Vianočné cestovanie v čase: MANDĽOVÉ REZY podľa receptu z roku 1894 – historický pôžitok

Vianočné cestovanie v čase: MANDĽOVÉ REZY podľa receptu z roku 1894 – historický pôžitok

Objavte s nami chuťový poklad minulosti – mandľové rezy pripravené podľa originálneho receptu z roku 1894. Tento jedinečný recept, ktorý som našiel v starožitnej kuchárskej knihe, vás prenesie do čarovnej atmosféry vianočných sviatkov našich predkov.

Vianoce sú časom tradícií a rodinných receptov, ktoré sa prenášajú z generácie na generáciu. Pripojte sa ku mne na ceste časom a ochutnajte kúsoček histórie s týmto tradičným receptom na mandľové rezy. Jeho jednoduchosť a bohatá chuť vás ohromia a prinesú kúsok histórie priamo na váš stôl.

MANDĽOVÉ REZY podľa receptu z roku 1894

INGREDIENCIE:

Cesto:

  • 250 g masla
  • 125 g práškového cukru
  • 2 žĺtky
  • 125 g mleté mandle
  • 250 g hladkej múky
  • Kôra z polovice citróna

Poleva:

  • 2 bielka
  • 125 g mandlí
  • 125 g práškového cukru

Postup prípravy:

  1. Maslo vymiešajte do krémova a postupne pridávajte práškový cukor.
  2. Do zmesi po jednom vmiešajte žĺtky a jemne mleté mandle.
  3. Postupne primiešajte kôru z polovice citróna a preosiatu múku a vypracujte hladké cesto.
  4. Cesto rozotrite na vymastený a múkou vysypaný plech alebo plech vyložený papierom na pečenie s rozmermi 32 cm x 23 cm.
  5. Cesto rozdelte na rezy.
  6. V druhej mise vyšľahajte bielka do tuha a natrite na koláč.
  7. Koláč posypte namletými mandľami a práškovým cukrom.
  8. Pečte v predhriatej rúre na 180°C približne 45 minút, až kým povrch nezhnedne.

Historický význam mandľových rezov

Mandľové rezy majú v našej kultúre špeciálne miesto. Sú symbolom vianočných tradícií a rodinného pečenia, ktoré sa u nás teší veľkej obľube už po generácie. Tento recept je viac než len koláč – je to cestovanie časom, ktoré oživuje staré vône a chute z kuchýň našich prababičiek.

Video recept

Dúfam, že sa vám bude tento historický recept páčiť a že vám prináša rovnako veľa radosti, ako prinášal mne. Nezabudnite sa podeliť o svoje vlastné variácie a zážitky s pečením mandľových rezov v komentároch. Tešíme sa na vaše príbehy a kreatívne nápady!

Súvisiace články

Tradičný hrnčekový koláč podľa pôvodnej receptúry z roku 1894: Rýchly a jednoduchý!

Kulinárske dedičstvo: Kysnuté koláče podľa receptu zo starej knihy z roku 1894

Legendárna čokoládová torta Praha: Recept podľa normy ČSN z roku 1978!


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Einfache Rezepte


Súvisiace príspevky

Božie milosti alebo fánky podľa pani Vierky – jemnučké ako páperie

Božie milosti alebo fánky podľa pani Vierky – jemnučké ako páperie

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Božie milosti, známe aj ako fánky, sú tradičným fašiangovým pečivom, ktoré je jemné ako páperie a lahodne chrumkavé. Vďaka jednoduchým ingredienciám a postupu podľa pani Vierky si ich môžete ľahko pripraviť aj doma. Tento recept vám ukáže, ako dosiahnuť ideálnu kombináciu jemného […]

Orechové sušienky s čokoládovým krémom: Skvelé ku káve, čaju aj na vianočné pečenie

Orechové sušienky s čokoládovým krémom: Skvelé ku káve, čaju aj na vianočné pečenie

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Orechové sušienky s čokoládovým krémom sú ideálnou sladkosťou ku káve, čaju, ale aj skvelou pochúťkou na vianočné pečenie. Jemné sušienky z mletých orechov s lahodným čokoládovým krémom potešia každého milovníka sladkého. Chrumkavé orechové sušienky doplnené bohatým čokoládovým krémom sú nielen výborným doplnkom […]

Prívarok zo zelenej fazuľky s varenými zemiakmi: Jednoduché, chutné a lacné

Prívarok zo zelenej fazuľky s varenými zemiakmi: Jednoduché, chutné a lacné

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Prívarok zo zelenej fazuľky s varenými zemiakmi je výborný a jednoduchý recept, ktorý poteší nielen vaše chuťové poháriky, ale aj vašu peňaženku. Tento tradičný pokrm je rýchly na prípravu, zdravý a plný chutí. Zelená fazuľka a varené zemiaky sú dokonalou kombináciou, ktorá […]

Tento recept naučila moju starú mamu moja prababička! Ryžu odteraz robím len takto!

Tento recept naučila moju starú mamu moja prababička! Ryžu odteraz robím len takto!

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Tento recept na japonskú vyprážanú ryžu pochádza priamo z našej rodinnej kuchárskej knihy. Moja prababička ho naučila moju starú mamu, a odteraz ho nedokážem pripravovať inak! Perfektná Japonská vyprážaná ryža vás očarí a rýchlo si získa miesto vo vašom jedálničku. Japonská vyprážaná […]

Najlepšie domáce rožky: Rýchly hrnčekový recept

Najlepšie domáce rožky: Rýchly hrnčekový recept

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Chrumkavé, voňavé a domáce rožky sú neodmysliteľnou súčasťou slovenského stola. Vďaka tomuto rýchlemu hrnčekovému receptu si ich hravo pripravíte aj vy. Stačí zmiešať pár základných surovín a o chvíľu sa môžete tešiť na čerstvé pečivo. Zabudnite na kupované rožky a pustite sa […]

Silvestrovské mini Pavlovky: Sú jednoduché na prípravu a budú hviezdou na každom stole

Silvestrovské mini Pavlovky: Sú jednoduché na prípravu a budú hviezdou na každom stole

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Milujete klasickú Pavlovu tortu? Ako by ste reagovali, keby ste sa dozvedeli, že jej menšia verzia je ešte jednoduchšia na prípravu? Pozrite sa na tento recept na Silvestrovské mini Pavlovky a presvedčte sa sami! Pripravte sa na oslnivé Silvestrovské oslavy s našimi […]


Google Správy: Daj nám ⭐