Už vás nebaví kupovať kečup plný umelých prísad? Vyskúšajte tento jednoduchý recept na domáci kečup z čerstvých paradajok. Je to zdravšie, chutnejšie a ušetríte peniaze. Navyše, budete presne vedieť, čo jete!
Tento kečup nie je len o chuti, ale aj o zážitku. Vôňa čerstvých paradajok, sladkosť jabĺk a jemné koreniny sa spoja do symfónie chutí, ktorá vás prenesie priamo do letnej záhrady.
Domáci kečup z paradajok
Ingrediencie:
- 4 ružové cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 4 kg paradajok
- 200 ml oleja
- 4 kapia papriky
- 2 červené sladké jablká
- 4 klinčeky
- 2 bobkové listy
- 1 lyžička čierneho korenia
- 1,5 lyžice soli
- 4 polievkové lyžice hnedého cukru
- 150 ml octu
Postup prípravy:
- Príprava zeleniny:
- Nakrájajte 4 ružové cibule nahrubo.
- Nakrájajte 4 strúčiky cesnaku.
- Paradajky (4 kg) nakrájajte nahrubo.
- 4 kapia papriky očistite a nakrájajte nahrubo.
- 2 červené sladké jablká ošúpte, odstráňte jadrovník a nakrájajte nahrubo.
- Smaženie:
- V hrnci zohrejte 200 ml oleja a pridajte nakrájanú cibuľu.
- Cibuľu opražte do zlatista.
- Pridajte nakrájané paradajky a premiešajte.
- Zakryte hrniec a nechajte zmes variť.
- Pridanie ostatných ingrediencií:
- Nakrájané kapia papriky a jablká pomixujte spolu v mixéri a pridajte do vriacej zmesi paradajok.
- Pridajte 4 klinčeky, 2 bobkové listy, 1 lyžičku čierneho korenia a 1,5 lyžice kamennej soli.
- Pridajte 4 polievkové lyžice hnedého cukru a 150 ml octu.
- Varte na miernom ohni 40 minút. Ak máte radi pálivé, môžete pridať pár feferóniek.
- Dokončenie:
- Po 40 minútach varenia zmes premiešajte a odstavte z ohňa.
- Zmes pomixujte tyčovým mixérim a potom prepasírujte cez sitko, aby ste získali jemnú konzistenciu.
- Vráťte zmes do hrnca a varte ďalších 25-30 minút na strednom ohni, kým nedosiahne požadovanú konzistenciu.
- Plnenie pohárov:
- Vrchnáky na poháre zalejte vriacou vodou.
- Pripravený kečup nalejte do sterilizovaných sklenených nádob.
- Utrite okraje pohárov a pevne uzavrite vrchnákmi, ktoré ste sňali z horúcej vody.
- Poháre otočte hore dnom a nechajte vychladnúť. Po vychladnutí skontrolujte, či sú všetky poháre dobre utesnené.
- Skladovanie:
- Po jednom dni skontrolujte, či sú poháre dobre uzavreté. Takto pripravený kečup môžete skladovať na chladnom a suchom mieste celé mesiace.
Dobrú chuť!
Tipy:
- Experimentujte s prísadami: Pridajte štipku chilli pre pikantnejšiu chuť, alebo med pre extra sladkosť.
- Zapojte deti: Nechajte ich pomáhať pri krájaní zeleniny alebo miešaní kečupu. Bude to pre nich zábava a zároveň sa naučia niečo nové.
Domáci kečup z paradajok – Video recept:
Domáci kečup je malý zázrak, ktorý zmení váš pohľad na túto obľúbenú pochutinu. Je to jednoduchý spôsob, ako pridať do svojho jedálnička viac čerstvých surovín a zároveň si vychutnať jedinečnú chuť. Tak prečo to nevyskúšať ešte dnes?
Súvisiace články:
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála köyden lezzetler