Túžite po lahodnom a zároveň zdravom jedle? Tieto super chrumkavé cuketové placky sú presne to, čo hľadáte! Sú jednoduché na prípravu, plné chutí a zaručene si ich zamilujete.
Tento overený recept používame už šiesty rok a vždy prináša dokonalé výsledky. S naším podrobným návodom a užitočnými tipmi zvládnete tieto placky ľavou zadnou. Pripravte sa na explóziu chutí!
Chrumkavé cuketové placky
Ingrediencie:
- 450 g cukety
- 600 ml vody
- 60 g strúhanky
- 2 lyžičky soli
- 110 g strúhaného parmezánu
- 1 vajce
- 3 vaječné bielky
- 1/3 lyžičky čierneho korenia
- 1 strúčik cesnaku
- 100 g polotvrdého syra (napr. ementál)
- 90 g kukuričných lupienkov
- 200 ml rastlinného oleja
Postup prípravy:
- Príprava cukety:
- Cuketu ošúpte a nakrájajte na kocky.
- Do hrnca nalejte 600 ml vody a pridajte 1 lyžičku soli. Vodu priveďte do varu.
- Pridajte nakrájanú cuketu do vriacej vody a varte 12 minút.
- Po uvarení cuketu scedíme a necháme vychladnúť.
- Príprava zmesi na guľky:
- Cuketu popučte a pridajte 50 g strúhanky, 80 g strúhaného parmezánu, 1 vajce, 1 lyžičku soli, 1/3 lyžičky čierneho korenia a prelisovaný strúčik cesnaku.
- Nakoniec pridajte na drobno nakrájaný polotvrdý syr (100 g).
- Všetky ingrediencie dôkladne premiešajte, až kým nevznikne konzistentná zmes.
- Tvorenie guľôčok:
- Zo zmesi vytvorte malé guľky.
- Guľky obalte v podrvených kukuričných lupienkoch zmiešaných s 2-3 lyžicami parmezánu.
- Príprava obalu:
- V jednej miske rozdrvte kukuričné vločky a zmiešajte ich s 2-3 lyžicami strúhaného parmezánu.
- V druhej miske vyšľahajte vaječné bielky.
- Obalenie placiek:
- Placky najprv obalte vo vaječných bielkach a následne v zmesi z kukuričných vločiek a parmezánu.
- Vyprážanie:
- Zahrejte 200 ml oleja na vysokú teplotu.
- Placky smažte približne 6 minút, kým nebudú zlatisté a chrumkavé.
- Podávanie:
- Hotové placky vyberte z oleja a položte ich na papierový obrúsok, aby sa odstránil prebytočný olej.
Dobrú chuť!
Tipy:
- Pre extra chrumkavosť: Placky pred obaľovaním nechajte chvíľu odpočívať na papierovom obrúsku, aby sa odstránila prebytočná vlhkosť.
- Experimentujte s príchuťami: Pridajte do zmesi nasekané bylinky, ako napríklad petržlenovú vňať alebo kôpor, pre sviežu chuť.
- Bezlepková verzia: Nahraďte strúhanku bezlepkovou alternatívou, ako napríklad mletými orechmi alebo mandľami.
- Skladujte správne: Uchovávajte zvyšné placky v chladničke vo vzduchotesnej nádobe až 3 dni.
Chrumkavé cuketové placky – Video recept:
Tieto chrumkavé cuketové placky sú skvelou voľbou pre rýchly obed, večeru alebo dokonca ako chutné občerstvenie. Vďaka ich jednoduchosti a lahodnej chuti sa stanú obľúbeným jedlom celej vašej rodiny. Neváhajte a vyskúšajte tento overený recept ešte dnes!
Súvisiace články:
Fantastická cuketa na maďarský spôsob. Veľmi jednoduché na varenie! Rýchly recept!
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála SOS kuchyňa