V roku 1894 bol tento nemecký orechový koláč najlepší na svete. Teraz už nikto také koláče nepečie

V roku 1894 bol tento nemecký orechový koláč najlepší na svete. Teraz už nikto také koláče nepečie

V roku 1894 bol tento nemecký orechový koláč považovaný za najlepší na svete. Svojou jednoduchosťou a bohatou chuťou si získal srdcia mnohých. V dnešnej dobe však málokto pečie takéto koláče. Prinášame vám recept, ktorý vás prenesie naspäť v čase a prebudí v vás chuťové bunky ako nikdy predtým.

Chuť tohto nemeckého orechového koláča je neporovnateľná. Jemné cesto s mletými lieskovými orechmi a bohatým krémom sa dokonale spojí do jedinečného dezertu, ktorý si zamilujete hneď po prvom súste. Pripravte si ho a nechajte sa zlákať klasickou chuťou, ktorá prevonia vašu kuchyňu.

Nemecký orechový koláč

Ingrediencie:

Krém:

  • 400 ml mlieka
  • 6 vaječných žĺtkov
  • 125 g cukru
  • 8 g vanilkového cukru
  • 1/4 čajovej lyžičky vanilky
  • 250 g masla

Cesto:

  • 6 vaječných bielkov
  • Štipka soli
  • 200 g cukru
  • 120 g mletých lieskových orechov
  • 20 g strúhanky

Krém:

  • 400 ml šľahačkovej smotany (30% tuku)

Dekorácia:

  • Vlašské orechy

Postup prípravy:

Krém:

  • V hrnci zahrejte mlieko, žĺtky, cukor, vanilkový cukor a vanilku. Za stáleho miešania varíme na miernom ohni, kým zmes nezhustne. Opatrne miešajte, aby ste zabránili prípadnému pripáleniu.
  • Hotový krém odstavte z plameňa, prikryte potravinovou fóliou priamo na povrchu krému (aby sa nevytvorila šupka) a nechajte vychladnúť.

Cesto:

  • Vo veľkej miske vyšľahajte bielka so štipkou soli. Postupne pridávajte cukor a šľahajte, kým zmes nebude pevná a lesklá.
  • Jemne vmiešajte mleté lieskové orechy a strúhanku.

Pečenie:

  • Cesto vylejte do vymasteného a múkou vysypaného pekáča o rozmeroch 40 cm x 33 cm.
  • Pečte v predhriatej rúre na 180°C s ventilátorom 15 minút, potom vypnite rúru a nechajte koláč sušiť ďalších 30 minút v zavretej rúre.

Dokončenie krému a montáž koláča:

  • Maslo vyšľahajte, kým nebude nadýchané, a potom pomaly vmiešajte do vychladnutého krému.
  • Vychladnutý korpus rozdelte na 3 rovnaké pásy.
  • Na každý pás naneste krém.
  • Vyšľahajte šľahačku. Natrite ju na vrch a boky koláča.

Dekorácia a servírovanie:

  • Posypte vrch koláča vlašskými orechmi.
  • Nechajte koláč odpočívať niekoľko hodín v chladničke, aby sa chute dokonale prepojili a koláč zvlhol.

Tipy:

  • Pre intenzívnejšiu orieškovú chuť môžete orechy pred mletím mierne opražiť na suchej panvici.
  • Koláč je najlepší, keď ho necháte odpočívať v chladničke cez noc. Chute sa krásne prepoja a koláč získa dokonalú konzistenciu.
  • Na ozdobenie môžete použiť aj mandle alebo kombináciu rôznych orechov podľa vašej chuti.

Nemecký orechový koláčVideo recept:

Tento nemecký orechový koláč sa stane neoddeliteľnou súčasťou vašich rodinných osláv a sviatkov. Jeho príprava je jednoduchá a výsledok je ohromujúci. Upečte si ho ešte dnes a zistite, prečo bol v minulosti tak obľúbený. Nechajte sa uniesť jeho jedinečnou chuťou a vnorte sa do sveta sladkých spomienok.

