Odkedy mám tento recept, iné komplikované dezerty už v lete nerobím. Je to tá najlepšia nepečená torta z kyslej smotany – božsky krémová, plná ovocia a hotová za pár minút práce. Táto smotanová torta je fantasticky osviežujúca a zvládne ju každý.
Je to presne ten typ koláča, ktorý len zamiešate, nalejete a dáte chladiť. Ak hľadáte bleskový dezert na víkend alebo pre návštevu, práve ste ho našli.
Ako správne pripraviť nepečenú smotanovú tortu?
Želatínu nechajte napučať vo vode a potom ju zohriatím rozpustite. Medzitým zmiešajte kyslú smotanu s cukrom. Do smotany vmiešajte rozpustenú želatínu a ovocie. Zmes nalejte do formy a nechajte stuhnúť v chladničke.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 min
- Čas tuhnutia: 3-4 hodiny
- Počet porcií: 1 torta (forma 20-22 cm)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 210 kcal/porcia
- Trend: Rýchly
Potrebujeme
- 800 g kyslej smotany (min. 16%)
- 400 g čerstvých malín
- 200 g čerstvých čučoriedok
- 100–120 g práškového cukru (alebo podľa chuti)
- 30 g želatíny v prášku
- 100 ml studenej vody
- 8 g vanilkového cukru (1 balíček)
- 100 g dlhých piškót (voliteľné, na základ)
Postup prípravy
- Pripravte si tortovú formu (s priemerom 20-22 cm). Ak chcete pevný základ, dno môžete vyložiť piškótami.
- Želatínu v miske zalejte 100 ml studenej vody a nechajte ju 10 minút napučať.
- Vo veľkej mise zmiešajte metličkou kyslú smotanu, práškový cukor a vanilkový cukor. Ochutnajte, či vám sladkosť vyhovuje.
- Napučanú želatínu jemne zohrejte (v mikrovlnke alebo v malom hrnci na miernom ohni). Miešajte, kým sa úplne nerozpustí. Pozor, nesmie vrieť, inak stratí želírovaciu schopnosť.
- Teraz príde dôležitý krok: Do rozpustenej teplej želatíny pridajte 2 lyžice smotanovej zmesi a rýchlo premiešajte.
- Túto “temperovanú” želatínu ihneď nalejte za stáleho miešania do hlavnej misy so smotanou. Tým zabránite vzniku hrudiek.
- Do smotanovej zmesi zľahka vmiešajte umyté maliny a čučoriedky. Časť ovocia si môžete nechať na vrch.
- Zmes nalejte do pripravenej tortovej formy (na piškóty, ak ste ich použili).
- Vrch môžete posypať zvyšným ovocím. Vložte do chladničky a nechajte tuhnúť aspoň 3–4 hodiny.
Tipy na záver
- Aby želatína nerobila hrudky: Kľúčom je “temperovanie” (Krok 5). Nikdy nelejte horúcu želatínu priamo do studenej smotany. Vždy najprv zmiešajte trochu smotany so želatínou a až potom túto zmes vlejte do zvyšku krému.
- Mrazené ovocie: Pokojne použite mrazené maliny a čučoriedky. Nemusíte ich úplne rozmrazovať, stačí ich len jemne premiešať so smotanou.
Videorecept
Jednoduché variácie
- Kakaová verzia: Pridajte do smotanovej zmesi 2 lyžice kvalitného kakaa.
- Iné ovocie: Výborne sa hodia jahody, ríbezle alebo nasekané marhule.
Časté otázky (FAQ)
Prečo mi torta nestuhla? Pravdepodobne ste želatínu príliš zohriali (prevarili) a stratila svoju funkciu. Alebo ste ju naopak nezohriali vôbec a nerozpustila sa.
Môžem použiť namiesto smotany tvaroh? Áno, ale výsledok bude pevnejší a menej krémový, bude sa podobať skôr na cheessecake. Kyslá smotana zaručí jemnú, “obláčikovú” konzistenciu.
Ako dlho vydrží táto nepečená torta v chladničke? Je svieža a chutná približne 2 až 3 dni. Skladujte ju zakrytú, aby neabsorbovala pachy.
Tortu krájajte nožom namočeným v horúcej vode. Podávajte ju dobre vychladenú, ozdobenú lístkami čerstvej mäty.
Recept vychádza z verzie od Varenie s Oksanou Pashko, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.
- Osviežujúca citrónová torta bez pečenia
- ŽIADNE pečenie a ŽIADNA želatína! Iba 3 ingrediencie! Čokoládový dezert je hotový za 5 MINÚT!
- Super krémový dezert za 10 minút: bez kondenzovaného mlieka, želatíny a smotanového syra!
- Najlepší nepečený ovocný rez s 3 druhmi želé: Ideálny na oslavu alebo víkendovú maškrtu
- Vianočná nepečená čokoládová torta: Bez múky a bez vajec!
