Viete, čo je lepšie ako obyčajné veterníky? Tradičné karamelové veterníky! A ešte lepšie sú, keď sú pripravené podľa receptu starej mamy, ktorý sa dedí už po generácie. Predstavte si tú lahodnú chuť nadýchaného cesta, spojenú s jemným pudingovým krémom a neodolateľným karamelom.
Tento recept na tradičné karamelové veterníky je skutočným pokladom z rodinnej kuchárky. Každý krok je popísaný s láskou a detailmi, aby ste si ich mohli s radosťou upiecť aj vy. Nebojte sa, nie je to žiadna veda! S trochou trpezlivosti a štipkou lásky vykúzlite dezert, ktorý si získa srdcia všetkých maškrtníkov.
Ingrediencie:
- Karamelový krém:
- 4 lyžice cukru
- 150 ml (⅔ šálky) 30% smotany
- Pudingový krém:
- 400 ml (1⅔ šálky) mlieka
- 50 g (⅓ šálky) vanilkového pudingového prášku alebo kukuričného škrobu
- 4 lyžice cukru
- Veterníky:
- 50 g masla
- 200 ml (¾ šálky) vody
- Štipka soli
- 150 g (1¼ šálky) hladkej múky
- 4 vajcia
- Dokončenie krémov:
- 300 ml (1¼ šálky) 30% smotany na šľahačku (na karamelový krém)
- 300 ml (1¼ šálky) 30% smotany na šľahačku (na pudingový krém)
- Karamel na namáčanie veterníkov:
- 125 g (⅔ šálky) cukru
- 45 g masla
- 75 ml (⅓ šálky) 30% smotany
Postup prípravy:
- Karamelový krém:
- Do hrnca pridajte 4 lyžice cukru a pripravte karamel.
- Za neustáleho miešania pridajte 150 ml smotany. Karamel prelejte do misky, zakryte potravinárskou fóliou a nechajte vychladnúť v chladničke.
- Pudingový krém:
- V menšom množstve mlieka rozmiešajte pudingový prášok.
- Zvyšok mlieka s 4 lyžicami cukru zohrejte vo veľkom hrnci. Po zohriatí pridajte rozmiešaný puding a miešajte, až kým nezískate hustý puding.
- Puding prelejte do misky, zakryte fóliou (aby sa nevytvorila kožka) a nechajte vychladnúť.
- Veterníky:
- Do hrnca dajte maslo, vodu a štipku soli. Varíme, kým sa maslo nerozpustí.
- Pridajte múku a miešajte, až kým nevznikne cesto, ktoré sa lepí na dno hrnca.
- Cesto nechajte vychladnúť neustálym miešaním v kuchynskom robote a postupne doň zapracujte vajcia.
- Cesto vložte do cukrárenského vrecka a vytvarujte veterníky na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Pečieme pri 230 °C počas 10 minút, následne znížte teplotu na 200 °C a pečte ďalších 10 minút.
- Dokončenie krémov:
- Vyšľahajte 300 ml smotany na šľahačku, postupne do nej zašľahajte vychladnutý karamel.
- Vyšľahajte ďalších 300 ml smotany a postupne do nej zašľahajte vychladnutý puding.
- Dekorácia a finálna úprava:
- Upečené veterníky rozkrojte.
- Pripravte karamel z cukru, masla a smotany, do ktorého namáčajte vrchy veterníkov.
- Pudingový krém vložte do cukrárenského vrecka a navrstvite na spodky veterníkov.
- Karamelový krém vložte do ďalšieho cukrárenského vrecka a navrstvite na pudingový krém.
- Na pudingový krém položte vrch veterníkov.
Dobrú chuť!
Tipy:
- Pre intenzívnejšiu karamelovú chuť môžete použiť hnedý cukor.
- Ak nemáte 30% smotanu, môžete použiť aj smotanu s vyšším obsahom tuku.
- Veterníky po upečení nechajte vychladnúť na mriežke, aby nezvlhli.
- Pudingový krém môžete ochutiť aj rumom alebo vanilkovým extraktom.
- Karamel na namáčanie veterníkov môžete zafarbiť potravinárskym farbivom.
Video recept:
Verím, že sa vám tento recept zapáčil a že si na týchto lahodných karamelových veterníkoch pochutnáte rovnako ako ja. Nezabudnite sa s nami podeliť o vaše výtvory v komentároch! Prajem vám veľa úspechov pri pečení a nezabudnite, že najdôležitejšou ingredienciou je láska.
Súvisiace články:
Fantastické čokoládové veterníky: S týmto dezertom môžete hostiť aj prezidenta!
Viedenské karamelové veterníky: Tento recept má vyše 100 rokov, naučila ma ho moja stará mama!
Najjednoduchšie veľkonočné domáce veterníky: Z 3 vajec som pripravila až 40 kusov!
Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Einfache Rezepte
