Legendárna čokoládová torta Praha: Recept podľa normy ČSN z roku 1978!

Legendárna čokoládová torta Praha: Recept podľa normy ČSN z roku 1978!

Ste pripravení na očarujúci zážitok plný chutí? Ponorte sa so mnou do sveta cukrárenského umenia a objavte, ako sa vytvára originálna čokoládová torta Praha. Tento legendárny recept vás prenesie späť do roku 1978 a ukáže, ako pripraviť tento klasický dezert, ktorý je synonymom pre dokonalé sladké potešenie!

Tento kulinársky klenot, známy svojou bohatou chuťou a nezameniteľnou textúrou, si získal srdcia mnohých. Dnes sa spoločne pozrieme na jemnosti prípravy, ktoré učinia túto tortu nezabudnuteľnou.

Legendárna čokoládová torta Praha

Ingrediencie:

  • Korpus (20 cm priemer):
    • 6 vajec
    • 150 g cukru (vrátane 8 g vanilkového cukru)
    • 115 g hladkej múky
    • 25 g kakaa
    • 40 g rozpusteného masla
  • Krém:
    • 2 žĺtky (17 g, zo stredných vajec)
    • 40 ml vody
    • 8 g vanilkového cukru
    • 240 g kondenzovaného mlieka
    • 400 g masla
    • 20 g kakaového prášku
    • Niekoľko kvapiek rumovej esencie alebo 1 čajová lyžička koňaku (voliteľné)
    • alebo použite tento čokoládový krém recept TU
  • Impregnácia:
    • 50 g cukru
    • 50 ml vody
    • Čajová lyžička koňaku alebo pár kvapiek rumovej esencie
  • Marhuľový džem (80-100 g)
  • Pre čokoládovú glazúru:
    • 100 g masla
    • 100 g čokolády (60-70 % kakaa)

Postup prípravy:

  1. Príprava korpusu:
    • Vajcia rozdeľte na bielka a žĺtka. Bielka šľahajte so vanilkovým cukrom a časťou cukru do tuhých špičiek. Žĺtka vyšľahajte s ostatným cukrom do peny a potom jemne vmiešajte bielkovú zmes do žĺtkovej.
  2. Pridanie suchých zložiek:
    • Postupne pridávajte preosiatu múku a kakao. Nezabudnite na rozpustené maslo, ktoré by malo byť v izbovej teplote. Cesto rozdeľte na polovicu a pečte v predhriatej rúre na 175°C, každý korpus po 18 minút. Po vychladnutí každý korpus rozkrojte ešte na polovicu.
  3. Príprava krému:
    • Vymiešajte žĺtka s vodou, vanilkovým cukrom, kondenzovaným mliekom a maslom. Pridajte kakao a podľa chuti aj voliteľný alkohol. Zmes dôkladne premiešajte.
  4. Vrstvenie torty:
    • Každú vrstvu navlhčite pripraveným sirupom, potrite krémom a postup opakujte, kým nebudú využité všetky vrstvy.
  5. Finálna úprava:
    • Na vrch a boky torty nanesite marhuľový džem. Pripravte glazúru z masla a čokolády a rovnomerne ju rozotrite po celej torte.
  6. Chladenie:
    • Nechajte tortu odpočívať v chladničke, aby sa chute dobre prepojili.

Video recept

Tento recept na čokoládovú tortu Praha je viac než len kulinársky zážitok. Je to cesta späť k tradičnému československému cukrárskemu umeniu. Pripravte si ju doma a prenesiete sa do doby, kedy táto torta vládla v každej cukrárni. Vychutnajte si každé sústo tejto historicky významnej a neodolateľnej pochúťky!

Súvisiace články

Torta lenivej ženy: Nepečená torta s jedinečnou chuťou hotová už za 15 minút

TORTA „LENINGRAD“ – Pečieme vždy dve naraz, jedna nikdy nestačí!

