Search

Slivkový koláč s brusnicami, ktorý pobláznil celé Slovensko. Veľmi rýchly a jednoduchý recept

Slivkový koláč s brusnicami
Slivkový koláč s brusnicami

Obsah receptu

Dnes vám predstavím recept na najlahodnejší slivkový koláč s brusnicami, aký ste kedy ochutnali. Sladké, šťavnaté slivky v dokonalej harmónii s kyslastými brusnicami, to je chuť, ktorá vám pripomenie detstvo u babičky. A najlepšie na tom je, že tento koláčik zvládne upiecť naozaj každý! Recept je jednoduchý, rýchly a zaručene úspešný.

Tento koláč je ako stvorený na spoločné chvíle s rodinou. Upečte ho k nedeľnej kávičke a vychutnajte si ho v kruhu vašich najbližších. Verte mi, že sa po ňom len tak zapráši!

Ingrediencie:

Krém

  • 1 vaječný žĺtok
  • 250 ml (1 šálka) mlieka
  • 50 g (5 lyžíc) kukuričného škrobu
  • 60 g (4 lyžice) cukru
  • 40 g (2 lyžice) masla

Cesto

  • 2 vajcia
  • 8 g (1 ČL) vanilkového cukru
  • štipka soli
  • 100 g (1/2 šálky) cukru
  • 100 g (0,45 šálky) rastlinného oleja
  • 100 ml (2/5 šálky) teplého mlieka
  • 280 g (1,7 šálky) hladkej múky
  • 16 g (2 ČL) prášku do pečiva

Na ozdobu

  • 4-5 sliviek
  • 30 g brusníc
  • 1 vaječný žĺtok (na potretie)
  • 1 lyžica mlieka (na potretie)

Postup prípravy:

Krém:

  • Do hrnca dajte vaječný žĺtok, cukor, kukuričný škrob a mlieko.
  • Varte na strednom ohni za stáleho miešania, kým krém nezhustne.
  • Keď zhustne, pridajte maslo a miešajte, kým sa neroztopí a krém sa nespojí.
  • Hotový krém zakryte potravinovou fóliou, aby sa nevytvorila šupka, a nechajte vychladnúť.

Cesto:

  • Do misky vložte vajcia, pridajte štipku soli, vanilkový cukor a cukor. Dôkladne vyšľahajte, kým zmes nenaberie svetlú farbu.
  • Pridajte rastlinný olej, teplé mlieko a dobre premiešajte.
  • Postupne pridávajte preosiatu múku a prášok do pečiva, premiešavajte, až kým nevznikne hladké cesto.

Príprava koláča:

  • Pekáč s priemerom 24 cm vyložte papierom na pečenie.
  • Nalejte cesto do formy a rovnomerne rozotrite.
  • Na cesto rovnomerne rozotrite vychladnutý krém.
  • Nakrájajte slivky a rovnomerne ich rozložte na vrch cesta, pridajte aj brusnice.
  • Vaječný žĺtok zmiešajte s lyžicou mlieka a touto zmesou potrite vrch koláča.

Pečenie:

  • Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 40-45 minút, alebo kým nebude koláč zlatistý a prepečený.
  • Po upečení nechajte koláč vychladnúť a pred podávaním ho posypte práškovým cukrom.

Tipy:

  1. Výber sliviek: Použite zrelé a šťavnaté slivky, dodajú koláčiku krásnu farbu a vláčnosť.
  2. Obmena ovocia: Ak nemáte po ruke brusnice, pokojne ich nahraďte iným ovocím, napríklad ríbezľami alebo čučoriedkami. Fantázii sa medze nekladú!
  3. Štipka škorice: Pre ešte intenzívnejšiu chuť a vôňu môžete cesto pred pečením posypať trochou škorice.
  4. Teplý vs. studený: Koláčik je najchutnejší ešte teplý, ale aj na druhý deň si zachová svoju lahodnú chuť.
  5. Zmrazenie: Ak vám zostane nejaký koláčik, môžete ho bez obáv zamraziť a vychutnať si ho neskôr.

Video recept:

Tak čo poviete, milí moji, vyskúšate tento jednoduchý recept na slivkový koláč s brusnicami? Verím, že si na ňom pochutnáte rovnako ako ja a že vám prinesie spomienky na detstvo u babičky. Dajte mi vedieť, ako sa vám podaril!

Súvisiace články:

Slávny nemecký slivkový koláč s tvarohom – Chutí úžasne a vždy sa vydarí!

Domáci slivkový sirup so škoricou a zázvorom – rýchlo a jednoducho

Strúhaný slivkový koláč s pudingovým krémom: Rýchly a lahodný dezert

Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Leckeres und einfaches Essen

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty