Je táto sekaná sviečková lepšia ako originálna sviečková na smotane? To musíte posúdiť sami, ale tento TOP recept rozhodne stojí za vyskúšanie! Spojenie dokonale šťavnatej domácej sekanej upečenej priamo v zeleninovom základe a následne pripravenej klasickej krémovej sviečkovej omáčky je jednoducho geniálne a prekvapivo jednoduché na prípravu.
Pokiaľ máte radi klasickú sviečkovú a zároveň tiež radi inovujete a skúšate nové chute, pripravte si ju tentoraz trochu inak. Skombinujte poctivú domácu sekanú so sviečkovou omáčkou podľa tohto receptu a prekvapte svoju rodinu a prípadných hostí originálnym a nesmierne chutným nedeľným obedom či slávnostným pokrmom.
- Čas prípravy: cca 45 minút
- Čas pečenia: cca 75 minút
- Počet porcií: cca 6-8 porcií
- Náročnosť: Jednoduchá ★★ (Vyžaduje viac krokov a dlhšie pečenie)
- Pekáč: Väčší pekáč alebo hlboký plech
Potrebujeme:
Sekaná (Mäsová zmes):
- 1000 g (1 kg) mletého mäsa (ideálne mix 1:1 bravčového pliecka a hovädzieho krku)
- 1/2 stredne veľkej cibule, nakrájanej najemno
- 2 vajcia
- 2 strúčiky cesnaku, prelisovaného
- 2 polievkové lyžice strúhanky
- 1 čajová lyžička sušenej majoránky
- 1/2 čajovej lyžičky drvenej rasce
- 1/2 čajovej lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia (alebo podľa chuti)
- 1 čajová lyžička soli (alebo podľa chuti)
- Voliteľné: 1 ČL korenia na mleté mäso (bez soli)
Sviečková omáčka (Základ a dokončenie):
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná nadrobno
- 350 g mrazenej zeleninovej zmesi pod sviečkovú (mrkva, zeler, petržlen – koreň)
- cca 4 polievkové lyžice rastlinného oleja (alebo bravčová masť)
- 2 polievkové lyžice kryštálového cukru
- 2 ks bobkového listu
- 4-5 guľôčok celého nového korenia
- cca 10-15 guľôčok celého čierneho korenia
- 6 vetvičiek čerstvého tymianu (alebo 1 ČL sušeného)
- 1 ks citróna (dobre umytého)
- cca 200 ml horúcej vody alebo vývaru (na podliatie)
- 200 ml smotany na šľahanie (min. 30%)
- Soľ, čerstvo mleté čierne korenie na finálne dochutenie
- Voliteľné: 1 ČL plnotučnej horčice, 1-2 ČL paradajkového pretlaku
Na podávanie (klasická Sviečková garnitúra):
- Parená alebo žemľová knedľa
- Brusnicový kompót alebo džem
- Kopček šľahačky (nesladenej alebo len jemne)
- Plátok citróna
Potrebujeme tiež:
- Väčší pekáč alebo hlboký plech
- Ponorný mixér
- Sitko (voliteľné, pre jemnejšiu omáčku)
Postup prípravy
Príprava sekanej:
- Vo veľkej mise dôkladne zmiešajte mleté mäso, najemno nakrájanú polovicu cibule, prelisovaný cesnak (2 strúčiky), vajcia, strúhanku, majoránku, drvenú rascu, čierne korenie a soľ (cca 1 ČL). Rukami vypracujte kompaktnú mäsovú hmotu. Nehmiesťte príliš dlho.
- Z mäsovej hmoty vytvarujte na pracovnej doske úhľadný podlhovastý bochník (sekanú). Odložte bokom.
Príprava zeleninového základu na omáčku:
- Vo väčšom pekáči alebo hlbokom plechu rozohrejte na strednom ohni olej alebo masť. Pridajte nadrobno nakrájanú veľkú cibuľu a restujte ju dosklovita.
- Prisypte kryštálový cukor (2 PL) a za stáleho miešania ho nechajte mierne skaramelizovať do zlatohneda (pozor, aby sa nespálil!).
- Pridajte mrazenú koreňovú zeleninu pod sviečkovú (nerozmrazujte vopred) a krátko ju spolu s cibuľou a karamelom orestujte (asi 5 minút). Ak chcete, teraz môžete pridať aj lyžičku horčice a pretlaku pre komplexnejšiu chuť.
