Search

Rýchle RIZOTO s mrazenou zeleninou: Tento RECEPT je HIT na ľahký obed!

rizoto s mrazenou zeleninou
Rizoto s mrazenou zeleninou

Obsah receptu

Potrebujete si na chvíľu oddýchnuť od mäsa a hľadáte inšpiráciu na ľahký, no zároveň chutný a výživný pokrm? Toto rýchle rizoto s mrazenou zeleninou je presne to, čo potrebujete! Je to skvelá voľba na obed aj večeru, ktorú pripravíte doslova za pár minút. Tento recept je skutočným hitom pre svoju jednoduchosť, dostupnosť surovín a fantastickú chuť, ktorá poteší celú rodinu.

Základom je uvarená ryža, ktorá sa spojí s farebnou zmesou opečenej papriky, mrazenej zeleniny a jarnej cibuľky. Pridaním vajíčka získa rizoto krémovejšiu textúru a ďalšiu dávku bielkovín. Všetko je dochutené sójovou omáčkou, štipkou chilli a korením, čo dodáva jedlu príjemne pikantný ázijský nádych. Je to jedlo plné živín, ktoré vás zasýti a zároveň nezaťaží.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 10 minút
  • Čas varenia/smaženia: cca 20-25 minút
  • Počet porcií: 2 porcie
  • Náročnosť: Veľmi jednoduchá

Potrebujeme

Potrebné suroviny:

  • 175 g dlhozrnnej ryže
  • Soľ na varenie ryže (cca 1/2 čajovej lyžičky)
  • 2 ks vajec (veľkosť M)
  • cca 3-4 polievkové lyžice rastlinného oleja (napr. slnečnicový, repkový, sezamový)
  • 1/2 ks červenej papriky (stredne veľkej)
  • 1/2 ks zelenej papriky (stredne veľkej) (alebo 1 ks farebnej papriky spolu)
  • 250 g mrazenej zeleninovej zmesi (napr. hrášok-mrkva-kukurica)
  • 1 zväzok jarnej cibuľky
  • Soľ podľa chuti (na dochutenie)
  • Mleté chilli korenie alebo čerstvá chilli paprička podľa chuti (napr. štipka až 1/4 ČL mletého)
  • Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • 2 polievkové lyžice sójovej omáčky

Na servírovanie (voliteľné):

  • Čerstvá zeleninová obloha (napr. paradajky, šalátová uhorka)

Postup prípravy

Príprava ryže a zeleniny:

  1. Varenie ryže: Ryžu (175 g) najprv dôkladne prepláchnite pod tečúcou studenou vodou, opakujte niekoľkokrát, kým voda nezostane takmer číra. Prepláchnutú ryžu vložte do menšieho hrnca. Zalejte ju primeraným množstvom vody (zvyčajne platí pomer približne 1:1,5 až 1:2 ryža k vode, presné množstvo si overte na obale vášho typu ryže). Pridajte soľ určenú na varenie ryže (cca 1/2 ČL) a priveďte do varu. Hneď ako voda zovrie, znížte teplotu na minimum, hrniec prikryte dobre tesniacou pokrievkou a ryžu varte na miernom ohni približne 15 minút, alebo kým nie je úplne mäkká a všetka voda sa nevsiakne (postupujte podľa návodu na obale vášho typu ryže). Počas varenia ryžu nemiešajte. Uvarenú ryžu nechajte ešte pár minút dôjsť pod pokrievkou.
  2. Príprava zeleniny: Kým sa ryža varí, pripravte si zeleninu. Červenú a zelenú papriku (po 1/2 ks, alebo jednu celú farebnú) umyte, zbavte jadrovníkov a bielych vnútorných žiliek a nakrájajte na menšie kocky alebo tenké prúžky. Jarnú cibuľku (1 zväzok) očistite a nakrájajte na tenké kolieska – bielu a svetlozelenú časť si oddeľte od tmavozelenej vňate (tú použijete na záver).
  3. Opekanie zeleniny: Na väčšej panvici (ideálne wok, ak máte) rozohrejte rastlinný olej (cca 3-4 PL) na stredne vysokej teplote. Pridajte nakrájanú papriku a opekajte ju za občasného miešania približne 3-4 minúty, kým nezačne mäknúť a chytať farbu. Potom k paprike pridajte mrazenú zeleninovú zmes (250 g) a bielu spolu so svetlozelenou časťou nasekanej jarnej cibuľky. Všetko spolu opekajte ďalšie 3-5 minút. Zelenina by mala zmäknúť, ale zároveň si zachovať svoju chrumkavosť a farbu. Ak by sa zelenina počas opekania prichytávala o dno panvice, môžete ju podliať jednou alebo dvoma lyžicami vody.

Dokončenie rizota:

  1. Pridanie ryže a vajec: K opečenej zelenine na panvici pridajte uvarenú ryžu (ak ste ju varili metódou absorpcie a vsiakla všetku vodu, nemusíte ju cediť; ak však zostala v ryži prebytočná voda, pred pridaním do panvice ju dôkladne sceďte). V strede panvice urobte lyžicou alebo vareškou miesto (odhrňte ryžu so zeleninou do strán) a na toto voľné miesto rozklepnite vajcia (2 ks). Nechajte ich chvíľu opiecť, akoby ste pripravovali volské oká.
  2. Miešanie a finálne dochutenie: Potom vajcia vareškou alebo lopatkou rozmiešajte (akoby ste robili praženicu) a dôkladne ich zmiešajte s ryžou a zeleninou na panvici. Všetko spolu opekajte za stáleho miešania približne 2-3 minúty, kým sa vajcia úplne neuvaria, nespoja s ostatnými ingredienciami a ryža sa pekne neprehreje.
  3. Záverečné dochutenie: Na záver rizoto dochuťte soľou podľa vašej chuti (ak je to ešte potrebné, keďže ryža aj sójová omáčka už soľ obsahujú), čerstvo mletým čiernym korením a mletým chilli korením (množstvo chilli prispôsobte vašej preferencii pikantnosti – od jemnej štipky až po výraznejšiu pálivosť). Pridajte aj sójovú omáčku (2 PL) a tmavozelenú časť nasekanej jarnej cibuľky. Všetko ešte raz dôkladne premiešajte, aby sa chute pekne spojili.

Servírovanie:

  1. Podávanie: Hotové rýchle rizoto s mrazenou zeleninou môžete ihneď podávať. Servírujte ho teplé, na tanieri ho môžete dozdobiť ďalšou čerstvo nasekanou jarnou cibuľkou alebo čerstvou zeleninovou oblohou, ako sú napríklad plátky paradajok a šalátovej uhorky.

Videorecept

Tipy

  1. Pre ešte bohatšiu chuť rizota môžem namiesto vody na varenie ryže použiť kvalitný zeleninový vývar.
  2. Namiesto zmesi mrazenej zeleniny môžem použiť aj svoje obľúbené druhy čerstvej sezónnej zeleniny (napríklad brokolicu, karfiol, cuketu, zelené fazuľky). Čerstvú zeleninu bude možno potrebné orestovať o niečo dlhšie.
  3. Ak mám rád/a huby, môžem do zeleninovej zmesi pridať aj na plátky nakrájané čerstvé šampiňóny alebo iné obľúbené huby.
  4. Pre sýtejšiu verziu môžem do hotového rizota primiešať aj kúsky opečenej slaninky, šunky alebo kuracieho mäsa.

Tento RECEPT na rýchle rizoto s mrazenou zeleninou je skvelým HITOM na ľahký obed alebo večeru, ktorý si pripravíte bez zbytočnej námahy!

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od SUPER KELINCHAK, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty