Search

Tento čokoládovo-orechový koláč pečiem stále: Po tomto sa u nás doma len zapráši

Čokoládovo-orechový koláč
Čokoládovo-orechový koláč

Obsah receptu

Publikované: 26. októbra 2025, 10:21

Tento čokoládovo-orechový koláč je u nás doma absolútny favorit. Je neskutočne šťavnatý, plný vlašských orechov a kúskov čokolády, ktorá sa v ceste jemne roztopí. Ak hľadáte recept na koláč, ktorý chutí ako od babičky a po ktorom sa vždy len zapráši, práve ste ho našli. Tento čokoládovo-orechový koláč je láska.

Príprava je jednoduchšia, než by sa mohlo zdať. Žiadne zložité krémy, len poctivé cesto plné orechov a čokolády, zakončené jednoduchou polevou. Ideálny ku káve alebo ako sladká bodka za obedom.

Ako správne pripraviť čokoládovo-orechový koláč?

Maslo vyšľahajte s cukrom a vajíčkami do peny. Opatrne vmiešajte sypké suroviny – múku, prášok do pečiva, pomleté orechy a najemno nastrúhanú horkú čokoládu. Upečte v tortovej forme a po vychladnutí polejte čokoládovou polevou.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 20 min
  • Čas pečenia: 40 min
  • Počet porcií: 1 tortová forma (Ø 26 cm, cca 12 porcií)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 450 kcal/porcia

Potrebujeme

Cesto

  • 250 g mletých vlašských orechov
  • 200 g masla (izbovej teploty)
  • 160 g horkej čokolády (min. 50 %)
  • 130 g hladkej múky (T650)
  • 120 g práškového cukru
  • 6 ks vajec (izbovej teploty)
  • 8 g vanilkového cukru (1 balíček)
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva (cca 8-10 g)
  • maslo a múka na vymazanie formy

Čokoládová poleva

  • 150 g mliečnej čokolády
  • 20 g masla
  • hrsť nahrubo nasekaných vlašských orechov (na posypanie)

Postup prípravy

  1. Rúru predhrejte na 180 °C (horný/dolný ohrev). Tortovú formu (s priemerom 26 cm) dôkladne vymažte maslom a vysypte múkou.
  2. Horkú čokoládu (160 g) nastrúhajte najemno.
  3. Vo veľkej mise šľahajte zmäknuté maslo s práškovým a vanilkovým cukrom do bledej a nadýchanej peny (asi 5 minút).
  4. Postupne, po jednom, zašľahávajte celé vajcia. Každé vajce šľahajte aspoň 30 sekúnd, kým sa úplne nespojí s maslovou penou.
  5. V druhej miske zmiešajte pomleté vlašské orechy, preosiatu hladkú múku a prášok do pečiva. Pridajte aj najemno nastrúhanú horkú čokoládu.
  6. Sypkú zmes teraz už len zľahka a postupne (na 2-3 krát) vmiešajte stierkou do vaječno-maslovej peny. Miešajte len dovtedy, kým sa suroviny nespoja. Nepremiešajte!
  7. Cesto nalejte do pripravenej formy a povrch uhlaďte.
  8. Pečte vo vyhriatej rúre pri 180 °C približne 40 minút. Či je koláč upečený, otestujte špajdľou – mala by vyjsť suchá alebo len s pár vlhkými omrvinkami.
  9. Upečený koláč nechajte úplne vychladnúť vo forme na mriežke.
  10. Pripravte polevu. Mliečnu čokoládu nalámte na kúsky, pridajte maslo. Vo vodnom kúpeli (alebo opatrne v mikrovlnke) rozpustite na hladkú polevu.
  11. Vychladnutý koláč polejte polevou a rovnomerne ju rozotrite.
  12. Kým je poleva ešte mäkká, posypte vrch nahrubo nasekanými vlašskými orechmi. Nechajte polevu úplne stuhnúť.

Tipy na záver

  1. Nastrúhaná čokoláda: Práve nastrúhaná čokoláda (namiesto rozpustenej) dodá koláču zaujímavú štruktúru a intenzívnejšiu čokoládovú chuť v každom kúsku.
  2. Nepremiešajte cesto: Po pridaní múky a orechov miešajte naozaj len krátko. Prílišným miešaním by sa aktivoval lepok a koláč by nebol taký jemný a šťavnatý.

Videorecept

Jednoduché variácie

  • Nasekané orechy: Namiesto mletých orechov môžete použiť nahrubo nasekané pre výraznejšiu orechovú textúru.
  • Kávový nádych: Do cesta môžete pridať lyžičku instantnej kávy rozpustenej v troške horúcej vody pre hlbšiu chuť.

Časté otázky (FAQ)

Prečo je v recepte toľko vajec? Vajcia spolu s maslom tvoria základ bohatej a šťavnatej štruktúry tohto koláča. Zároveň pomáhajú koláč nakypriť.

Môžem použiť iné orechy? Áno, výborné budú aj lieskovce alebo mandle. Chuť však bude iná, vlašské orechy sú pre tento typ koláča najtypickejšie.

Ako dlho vydrží tento čokoládovo-orechový koláč? Vďaka maslu a orechom je vláčny aj po viacerých dňoch. Skladujte ho pri izbovej teplote (nie v chladničke, stuhol by) v uzavretej nádobe maximálne 3-4 dni.


Koláč krájajte až po úplnom stuhnutí polevy. Podávajte ho pri izbovej teplote, aby vynikla jeho šťavnatosť a vôňa.

Pripravila Katka z nášho tímu Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty