Dnes vám prinášame recepty s mletým mäsom, ktoré sa u nás doma pripravujú pravidelne.
Mleté mäso je vynikajúci základ pre mnoho chutných jedál. Je to všestranná surovina, ktorý sa dá použiť na prípravu rôznych pokrmov – od jednoduchých až po sofistikované.
1. Mleté mäso na mexický spôsob
Ingrediencie:
- 500g mletého mäsa
- 1 plechovka čiernej fazule
- 1 plechovka kukurice
- 2 paradajky
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 balenie mexického korenia
Postup:
- Na panvici orestujte mleté mäso s cibuľou a cesnakom.
- Pridajte fazuľu, kukuricu a nakrájané paradajky.
- Pridajte mexické korenie a nechajte dusiť 10 minút.
- Podávajte s tortillami alebo ryžou.
2. Lasagne s mletým mäsom
Ingrediencie:
- 500g mletého mäsa
- 1 balenie lasagne cestovín
- 1 plechovka paradajkovej omáčky
- 500ml mlieka
- 50g masla
- 50g múky
- 200g syra
Postup:
- Na panvici orestujte mleté mäso, pridajte paradajkovú omáčku a nechajte dusiť 10 minút.
- Pripravte bešamelovú omáčku: na panvici roztopte maslo, pridajte múku a miešajte, kým nevznikne hladká zmes. Postupne pridávajte mlieko a miešajte, kým nevznikne hladká omáčka.
- Do pekáča vrstvite lasagne cestoviny, mäsovú zmes a bešamelovú omáčku. Opakujte, kým nevyčerpáte všetky suroviny. Na vrch pridajte strúhaný syr.
- Pečte v rúre predhriatej na 180°C približne 30 minút, kým nezískajú zlatohnedú farbu.
3. Plnené papriky s mletým mäsom
Ingrediencie:
- 4 veľké papriky
- 500g mletého mäsa
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 plechovka paradajkovej omáčky
- 1 šálka ryže
- soľ, korenie
Postup:
- Uvaríme ryžu podľa návodu na balení.
- Na panvici orestujeme mleté mäso s nadrobno nakrájanou cibuľou a cesnakom.
- Pridáme uvarenú ryžu a paradajkovú omáčku, dochutíme soľou a korením.
- Papriky očistíme, odstránime stonky a semienka, naplníme mäsovou zmesou.
- Plnené papriky položíme do pekáča, pridáme trochu vody a pečieme v rúre predhriatej na 180°C približne 30 minút.
4. Mleté mäso s brokolicou a syrom
Ingrediencie:
- 500g mletého mäsa
- 1 brokolica
- 200g syra na strúhanie
- soľ, korenie
Postup:
- Brokolicu rozdelíme na ružičky a uvaríme v osolenej vode.
- Na panvici orestujeme mleté mäso, dochutíme soľou a korením.
- Uvarenú brokolicu pridáme k mäsu, premiešame a preložíme do pekáča.
- Posypeme strúhaným syrom a pečieme v rúre predhriatej na 180°C približne 20 minút, kým syr neroztápe a nezíská zlatohnedú farbu.
5. Mleté mäso s cestovinami
Ingrediencie:
- 500 g mletého mäsa (hovädzie alebo bravčové)
- 1 veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 plechovka rajčinového pretlaku
- 200 g cestovín (napríklad penne alebo fusilli)
- soľ, čierne korenie, bazalka, oregano podľa chuti
- olivový olej na varenie
- strúhaný syr na posypanie (voliteľné)
Postup:
- Na panvici na olivovom oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak, kým nezmenia farbu.
- Pridajte mleté mäso a orestujte ho.
- Pridáme rajčinový pretlak a dochutíme soľou, korením, bazalkou a oreganom. Necháme dusiť na miernom ohni asi 20 minút.
- Medzitým uvarte cestoviny podľa návodu na balení. Uvarené cestoviny scedíme.
- Hotové mäso zmiešajte s uvarenými cestovinami a premiešajte, aby sa omáčka rovnomerne rozložila.
- Podávame posypané strúhaným syrom, ak je to po chuti.
Tieto recepty s mletým mäsom sú len niektoré z mnohých možností, ako môžete využiť mleté mäso vo vašej kuchyni. Experimentujte, kombinujte a vychutnávajte si chutné a výživné jedlá každý deň.
Image by valeria_aksakova, Image by vecstock, Image by lifeforstock, Image by KamranAydinov, Image by atlascompany on Freepik, Autor fotky: Jiferson Mondragon