Search

Tradičné karamelové veterníky: Recept od mojej starej mamy, starý viac ako 100 rokov

Tradičné karamelové veterníky
Tradičné karamelové veterníky

Obsah receptu

Publikované: 19. októbra 2024, 18:26

Viete, čo je lepšie ako obyčajné veterníky? Tradičné karamelové veterníky! A ešte lepšie sú, keď sú pripravené podľa receptu starej mamy, ktorý sa dedí už po generácie. Predstavte si tú lahodnú chuť nadýchaného cesta, spojenú s jemným pudingovým krémom a neodolateľným karamelom.

Tento recept na tradičné karamelové veterníky je skutočným pokladom z rodinnej kuchárky. Každý krok je popísaný s láskou a detailmi, aby ste si ich mohli s radosťou upiecť aj vy. Nebojte sa, nie je to žiadna veda! S trochou trpezlivosti a štipkou lásky vykúzlite dezert, ktorý si získa srdcia všetkých maškrtníkov.

Ingrediencie:

  1. Karamelový krém:
    • 4 lyžice cukru
    • 150 ml (⅔ šálky) 30% smotany
  2. Pudingový krém:
    • 400 ml (1⅔ šálky) mlieka
    • 50 g (⅓ šálky) vanilkového pudingového prášku alebo kukuričného škrobu
    • 4 lyžice cukru
  3. Veterníky:
    • 50 g masla
    • 200 ml (¾ šálky) vody
    • Štipka soli
    • 150 g (1¼ šálky) hladkej múky
    • 4 vajcia
  4. Dokončenie krémov:
    • 300 ml (1¼ šálky) 30% smotany na šľahačku (na karamelový krém)
    • 300 ml (1¼ šálky) 30% smotany na šľahačku (na pudingový krém)
  5. Karamel na namáčanie veterníkov:
    • 125 g (⅔ šálky) cukru
    • 45 g masla
    • 75 ml (⅓ šálky) 30% smotany

Postup prípravy:

  1. Karamelový krém:
    • Do hrnca pridajte 4 lyžice cukru a pripravte karamel.
    • Za neustáleho miešania pridajte 150 ml smotany. Karamel prelejte do misky, zakryte potravinárskou fóliou a nechajte vychladnúť v chladničke.
  2. Pudingový krém:
    • V menšom množstve mlieka rozmiešajte pudingový prášok.
    • Zvyšok mlieka s 4 lyžicami cukru zohrejte vo veľkom hrnci. Po zohriatí pridajte rozmiešaný puding a miešajte, až kým nezískate hustý puding.
    • Puding prelejte do misky, zakryte fóliou (aby sa nevytvorila kožka) a nechajte vychladnúť.
  3. Veterníky:
    • Do hrnca dajte maslo, vodu a štipku soli. Varíme, kým sa maslo nerozpustí.
    • Pridajte múku a miešajte, až kým nevznikne cesto, ktoré sa lepí na dno hrnca.
    • Cesto nechajte vychladnúť neustálym miešaním v kuchynskom robote a postupne doň zapracujte vajcia.
    • Cesto vložte do cukrárenského vrecka a vytvarujte veterníky na plech vystlaný papierom na pečenie.
    • Pečieme pri 230 °C počas 10 minút, následne znížte teplotu na 200 °C a pečte ďalších 10 minút.
  4. Dokončenie krémov:
    • Vyšľahajte 300 ml smotany na šľahačku, postupne do nej zašľahajte vychladnutý karamel.
    • Vyšľahajte ďalších 300 ml smotany a postupne do nej zašľahajte vychladnutý puding.
  5. Dekorácia a finálna úprava:
    • Upečené veterníky rozkrojte.
    • Pripravte karamel z cukru, masla a smotany, do ktorého namáčajte vrchy veterníkov.
    • Pudingový krém vložte do cukrárenského vrecka a navrstvite na spodky veterníkov.
    • Karamelový krém vložte do ďalšieho cukrárenského vrecka a navrstvite na pudingový krém.
    • Na pudingový krém položte vrch veterníkov.

Dobrú chuť!

Tipy:

  1. Pre intenzívnejšiu karamelovú chuť môžete použiť hnedý cukor.
  2. Ak nemáte 30% smotanu, môžete použiť aj smotanu s vyšším obsahom tuku.
  3. Veterníky po upečení nechajte vychladnúť na mriežke, aby nezvlhli.
  4. Pudingový krém môžete ochutiť aj rumom alebo vanilkovým extraktom.
  5. Karamel na namáčanie veterníkov môžete zafarbiť potravinárskym farbivom.

Video recept:

Verím, že sa vám tento recept zapáčil a že si na týchto lahodných karamelových veterníkoch pochutnáte rovnako ako ja. Nezabudnite sa s nami podeliť o vaše výtvory v komentároch! Prajem vám veľa úspechov pri pečení a nezabudnite, že najdôležitejšou ingredienciou je láska.

Súvisiace články:

Fantastické čokoládové veterníky: S týmto dezertom môžete hostiť aj prezidenta!

Viedenské karamelové veterníky: Tento recept má vyše 100 rokov, naučila ma ho moja stará mama!

Najjednoduchšie veľkonočné domáce veterníky: Z 3 vajec som pripravila až 40 kusov!

Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Einfache Rezepte

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty