Dnes vám predstavím recept na najlahodnejší slivkový koláč s brusnicami, aký ste kedy ochutnali. Sladké, šťavnaté slivky v dokonalej harmónii s kyslastými brusnicami, to je chuť, ktorá vám pripomenie detstvo u babičky. A najlepšie na tom je, že tento koláčik zvládne upiecť naozaj každý! Recept je jednoduchý, rýchly a zaručene úspešný.
Tento koláč je ako stvorený na spoločné chvíle s rodinou. Upečte ho k nedeľnej kávičke a vychutnajte si ho v kruhu vašich najbližších. Verte mi, že sa po ňom len tak zapráši!
Ingrediencie:
Krém
- 1 vaječný žĺtok
- 250 ml (1 šálka) mlieka
- 50 g (5 lyžíc) kukuričného škrobu
- 60 g (4 lyžice) cukru
- 40 g (2 lyžice) masla
Cesto
- 2 vajcia
- 8 g (1 ČL) vanilkového cukru
- štipka soli
- 100 g (1/2 šálky) cukru
- 100 g (0,45 šálky) rastlinného oleja
- 100 ml (2/5 šálky) teplého mlieka
- 280 g (1,7 šálky) hladkej múky
- 16 g (2 ČL) prášku do pečiva
Na ozdobu
- 4-5 sliviek
- 30 g brusníc
- 1 vaječný žĺtok (na potretie)
- 1 lyžica mlieka (na potretie)
Postup prípravy:
Krém:
- Do hrnca dajte vaječný žĺtok, cukor, kukuričný škrob a mlieko.
- Varte na strednom ohni za stáleho miešania, kým krém nezhustne.
- Keď zhustne, pridajte maslo a miešajte, kým sa neroztopí a krém sa nespojí.
- Hotový krém zakryte potravinovou fóliou, aby sa nevytvorila šupka, a nechajte vychladnúť.
Cesto:
- Do misky vložte vajcia, pridajte štipku soli, vanilkový cukor a cukor. Dôkladne vyšľahajte, kým zmes nenaberie svetlú farbu.
- Pridajte rastlinný olej, teplé mlieko a dobre premiešajte.
- Postupne pridávajte preosiatu múku a prášok do pečiva, premiešavajte, až kým nevznikne hladké cesto.
Príprava koláča:
- Pekáč s priemerom 24 cm vyložte papierom na pečenie.
- Nalejte cesto do formy a rovnomerne rozotrite.
- Na cesto rovnomerne rozotrite vychladnutý krém.
- Nakrájajte slivky a rovnomerne ich rozložte na vrch cesta, pridajte aj brusnice.
- Vaječný žĺtok zmiešajte s lyžicou mlieka a touto zmesou potrite vrch koláča.
Pečenie:
- Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 40-45 minút, alebo kým nebude koláč zlatistý a prepečený.
- Po upečení nechajte koláč vychladnúť a pred podávaním ho posypte práškovým cukrom.
Tipy:
- Výber sliviek: Použite zrelé a šťavnaté slivky, dodajú koláčiku krásnu farbu a vláčnosť.
- Obmena ovocia: Ak nemáte po ruke brusnice, pokojne ich nahraďte iným ovocím, napríklad ríbezľami alebo čučoriedkami. Fantázii sa medze nekladú!
- Štipka škorice: Pre ešte intenzívnejšiu chuť a vôňu môžete cesto pred pečením posypať trochou škorice.
- Teplý vs. studený: Koláčik je najchutnejší ešte teplý, ale aj na druhý deň si zachová svoju lahodnú chuť.
- Zmrazenie: Ak vám zostane nejaký koláčik, môžete ho bez obáv zamraziť a vychutnať si ho neskôr.
Video recept:
Tak čo poviete, milí moji, vyskúšate tento jednoduchý recept na slivkový koláč s brusnicami? Verím, že si na ňom pochutnáte rovnako ako ja a že vám prinesie spomienky na detstvo u babičky. Dajte mi vedieť, ako sa vám podaril!
Súvisiace články:
Slávny nemecký slivkový koláč s tvarohom – Chutí úžasne a vždy sa vydarí!
Domáci slivkový sirup so škoricou a zázvorom – rýchlo a jednoducho
Strúhaný slivkový koláč s pudingovým krémom: Rýchly a lahodný dezert
Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Leckeres und einfaches Essen