Publikované: 18. októbra 2025, 10:00
Milujem recepty, pri ktorých si vystačím s jednou miskou. A tento je presne taký! Vláčny, nadýchaný a plný sviežej pomarančovej chuti. Je to môj obľúbený koláč, ktorý prevonia celý dom a navodí úžasnú atmosféru pohody.
Kľúčom k jeho neuveriteľnej jemnosti je hustý grécky jogurt. Vďaka nemu je cesto vláčne aj na druhý deň. Vyskúšate túto jednoduchú a voňavú dobrotu aj vy?
Základné informácie
- Čas prípravy: 10 min
- Čas pečenia: 50 min
- Počet porcií: 1 chlebíček (cca 12 rezov)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 280 kcal/rez
- Trend: Rýchly koláč / Z jednej misky
Potrebujeme
pre formu na biskupský chlebíček (cca 22×12 cm)
- 3 ks vajec
- 130 g kryštálového cukru
- 250 g hustého gréckeho jogurtu
- 130 ml rastlinného oleja (napr. slnečnicového)
- kôra a šťava z 1 veľkého bio pomaranča
- 300 g hladkej múky
- 1 PL kypriaceho prášku do pečiva
- práškový cukor na posypanie
Postup prípravy
- Rúru predhrejte na 175 °C. Formu na biskupský chlebíček (cca 22×12 cm) vysteľte papierom na pečenie.
- Vo veľkej mise vyšľahajte celé vajcia s cukrom do bledej a bohatej peny. Šľahanie by malo trvať aspoň 5 minút, aby bolo cesto nadýchané.
- Postupne, v tenkom prúde, za stáleho šľahania na nízkych otáčkach pridávajte olej.
- Pridajte grécky jogurt, šťavu a nastrúhanú kôru z dobre umytého pomaranča. Krátko prešľahajte.
- Nakoniec zľahka stierkou vmiešajte preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom. Cesto už len jemne premiešajte, kým sa suroviny nespoja.
- Cesto vylejte do pripravenej formy a povrch uhlaďte.
- Ostrým nožom urobte v strede cesta po dĺžke plytký zárez. Koláč tak počas pečenia pekne a kontrolovane praskne.
- Pečte v predhriatej rúre približne 45–50 minút. Otestujte špajdľou, či je cesto prepečené.
- Upečený koláč nechajte pred vyklopením aspoň 15 minút chladnúť vo forme.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Jogurt je kľúčový: Pre najjemnejší výsledok použite naozaj hustý grécky jogurt. Dodá cestu neporovnateľnú vláčnosť a jemnosť, ktorá vydrží niekoľko dní.
- Cesto nepremiešajte: Múku po pridaní miešajte naozaj len krátko, kým sa nespojí. Dlhým miešaním by sa aktivoval lepok a koláč by bol hutný, nie nadýchaný.
Jednoduché variácie
- Citrónový koláč: Namiesto pomaranča použite kôru a šťavu z jedného veľkého bio citróna. Bude úžasne svieži a pikantný.
- S polevou: Vychladnutý koláč môžete poliať jednoduchou citrónovou polevou (práškový cukor vymiešaný s pár lyžicami citrónovej alebo pomarančovej šťavy).
Tento voňavý koláč je dôkazom, že dokonalosť je v jednoduchosti. Podávajte ho len tak, posypaný práškovým cukrom.
Recept vychádza z verzie uverejnenej na youtube Un jour Une recette, upravila a prepracovala ho redakcia Varíme s Láskou.
