Milujete kečup, ale obávate sa chémie v kupovaných výrobkoch? Vyskúšajte náš jednoduchý recept na domáci kečup bez chémie a vychutnajte si jeho pravú chuť!
S naším podrobným návodom a užitočnými tipmi zvládnete prípravu domáceho kečupu ľavou zadnou. Presvedčte sa, že domáci kečup je nielen zdravší, ale aj oveľa chutnejší!
Domáci kečup bez chémie
Ingrediencie:
- 3 kg paradajok
- 1 cibuľa
- 5 strúčikov cesnaku
- Olivový olej
- 1 jablko
- 150 ml jablčného octu (2/3 šálky)
- 75 ml hnedého cukru (1/3 šálky)
- 1 polievková lyžica paradajkovej pasty
- 2 čajové lyžičky soli
- 1 čajová lyžička celých klinčekov
- 2 čajové lyžičky sladkej papriky
- 5 celých kusov kardamónu
- 1 tyčinka škorice
- 1 bobkový list
- Muškátový oriešok (strúhaný, podľa chuti)
- Čierne korenie (čerstvo mleté, podľa chuti)
Postup prípravy:
- Príprava zeleniny:
- Paradajky umyte a nakrájajte na menšie kúsky.
- Cibuľu nakrájajte na drobno.
- Cesnak olúpte a nakrájajte na tenké plátky.
- Jablko ošúpte, odstráňte jadrovník a nastrúhajte.
- Smaženie:
- V hrnci zohrejte olivový olej a pridajte nakrájanú cibuľu.
- Cibuľu opražte do mäkka a jemne do zlatista.
- Pridajte nakrájaný cesnak a krátko orestujte.
- Varíme:
- Do hrnca pridajte nakrájané paradajky a nastrúhané jablko. Všetko dôkladne premiešajte.
- Pridajte jablčný ocot, hnedý cukor, paradajkovú pastu, soľ, celé klinčeky, sladkú papriku, kardamón, tyčinku škorice, bobkový list, muškátový oriešok a čierne korenie.
- Všetky ingrediencie dôkladne premiešajte, potom hrniec prikryte a na miernom ohni dusíme 20 minút. Pomalé varenie umožňuje plne rozvinúť chute a konečný výsledok je ešte chutnejší.
- Odstránenie korenia:
- Pred pridaním zmesi do mixéra odstráňte veľké korenie, ako je škorica, klinčeky, struky kardamónu a bobkový list. To zabraňuje tomu, aby koreniny počas procesu mixovania uvoľňovali nežiaduce textúry alebo príliš intenzívne chute.
- Mixovanie:
- Všetko dôkladne rozmixujte tyčovým mixérom alebo v mixéri do hladka.
- Plnenie pohárov:
- Kečup nalejte do sterilizovaných pohárov a uzatvorte viečkami.
- Nalejte horúcu vodu do pekáča s pohármi tak, aby hladina vody bola asi 2 cm.
- Poháre vložte do rúry vyhriatej na 150 °C a pečte 30 až 35 minút.
- Horúce poháre po vybratí z rúry prikryte utierkou a nechajte 20 minút nerušene postáť.
Dobrú chuť!
Tipy:
- Experimentujte s chuťou: Pridajte štipku chilli pre pikantnejšiu verziu alebo bylinky ako oregano či bazalku pre sviežejší nádych.
- Využitie: Domáci kečup je skvelý nielen k hranolkám a burgerom, ale aj do omáčok, marinád a dipov.
Domáci kečup bez chémie – Video recept:
Domáci kečup je chutná a zdravá alternatíva ku kupovaným výrobkom. S trochou úsilia si môžete pripraviť vlastnú zásobu plnú chuti a bez zbytočnej chémie. Tak čo, idete do toho?
Súvisiace články:
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Zdravé recepty