Vynikajúce domáce briošky s vanilkovou plnkou: Sú lepšie ako croissanty!

Vynikajúce domáce briošky s vanilkovou plnkou: Sú lepšie ako croissanty!

Predstavte si vôňu čerstvo upečených briošok rozliehajúcu sa vašou kuchyňou. Ľahké, vzdušné, domáce briošky s bohatou vanilkovou plnkou – táto domáca pochúťka je tu, aby vás neodolateľne zlákala. Nechajte sa inšpirovať a vytvorte si s nami kúsok francúzskej kuchyne doma!

Ingrediencie:

  • 600 g hladkej múky
  • 7 lyžíc cukru (3 lyžice do kvásku + 4 lyžice do cesta)
  • 320 ml teplého mlieka
  • 20 g čerstvého droždia (alebo pol kocky)
  • 2 polievkové lyžice hustého gréckeho jogurtu (alebo kyslej smotany)
  • 100 g masla izbovej teploty (plus ďalších 100 g pre vrstvenie cesta)
  • 2 žĺtky, mierne vyšľahané
  • Vanilka (podľa chuti)
  • Štipka soli
  • Nastrúhaná kôra z jedného citróna
  • Práškový cukor na posypanie
  • Vanilkový krém (alebo iná plnka, podľa chuti)
  • Papier na pečenie

Vanilkový krém (plnka): Recept nájdete TU

Postup prípravy:

  1. Do misy nasypeme 600 g hladkej múky a urobíme v strede priehlbinu.
  2. Do priehlbiny pridáme 3 lyžice cukru, 320 ml teplého mlieka a rozdrobíme 20 g čerstvého droždia.
  3. Premiešame a necháme kvások asi 15 minút kysnúť.
  4. Keď kvások vykysne, pridáme 2 polievkové lyžice hustého gréckeho jogurtu (alebo kyslej smotany).
  5. Pridáme ďalšie 4 lyžice cukru, 100 g masla pri izbovej teplote, 2 vyšľahané žĺtky, vanilku, štipku soli a nastrúhanú kôru z citróna.
  6. Všetko premiešame, až kým sa nevytvorí hladké cesto. Necháme cesto 20 minút odpočívať pod utierkou.
  7. Po odpočinku cesto dobre vymiesime asi 4 minúty a necháme ďalších 45 minút kysnúť v čistej miske.
  8. Vykysnuté cesto rozdelíme na 6 rovnakých častí a z každej vytvarujeme guľu.
  9. Každú guľu cesta postupne vyvaľkáme na kruh a naň natrieme maslo (celkovo 100 g masla rozdelené na 5 častí). Kruhy potreté maslom naukladáme na seba a poslednú časť nechajte prázdnu.
  10. Vrstvené cesto necháme odpočívať v chladničke 20 minút (nie dlhšie ako 1 hodinu).
  11. Studené cesto jemne vyvaľkáme a nakrájame na 16 trojuholníkov, ktoré zrolujeme do tvaru croissantov.
  12. Rolky poukladáme na plech s papierom na pečenie, prikryjeme a necháme asi 45 minút kysnúť.
  13. Potom rolky potrieme rozpusteným maslom a pečieme pri 180 °C 15 až 20 minút.
  14. Upečené rolky posypeme práškovým cukrom a naplníme vanilkovým krémom alebo inou plnkou podľa chuti.
  15. Dobrú chuť.

Domáce briošky – Video recept

Domáce briošky s vanilkovou plnkou sú tou pravou volbou pre každého, kto miluje sladké pečivo, ale hľadá nové chute.

Vyskúšajte tento recept a nechajte sa zlákať ich neodolateľnou chuťou, ktorá sa rozplynie na jazyku a zanechá vaše chuťové bunky v príjemnej extáze.

Súvisiace články

Pravý a bohatý vanilkový cukrársky krém so žĺtkami: Ideálny do všetkých koláčov!

Super nadýchané domáce mliečne žemle: Pečivo v obchode už nekupujem!

Najlepšie domáce buchtičky: Recept na mäkké a nadýchané pečivo. Už nemusíte chodiť do pekárne!


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Moja mala kuhinja


Súvisiace príspevky

Prírodné bravčové rezne s kukuricou podľa babky Stanky: Najlepší nedeľný obed!

Prírodné bravčové rezne s kukuricou podľa babky Stanky: Najlepší nedeľný obed!

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Vyskúšajte náš rodinný recept na prírodné bravčové rezne s kukuricou, ktorý zaručene poteší celú rodinu. Pripravte si nedeľný obed ako od babičky a užite si spoločné chvíle pri stole. Tento jednoduchý recept na prírodné rezne s kukuricou zvládne aj úplný začiatočník. S […]

Chrumkavé taštičky z lístkového cesta s hubami, klobásou a syrom

Chrumkavé taštičky z lístkového cesta s hubami, klobásou a syrom

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Vyskúšajte tieto chrumkavé taštičky z lístkového cesta plnené hubami, klobásou a syrom. Tento jednoduchý recept zvládne naozaj každý a výsledok ohromí celú rodinu. Chrumkavé lístkové cesto, šťavnatá klobása, aromatické huby a roztopený syr – to je kombinácia, ktorej neodolá žiadny milovník dobrého […]

Sladké jahody po celý rok: Jednoduchý recept na zaváranie jahôd bez varenia

Sladké jahody po celý rok: Jednoduchý recept na zaváranie jahôd bez varenia

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Milujete jahody, ale sezóna je taká krátka? Vyskúšajte tento jednoduchý recept na zaváranie jahôd bez varenia a vychutnávajte si ich sladkú chuť po celý rok! Žiadne zložité postupy, len čerstvé jahody, cukor a pár pohárov. Zabudnite na mrazenie a varenie, tento recept […]

Osviežujúci jogurtový dezert s ovocím: Jednoduchý recept pre každého

Osviežujúci jogurtový dezert s ovocím: Jednoduchý recept pre každého

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Hľadáte jednoduchý a osviežujúci dezert, ktorý zvládne pripraviť naozaj každý? Tento jogurtový dezert s ovocím je presne to, čo potrebujete! A najlepšie na tom je, že príprava vám nezaberie viac ako pár minút. Tento recept je ideálny pre začiatočníkov v kuchyni, pretože […]

Nepečená napolitánková torta: Rýchla a chutná maškrta

Nepečená napolitánková torta: Rýchla a chutná maškrta

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Máte chuť na niečo sladké, ale nechce sa vám piecť? Vyskúšajte tento jednoduchý recept na nepečenú napolitánkovú tortu. Je to rýchla a chutná maškrta, ktorá poteší každého milovníka čokolády a napolitánok. Táto nepečená torta je skvelou voľbou pre začiatočníkov v kuchyni, pretože […]

Neodolateľne krémový ryžový puding: Chutný a jednoduchý na prípravu!

Neodolateľne krémový ryžový puding: Chutný a jednoduchý na prípravu!

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Hľadáte rýchly a jednoduchý dezert, ktorý poteší celú rodinu? Vyskúšajte náš “Dokonale krémový ryžový puding”! Tento recept je hotový za 30 minút a zvládne ho aj začínajúci kuchár. Vďaka použitiu plnotučného mlieka alebo kokosového mlieka a javorového sirupu je puding bohato ochutený […]


Google Správy: Daj nám ⭐