Pečenie sekanej so zeleninou:
- Orestovaný zeleninový základ rovnomerne rozložte na dne pekáča. Do stredu zeleniny opatrne položte pripravený bochník sekanej.
- Okolo sekanej a do zeleniny pridajte celé divoké korenie (bobkový list, nové korenie, čierne korenie) a vetvičky čerstvého tymianu. Citrón dobre umyte a nakrájajte ho na plátky (aj s kôrou) – tie poukladajte na vrch zeleniny okolo sekanej.
- Podlejte trochou horúcej vody alebo vývaru (cca 200 ml), len aby zelenina nebola úplne nasucho.
- Rúru predhrejte na 180 °C (horný/dolný ohrev). Vložte pekáč so sekanou a zeleninou do predhriatej rúry.
- Pečte približne 75 minút. Počas pečenia môžete sekanú a zeleninu občas poliať výpekom z dna pekáča. Sekaná je hotová, keď je na povrchu pekne zlatohnedá a prepečená aj vo vnútri (šťava po pichnutí do stredu by mala byť číra).
Dokončenie sviečkovej omáčky:
- Upečenú sekanú opatrne vyberte z pekáča a odložte ju na teplé miesto (môžete ju prikryť alobalom, aby nevychladla).
- Z pekáča vyberte celé koreniny (bobkový list, guličky korenia), vetvičky tymianu a plátky citróna.
- Zvyšnú upečenú zeleninu aj so všetkou šťavou (výpekom) prelejte do vyššieho hrnca.
- Ponorným mixérom všetko rozmixujte na čo najhladšiu omáčku. Ak chcete omáčku extra jemnú, môžete ju ešte prepasírovať cez husté sitko.
- Vráťte hrniec s rozmixovanou omáčkou na mierny oheň. Prilejte smotanu na šľahanie (200 ml) a metličkou dobre premiešajte. Nechajte omáčku už len krátko prehriať (nemala by vrieť).
- Ochutnajte a podľa potreby finálne dochuťte soľou, čerstvo mletým čiernym korením, prípadne kvapkou citrónovej šťavy alebo štipkou cukru na vyváženie chutí.
Servírovanie:
- Odpočinutú pečenú sekanú nakrájajte na plátky hrubé asi 1,5 cm.
- Na tanier naservírujte plátky sekanej, prelejte ich štedrou dávkou horúcej sviečkovej omáčky.
- Podávajte s parenou alebo žemľovou knedľou. Klasickú sviečkovú garnitúru tvorí kopček nesladenej (alebo jemne sladenej) šľahačky, lyžička brusnicového kompótu a plátok citróna.
Videorecept
Tipy
- Na sekanú používam mix mletého bravčového a hovädzieho mäsa pre najlepšiu chuť a šťavnatosť. Pridávam najemno nakrájanú cibuľku (len polovicu z jednej veľkej), cesnak, vajíčka na spojenie, trochu strúhanky a klasické korenie na fašírky – majoránku a rascu. Všetko len zľahka premiešam.
- Základ na omáčku pripravujem priamo v pekáči, kde sa bude piecť sekaná. Na oleji orestujem druhú veľkú cibuľu, pridám cukor a nechám ho zľahka skaramelizovať. Potom pridám mrazenú koreňovú zeleninu pod sviečkovú (je to veľké uľahčenie práce) a krátko orestujem. Na tento základ položím sekanú.
- Okolo sekanej rozmiestnim divoké korenie, tymian a plátky citróna, podlejem trochou vody a dám piecť. Pečiem dlhšie (cca 75 minút pri 180°C), aby bola sekaná prepečená a zelenina mäkká. Po upečení vyberiem sekanú a koreniny a zvyšok rozmixujem na hladkú omáčku, ktorú zjemním šľahačkovou smotanou.
- Výsledkom je fantastická, krémová sviečková omáčka plná chuti z pečenej zeleniny a výpeku z mäsa, a k tomu šťavnatá, perfektne ochutená sekaná. Podávam ju s domácou knedľou a tradičnou garnitúrou – brusnice, šľahačka, citrón. Je to naozaj slávnostné jedlo.

Či je táto Sekaná Sviečková lepšia ako originál, posúďte sami, ale tento TOP recept rozhodne stojí za vyskúšanie. Jedinečná kombinácia chutí, ktorú si určite zamilujete.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Vaření s Jančou