Sacherova torta: V roku 1860 bola táto rakúska torta najlepšia na svete!


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Торты и Кулинария Cakes & Cooking


Súvisiace príspevky

Chrumkavé zemiakové pagáčiky plnené šunkou a syrom podľa babky Stanky

Chrumkavé zemiakové pagáčiky plnené šunkou a syrom podľa babky Stanky

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Túžite po tradičnej slovenskej pochúťke s moderným nádychom? Tieto chrumkavé zemiakové pagáčiky plnené šunkou a syrom sú presne to, čo hľadáte. Jednoduchá príprava, lahodná chuť a vôňa domova zaručená! Objavte dokonalú kombináciu chrumkavého zemiakového cesta, slanej šunky a roztopeného syra v týchto […]

Vynikajúci jablčník babky Stanky, po ktorom sa len zapráši: Chutný a veľmi jemný koláčik!

Vynikajúci jablčník babky Stanky, po ktorom sa len zapráši: Chutný a veľmi jemný koláčik!

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Starodávny rodinný recept na jablčník od babky Stanky, ktorý sa stane okamžitým hitom na vašom stole! Tento neodolateľný a jemný koláčik kombinuje tradičné chute s jednoduchosťou prípravy. Ponorte sa do sladkého sveta pečenia a pripravte si s nami vynikajúci jablčník babky Stanky! […]

Najlepšie karamelové veterníky: Tento hrnčekový recept má vyše 100 rokov, naučila ma ho moja stará mama

Najlepšie karamelové veterníky: Tento hrnčekový recept má vyše 100 rokov, naučila ma ho moja stará mama

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Hľadáte dokonalý recept na karamelové veterníky, ktorý prežil generácie? Tento tradičný recept, ktorý sa v mojej rodine odovzdáva z pokolenia na pokolenie, zaručene oslňuje svojou autentickosťou a nezameniteľnou chuťou. Objavte čaro storočného receptu na karamelové veterníky, ktorý mi predala moja milovaná stará […]

Tradičný veľkonočný pomarančový koláč: Babička ho piekla každú Veľkú noc

Tradičný veľkonočný pomarančový koláč: Babička ho piekla každú Veľkú noc

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Pamätáte si na ten lahodný veľkonočný pomarančový koláč, ktorý piekla babička na Veľkú noc? Vychutnajte si jeho chuť aj vy s týmto jednoduchým receptom! Koláč je vlhký, plný pomarančovej arómy a vôbec nepotrebujete mixér. Pripravte si ho za pár minút a potešte […]

Veľkonočný karamelový zázrak: Tieto vynikajúce rezy robím každý rok na Veľkú noc!

Veľkonočný karamelový zázrak: Tieto vynikajúce rezy robím každý rok na Veľkú noc!

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Tento recept na Veľkonočný karamelový zázrak je mojou každoročnou tradíciou, ktorá prinesie do vašej kuchyne vôňu sviatkov a chutný zážitok. Zvládnete ho úplne jednoducho a výsledok stojí za to! Začíname bielkovým korpusom plným vlašských orechov, na ktorý nanesieme vrstvu lahodnej bielej čokolády. […]

Recept na tento vynikajúci veľkonočný orechový koláč som našla v starej kuchárskej knihe, a odvtedy ho pripravujem každú Veľkú noc!

Recept na tento vynikajúci veľkonočný orechový koláč som našla v starej kuchárskej knihe, a odvtedy ho pripravujem každú Veľkú noc!

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Hľadáte recept na lahodný a bohatý veľkonočný orechovýkoláč? Vyhľadajte ďalej! Tento orechový koláč s dvoma vrstvami cesta a orieškovou plnkou je perfektný dezert k čaju alebo káve. Recept je jednoduchý a zvládne ho aj začiatočník. Tento výnimočný orechový koláč je inšpirovaný starou […]


Google Správy: Daj nám ⭐