Search

Slnečný pomarančovo-jogurtový koláč, ktorý prevonia celý dom: Zmiešate ho v jednej miske

Pomarančovo-jogurtový koláč
Pomarančovo-jogurtový koláč

Obsah receptu

Publikované: 18. októbra 2025, 10:00

Milujem recepty, pri ktorých si vystačím s jednou miskou. A tento je presne taký! Vláčny, nadýchaný a plný sviežej pomarančovej chuti. Je to môj obľúbený koláč, ktorý prevonia celý dom a navodí úžasnú atmosféru pohody.

Kľúčom k jeho neuveriteľnej jemnosti je hustý grécky jogurt. Vďaka nemu je cesto vláčne aj na druhý deň. Vyskúšate túto jednoduchú a voňavú dobrotu aj vy?

Základné informácie

  • Čas prípravy: 10 min
  • Čas pečenia: 50 min
  • Počet porcií: 1 chlebíček (cca 12 rezov)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 280 kcal/rez
  • Trend: Rýchly koláč / Z jednej misky

Potrebujeme

pre formu na biskupský chlebíček (cca 22×12 cm)

  • 3 ks vajec
  • 130 g kryštálového cukru
  • 250 g hustého gréckeho jogurtu
  • 130 ml rastlinného oleja (napr. slnečnicového)
  • kôra a šťava z 1 veľkého bio pomaranča
  • 300 g hladkej múky
  • 1 PL kypriaceho prášku do pečiva
  • práškový cukor na posypanie

Postup prípravy

  1. Rúru predhrejte na 175 °C. Formu na biskupský chlebíček (cca 22×12 cm) vysteľte papierom na pečenie.
  2. Vo veľkej mise vyšľahajte celé vajcia s cukrom do bledej a bohatej peny. Šľahanie by malo trvať aspoň 5 minút, aby bolo cesto nadýchané.
  3. Postupne, v tenkom prúde, za stáleho šľahania na nízkych otáčkach pridávajte olej.
  4. Pridajte grécky jogurt, šťavu a nastrúhanú kôru z dobre umytého pomaranča. Krátko prešľahajte.
  5. Nakoniec zľahka stierkou vmiešajte preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom. Cesto už len jemne premiešajte, kým sa suroviny nespoja.
  6. Cesto vylejte do pripravenej formy a povrch uhlaďte.
  7. Ostrým nožom urobte v strede cesta po dĺžke plytký zárez. Koláč tak počas pečenia pekne a kontrolovane praskne.
  8. Pečte v predhriatej rúre približne 45–50 minút. Otestujte špajdľou, či je cesto prepečené.
  9. Upečený koláč nechajte pred vyklopením aspoň 15 minút chladnúť vo forme.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Jogurt je kľúčový: Pre najjemnejší výsledok použite naozaj hustý grécky jogurt. Dodá cestu neporovnateľnú vláčnosť a jemnosť, ktorá vydrží niekoľko dní.
  2. Cesto nepremiešajte: Múku po pridaní miešajte naozaj len krátko, kým sa nespojí. Dlhým miešaním by sa aktivoval lepok a koláč by bol hutný, nie nadýchaný.

Jednoduché variácie

  • Citrónový koláč: Namiesto pomaranča použite kôru a šťavu z jedného veľkého bio citróna. Bude úžasne svieži a pikantný.
  • S polevou: Vychladnutý koláč môžete poliať jednoduchou citrónovou polevou (práškový cukor vymiešaný s pár lyžicami citrónovej alebo pomarančovej šťavy).

Tento voňavý koláč je dôkazom, že dokonalosť je v jednoduchosti. Podávajte ho len tak, posypaný práškovým cukrom.

Recept vychádza z verzie uverejnenej na youtube Un jour Une recette, upravila a prepracovala ho redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty