Hľadáte recept na dokonalý mäkučký makový závin? Vyskúšajte tento recept mojej starej mamy z Maďarska. Je to jednoduchý, ale výborný recept, ktorý určite poteší všetkých milovníkov maku.
Makový závin je tradičný maďarský koláč, ktorý sa pripravuje z mäkkého makového cesta a sladkej makovej plnky. Je to jednoducho dokonalá kombinácia chutí, ktorá sa vám bude páčiť.
Mäkučký makový závin
Potrebujeme:
Pre cesto:
- 3 čajové lyžičky čerstvého droždia (12 g)
- 100 ml mlieka
- 1 polievkovú lyžicu kryštálového cukru
- 250 g hladkej múky + extra 50 g na posypanie
- Štipka soli (1/4 čajovej lyžičky)
- 125 g masla
- 1 celé vajce a 1 žĺtok
Pre makovú plnku:
- 240 g maku
- 200 g kryštálového cukru
- 50 g hrozienok
- 100 g datlí
- 100 ml mlieka
Na potretie cesta:
- 1 bielok
Potrebujeme:
Začneme tým, že do šálky nadrobíme droždie, pridáme cukor a teplé mlieko. Premiešame a necháme odstáť 5-7 minút. Medzitým do misky preosejeme múku so soľou. Do tejto zmesi pridáme mäkké maslo a cukor a rukami premiešame, kým nevznikne sypké cesto. Vajce so žĺtkom rozšľaháme a pridáme do cesta, kde urobíme malú priehlbinku. Do cesta pridáme náš kvások a miešame, kým cesto nie je spojené. Vyložíme ho na pomúčený stôl, posypeme zvyšnou múkou a vymiesime hladké cesto.
Cesto rozdelíme na dve časti, zabalíme do fólie a vložíme do chladničky na hodinu a pol.
Zatiaľ si pripravíme makovú plnku. Do hlbokej misky pridáme mak, zalejeme ho horúcou vodou a necháme 10 minút odstáť. Potom ho scedíme cez sitko a podľa potreby opláchneme. Mak s cukrom dvakrát pomelieme v mlynčeku na mäso. Pridáme datle a hrozienka, ktoré tiež pomelieme, a všetko spolu premiešame. Plnku preložíme do panvice, pridáme teplé mlieko a varíme na miernom ohni asi 30-40 minút, kým mak nezmäkne.
Cesto po vybratí z chladničky posypeme múkou a valčekom rozvaľkáme na obdĺžnik. Na vrch cesta potrieme bielkom a pridáme vychladnutú plnku. Okraje cesta prehneme, aby nevytŕčala plnka, potom cesto zrolujeme a položíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Zrolované cesto prekryjeme fóliou a vložíme na 30-35 minút do chladničky.
Pred pečením cesto potrieme zvyškom bielka a na vrchu spravíme so špajľou vpichy. Tieto vpichy pomáhajú predchádzať tomu, aby sa rolka pri pečení nadmerne nafúkla a zároveň zabezpečujú rovnomerné pečenie.
Nakoniec záviny dáme piecť do predhriatej rúry na 30 minút pri teplote 180°C. Po upečení necháme závin vychladnúť a potom ho môžeme servírovať.
Tento vynikajúci maďarský makový závin k čaju je skvelým dezertom, ktorý si môžete vychutnať kedykoľvek počas dňa. Dobrú chuť!
Mäkučký makový závin – Video recept:
Tento závin je ideálny na každú príležitosť. Môžete ho pripraviť na slávnostný stôl, ale aj na obyčajné rodinné posedenie. Je to skvelý spôsob, ako potešiť svojich blízkych.
Súvisiace články
Skvelý makový a orechový závin podľa mojej babky z Moravy: Moje deti ho pýtajú každý deň na raňajky!
Makový ZÁVIN podľa mojej babičky: Cesto mäkké ako pavučinka
Najchutnejšia štrúdľa s makom a orechmi podľa našej babičky
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála