Search

Tento recept mi poradila svokra: Odvtedy robím smotanovú tortu už len takto

Nepečená torta z kyslej smotany
Nepečená torta z kyslej smotany

Obsah receptu

Publikované: 22. októbra 2025, 12:51

Odkedy mám tento recept, iné komplikované dezerty už v lete nerobím. Je to tá najlepšia nepečená torta z kyslej smotany – božsky krémová, plná ovocia a hotová za pár minút práce. Táto smotanová torta je fantasticky osviežujúca a zvládne ju každý.

Je to presne ten typ koláča, ktorý len zamiešate, nalejete a dáte chladiť. Ak hľadáte bleskový dezert na víkend alebo pre návštevu, práve ste ho našli.

Ako správne pripraviť nepečenú smotanovú tortu?

Želatínu nechajte napučať vo vode a potom ju zohriatím rozpustite. Medzitým zmiešajte kyslú smotanu s cukrom. Do smotany vmiešajte rozpustenú želatínu a ovocie. Zmes nalejte do formy a nechajte stuhnúť v chladničke.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 15 min
  • Čas tuhnutia: 3-4 hodiny
  • Počet porcií: 1 torta (forma 20-22 cm)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 210 kcal/porcia
  • Trend: Rýchly

Potrebujeme

  • 800 g kyslej smotany (min. 16%)
  • 400 g čerstvých malín
  • 200 g čerstvých čučoriedok
  • 100–120 g práškového cukru (alebo podľa chuti)
  • 30 g želatíny v prášku
  • 100 ml studenej vody
  • 8 g vanilkového cukru (1 balíček)
  • 100 g dlhých piškót (voliteľné, na základ)

Postup prípravy

  1. Pripravte si tortovú formu (s priemerom 20-22 cm). Ak chcete pevný základ, dno môžete vyložiť piškótami.
  2. Želatínu v miske zalejte 100 ml studenej vody a nechajte ju 10 minút napučať.
  3. Vo veľkej mise zmiešajte metličkou kyslú smotanu, práškový cukor a vanilkový cukor. Ochutnajte, či vám sladkosť vyhovuje.
  4. Napučanú želatínu jemne zohrejte (v mikrovlnke alebo v malom hrnci na miernom ohni). Miešajte, kým sa úplne nerozpustí. Pozor, nesmie vrieť, inak stratí želírovaciu schopnosť.
  5. Teraz príde dôležitý krok: Do rozpustenej teplej želatíny pridajte 2 lyžice smotanovej zmesi a rýchlo premiešajte.
  6. Túto “temperovanú” želatínu ihneď nalejte za stáleho miešania do hlavnej misy so smotanou. Tým zabránite vzniku hrudiek.
  7. Do smotanovej zmesi zľahka vmiešajte umyté maliny a čučoriedky. Časť ovocia si môžete nechať na vrch.
  8. Zmes nalejte do pripravenej tortovej formy (na piškóty, ak ste ich použili).
  9. Vrch môžete posypať zvyšným ovocím. Vložte do chladničky a nechajte tuhnúť aspoň 3–4 hodiny.

Tipy na záver

  1. Aby želatína nerobila hrudky: Kľúčom je “temperovanie” (Krok 5). Nikdy nelejte horúcu želatínu priamo do studenej smotany. Vždy najprv zmiešajte trochu smotany so želatínou a až potom túto zmes vlejte do zvyšku krému.
  2. Mrazené ovocie: Pokojne použite mrazené maliny a čučoriedky. Nemusíte ich úplne rozmrazovať, stačí ich len jemne premiešať so smotanou.

Videorecept

Jednoduché variácie

  • Kakaová verzia: Pridajte do smotanovej zmesi 2 lyžice kvalitného kakaa.
  • Iné ovocie: Výborne sa hodia jahody, ríbezle alebo nasekané marhule.

Časté otázky (FAQ)

Prečo mi torta nestuhla? Pravdepodobne ste želatínu príliš zohriali (prevarili) a stratila svoju funkciu. Alebo ste ju naopak nezohriali vôbec a nerozpustila sa.

Môžem použiť namiesto smotany tvaroh? Áno, ale výsledok bude pevnejší a menej krémový, bude sa podobať skôr na cheessecake. Kyslá smotana zaručí jemnú, “obláčikovú” konzistenciu.

Ako dlho vydrží táto nepečená torta v chladničke? Je svieža a chutná približne 2 až 3 dni. Skladujte ju zakrytú, aby neabsorbovala pachy.


Tortu krájajte nožom namočeným v horúcej vode. Podávajte ju dobre vychladenú, ozdobenú lístkami čerstvej mäty.

Recept vychádza z verzie od Varenie s Oksanou Pashko, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty