Vitajte v kulinárskom svete, kde staroveké recepty ožívajú v súčasnej kuchyni! Dnes vám predstavíme klenot medzi receptami – vianočný orechový koláč, ktorý je viac ako len dezert. Je to pocta tradičnému pekárskemu umeniu, obohatená o modernú kreativitu.
Tento vianočný orechový koláč je jedinečný svojou kombináciou chutí a textúr. Každá ingrediencia bola starostlivo vybraná, aby vytvorila nezabudnuteľný chuťový zážitok. Príprava tohto koláča je zmyslová cesta, ktorá poteší skúsených pekárov aj nováčikov vo svete pečenia.
Recept na VIANOČNÝ ORECHOVÝ KOLÁČ
Ingrediencie
Cesto:
- 150 g masla
- 150 g práškového cukru
- 100 g lieskových orechov
- 100 g hladkej múky
- 2 čajové lyžičky sódy bikarbóny
- 20 g kakaového prášku
- 4 bielka
- 150 g marhuľového džemu
Krém:
- 300 ml mlieka
- 40 g vanilkového pudingového prášku
- 50 g kakaového prášku
- 2 žĺtky
- 100 g medu
- 300 g masla
Orechová náplň:
- 100 g hrozienok
- 150 ml mlieka + 4 kvapky rumovej arómy alebo 150 ml rumu
- 250 g lieskových orechov
- 80 g práškového cukru
- 30 g sušeného kokosu
- Nastrúhaná citrónová kôra
- 80 g medu
Čokoládová poleva:
- 125 g čokolády
- 125 g 30% smotany
Priemer formy na pečenie: 29 cm x 33 cm
Postup prípravy
- Príprava pudingového krému:
- Zmiešajte 150 ml mlieka s vanilkovým pudingovým práškom.
- Varte zvyšok mlieka s 2 žĺtkami, medom a kakaom.
- Po zohriatí pridajte pudingovú zmes, miešajte do zhustnutia.
- Prelejte do misky, prikryte fóliou a nechajte vychladnúť.
- Príprava cesta:
- Vyšľahajte maslo, pridajte práškový cukor, lieskové orechy, múku, sódu bikarbónu, a kakao.
- Vyšľahajte bielka do tuha a jemne ich vmiešajte do cesta.
- Vylejte cesto na plech s papierom na pečenie a pečte 15 minút pri 180°C.
- Po upečení potrite koláč marhuľovým džemom.
- Príprava hrozienkovej zmesi:
- Zmiešajte mlieko s rumovou arómou/rumom a hrozienkami, nechajte odstáť.
- V miske zmiešajte lieskové orechy, práškový cukur, sušený kokos, citrónovú kôru, pridajte hrozienka a med.
- Zmes navrstvíte na koláč.
- Príprava maslového krému:
- Vyšľahajte maslo a postupne zašľahávajte vychladený puding.
- Krém navrstvíte na koláč a dáte do chladničky vychladnúť.
- Finalizácia:
- Čokoládu zmiešajte so šľahačkou vo vodnom kúpeli, nalejte na koláč.
- Koláč vložte späť do chladničky, aby čokoládová vrstva stuhla.
- Nakrájajte na rezy a ozdobte vlašským orieškom.
VIANOČNÝ ORECHOVÝ KOLÁČ – Video recept
Tento vianočný orechový koláč je nielen lahôdkou pre mlsné jazýčky, ale aj umeleckým dielom na váš sviatočný stôl. Jeho jedinečná chuť a textúra sú výsledkom starostlivého výberu ingrediencií a lásky k pečeniu. Vyskúšajte tento recept a podelte sa o svoje skúsenosti!
Pokojné a radostné pečenie vám praje Varíme s Láskou!
Súvisiace články
Vianočný nepečený NAPOLEONSKÝ koláč: Úžasne jemný a krémový!
Vianočný smotanovo-čerešňový zákusok: Najšťavnatejší koláčik na Vianoce!
Najúžasnejší vianočný koláč ŠTEDRÁK: Najvianočnejší koláčik zo všetkých!
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Einfache Rezepte