Súvisiace články:

Geniálny slivkovo-tvarohový koláč: Dezert, ktorý si zamiluje každý!

Rýchly tvarohový koláč „s chuťou leta“ bez cukru a bez múky

Jemný diétny tvarohový koláč s jablkami: Bez múky a bez cukru!


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Einfache Rezepte


Súvisiace príspevky

Mäkkučké pagáčiky z kyslej smotany: Lepšie než čokoľvek, čo ste doteraz ochutnali!

Mäkkučké pagáčiky z kyslej smotany: Lepšie než čokoľvek, čo ste doteraz ochutnali!

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Hľadáte recept na dokonalé slané pečivo, ktoré ohromí každého hosťa? Tieto mäkkučké pagáčiky z kyslej smotany sú odpoveďou na vaše kulinárske túžby! Ich neodolateľná chuť a jednoduchá príprava z nich robia ideálne pohostenie pre každú príležitosť. S kombináciou kyslej smotany, tvrdého syra […]

Som rada, že som tento jahodový koláč upiekla takto. Neskutočne chutný, ale aj prekvapivo jednoduchý recept

Som rada, že som tento jahodový koláč upiekla takto. Neskutočne chutný, ale aj prekvapivo jednoduchý recept

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Jahodový koláč patrí medzi tie najobľúbenejšie dezerty, ktoré si môžeme vychutnať nielen počas leta. Tento recept je prekvapivo jednoduchý a zároveň neskutočne chutný. Pripravila som ho s láskou, aby ste si aj vy mohli vychutnať túto sladkú pochúťku vo svojej kuchyni. Čerstvé […]

Takto chutil slivkový koláč v 19. storočí – starodávny recept!

Takto chutil slivkový koláč v 19. storočí – starodávny recept!

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK V 19. storočí sa v slovenských domácnostiach bežne pripravoval tento lahodný slivkový koláč. Chrumkavá drobenka, sladké slivky a jemné cesto tvoria dokonalú kombináciu chutí, ktorá vám pripomenie časy našich predkov. Starodávne recepty majú svoje čaro a tento slivkový koláč nie je výnimkou. […]

Výborný záhorácky Šmykľavý šalát: Robievame ho najmä ku grilovanému mäsku

Výborný záhorácky Šmykľavý šalát: Robievame ho najmä ku grilovanému mäsku

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Hľadáte osviežujúci a chutný šalát, ktorý perfektne doplní vaše grilované mäso? Záhorácky Šmykľavý šalát je presne to, čo potrebujete! Tento tradičný recept z youtube kanála Dá sa to aj doma kombinuje jednoduché ingrediencie a vytvára jedinečnú chuť, ktorá vás prekvapí. Dnes vám […]

Svieži letný smotanový zákusok s ovocím: Tento trik s kyslou smotanou mi prezradila moja babička

Svieži letný smotanový zákusok s ovocím: Tento trik s kyslou smotanou mi prezradila moja babička

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Upečte si s nami osviežujúci letný zákusok, ktorý vás očarí svojou jemnosťou a lahodnou chuťou. Tento jednoduchý recept na smotanový zákusok s ovocím je ideálny na horúce letné dni a zvládne ho pripraviť každý. Vďaka špeciálnemu triku s kyslou smotanou, ktorý nám […]

Čo upiecť zo zhnednutých banánov? 10 chutných receptov

Čo upiecť zo zhnednutých banánov? 10 chutných receptov

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Máte doma prezreté banány a neviete, čo s nimi? Nevyhadzujte ich! Pripravili sme pre vás 10 neodolateľných receptov na sladké dobroty, ktoré premenia hnednúce banány na lahodné dezerty. Prezreté banány sú skutočným pokladom v kuchyni. Ich prirodzená sladkosť a vláčnosť ich predurčujú […]


Google Správy: Daj nám ⭐