Publikované: 6. októbra 2025, 05:30
Ak hľadáte recept na ten najjednoduchší a najkrémovejší zákusok pod slnkom, ktorý je hotový bez pečenia a z pár bežných surovín, tak ste ho práve našli. Je to absolútna delikatesa, ktorá chutí ešte lepšie ako klasický krémeš, no jeho príprava je neporovnateľne jednoduchšia. Je úžasne ľahký, jemný, bez masla a bez vajec, a jediné, čo od vás vyžaduje, je trochu trpezlivosti, kým v chladničke dokonale stuhne.
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 minút (+ chladenie)
- Čas varenia/pečenia: 5 minút
- Počet porcií: 1 menší plech (cca 12 rezov)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 250 kcal/rez
- Trend: Bez pečenia / Rýchly dezert
Potrebujeme
Na krém
- 1 liter mlieka
- 3 balíčky vanilkového pudingu (alebo Zlatý klas, spolu 120 g)
- 7-8 PL kryštálového cukru (podľa chuti)
- 1 balíček vanilkového cukru
- 300 ml smotany na šľahanie (33%, dobre vychladená)
Na vrstvy a dokončenie
- cca 320 g maslových sušienok (napr. BeBe, Marína)
- mlieko na namáčanie
- strúhaná horká čokoláda na posypanie
Postup prípravy
- Príprava pudingového základu. Do väčšieho hrnca nalejte 800 ml mlieka a dajte ho zohrievať.
- V miske metličkou dohladka rozmiešajte zvyšných 200 ml studeného mlieka s kryštálovým cukrom, vanilkovým cukrom a všetkými pudingovými práškami. Dajte si záležať, aby v zmesi neboli žiadne hrudky.
- Keď mlieko v hrnci zovrie, za stáleho a rýchleho miešania doň tenkým prúdom vlejte pripravenú pudingovú zmes a uvarte hustý puding.
- Uvarený puding prelejte do misy, prikryte ho potravinárskou fóliou priamo na povrchu (aby sa nevytvorila kožka) a nechajte ho úplne vychladnúť na izbovú teplotu.
- Príprava krému (kľúčový krok!). V samostatnej, dobre vychladenej mise vyšľahajte smotanu na šľahanie na pevnú, tuhú šľahačku.
- Vychladnutý puding najprv krátko prešľahajte samotný, aby bol opäť krémový.
- Do pudingu potom opatrne a zľahka stierkou, na dvakrát až trikrát, vmiešajte pripravenú tuhú šľahačku. Miešajte len zľahka prekladaním zospodu nahor, kým sa hmoty nespoja do jedného nadýchaného a ľahkého krému. Už v žiadnom prípade nepoužívajte mixér!
- Vrstvenie. Pripravte si hlbšiu formu alebo plech (ideálne cca 27×18 cm).
- Sušienky bleskovo jednu po druhej namáčajte do mlieka a ukladajte ich tesne vedľa seba na dno formy.
- Na sušienky rovnomerne natrite tretinu pripraveného krému.
- Postup zopakujte ešte dvakrát: vrstva namočených sušienok, vrstva krému, vrstva namočených sušienok a na vrch posledná tretina krému.
- Chladnutie a zdobenie. Vrch krému uhlaďte a bohato posypte nahrubo nastrúhanou horkou čokoládou.
- Zákusok vložte stuhnúť do chladničky aspoň na 4-6 hodín, najlepšie však na celú noc.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Ako na dokonalý nadýchaný krém? Tajomstvo úspechu je v správnom spojení pudingu a šľahačky. Smotanu vždy vyšľahajte samostatne a naozaj dotuha. Do vychladnutého pudingu ju potom už len veľmi opatrne a zľahka vmiešajte stierkou. Ak by ste na ich spojenie použili mixér, všetok vzduch by ste zo šľahačky “vybili” a krém by bol nízky a tekutý.
- Trpezlivosť pri chladnutí sa oplatí. Nepodceňte čas chladenia. Všetky vrstvy krému a sušienok potrebujú niekoľko hodín, aby poriadne stuhli a prepojili sa. Len tak budú rezy pevné, budú sa dať pekne krájať a sušienky budú dokonale mäkké.
Jednoduché variácie
- Kávová verzia: Namiesto mlieka namáčajte sušienky v silnej vychladnutej káve (môžete pridať aj lyžičku rumu). Získate tak lahodný dezert pripomínajúci tiramisu.
- S ovocím: Medzi vrstvy krému môžete poukladať na tenké plátky nakrájané banány alebo drobné ovocie, ako sú maliny či čučoriedky. Zákusok bude ešte sviežejší a farebnejší.
Výsledkom je luxusný a pritom neuveriteľne jednoduchý dezert, ktorý je ľahučký ako obláčik. Krájajte ho dobre vychladený ostrým nožom namočeným v horúcej vode pre dokonale čisté rezy.
Recept je inšpirovaný videom z Youtube Ricette dolci, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.
