zľahka posypať práškovým cukrom. Krájajte na trojuholníkové porcie.

Videorecept

Tipy

  1. Cesto na tento koláč je zaujímavé tým, že obsahuje maslo aj olej, je vďaka tomu krehké a zároveň vláčne. Polovicu cesta vždy zabalím a dám dobre stuhnúť do mrazničky – potom sa dá krásne nahrubo nastrúhať na vrch krému a vytvorí takú efektnú a chrumkavú “mrveničku”. Druhú polovicu roztlačím na dno a boky formy.
  2. Krém pripravujem ako ľahký vanilkový krém (crème légère). Najprv uvarím klasický pudingový základ (z mlieka, žĺtka, cukru, škrobu), ktorý nechám úplne vychladnúť pod fóliou. Až do studeného potom opatrne vmiešam dotuha vyšľahanú šľahačku. Je ľahučký a krémový.
  3. Do hotového krému primiešam na kocky nakrájané kompótové broskyne (dobre scedené). Môžete použiť aj iné kompótové alebo čerstvé ovocie (napr. marhule, jablká). Krém rozotriem na základ z cesta vo forme.
  4. Na krém potom nastrúham zmrazenú druhú polovicu cesta a posypem mandľovými lupienkami. Pečiem pri 180°C asi 30-40 minút dozlatista. Pred krájaním ho nechám úplne vychladnúť, aby krém pekne stuhol. Je to naozaj fantastický koláč!


Mini pavlovky
TIP na dnes
Mini pavlovky: Oveľa jednoduchšie, no rovnako dokonalé ako Pavlova torta

Tak zabudnite na obyčajnú bublaninu a vyskúšajte tento TOP koláč s broskyňami a strúhaným cestom. Jednoduchý recept na fantastickú dobrotu, ktorá milo prekvapí.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Fatto in Casa da Alba

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty