Makový ZÁVIN podľa mojej babičky: Cesto mäkké ako pavučinka

Makový ZÁVIN podľa mojej babičky: Cesto mäkké ako pavučinka

Mimoriadne lahodný makový závin podľa receptu mojej babičky, ktorý sa vyznačuje cestom tak jemným, že sa doslova rozpustí na jazyku.

Ingrediencie na najlepší makový závin:

Cesto:

  • 1 kg hladkej múky
  • 1 balenie prášku do pečiva
  • 1/2 l mlieka
  • 1 balenie čerstvého droždia
  • 2 čajové lyžičky cukru
  • 2 čajové lyžičky soli
  • 1 celé vajce
  • 1 žĺtok
  • 200 ml rastlinného oleja
  • 2 polievkové lyžice kryštálového cukru
  • 2 balenia vanilkového cukru
  • pomarančová kôra

Maková náplň:

  • 150 g mletého maku
  • 150 ml mlieka
  • 2 polievkové lyžice kryštálového cukru
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • citrónová šťava
  • bielok

Orechová náplň:

  • 100 g drvených orechov
  • 70 ml mlieka
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • 2 polievkové lyžice kryštálového cukru
  • bielok
  • tmavý rum

Marmeládová náplň:

  • džem podľa preferencie
  • vlašské orechy pre dokonalú chuť

Na potretie:

  • 100 g masla

Postup:

  1. Droždie rozdrobíme do misky, pridáme teplé mlieko, dôkladne rozšľaháme a necháme krátko odstáť pod tanierom.
  2. Do veľkej misy vložíme múku zmiešanú s práškom do pečiva, soľ, nastrúhanú pomarančovú kôru, vanilkový cukor a cukor a všetko spolu premiešame.
  3. Pridáme vajce, žĺtok, olej, droždovú zmes a mixérom šľaháme, pričom postupne pridávame zvyšok mlieka.
  4. Cesto zakryjeme a necháme kysnúť.
  5. Paralelne si pripravíme náplne do závinov. Do misky s makom a orechmi pridáme vanilkový cukor a cukor.
  6. Do orechovej zmesi pridáme rum a do makovej zmesi pridáme citrónovú šťavu.
  7. Obe zmesi zalejeme horúcim mliekom a dôkladne premiešame.
  8. Následne pridáme rozšľahaný bielok a znovu všetko premiešame.
  9. Cesto vyberieme z misy, položíme na pomúčený povrch a rovnomerne ho rozdelíme na tri časti.
  10. Cesto následne vyvaľkáme, nanesieme orechovú zmes a rovnomerne ju rozotrieme. Cesto potom zrolujeme a na koncoch zahneme. Uložíme ho na plech pokrytý papierom na pečenie.
  11. Podobne postupujeme aj s druhým a tretím kusom cesta, ktoré plníme makovou zmesou, resp. džemom podľa vlastnej chuti.
  12. Plech zakryjeme utierkou a necháme záviny ešte 15 minút odpočívať.
  13. Záviny vložíme do predhriatej rúry a pečieme 15 minút pri teplote 180°C, potom teplotu znižujeme na 160°C a pečieme ďalších 15 minút.
  14. Po upečení záviny potrieme roztopeným maslom a posypeme práškovým cukrom.

Video recept:

Voila! Náš neskutočne chutný orechový a makový závin je pripravený na servírovanie. Prajeme vám dobrú chuť!

Zdieľajte tento recept na sociálnych sieťach a pošlite ho svojim priateľom! Ak máte svoje vlastné varianty tohto receptu, neváhajte nám ich poslať. Tešíme sa na vaše nápady a fotky!

Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála: just.katebake

Image by wirestock on Freepik


Súvisiace príspevky

Chrumkavé taštičky z lístkového cesta s hubami, klobásou a syrom

Chrumkavé taštičky z lístkového cesta s hubami, klobásou a syrom

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Vyskúšajte tieto chrumkavé taštičky z lístkového cesta plnené hubami, klobásou a syrom. Tento jednoduchý recept zvládne naozaj každý a výsledok ohromí celú rodinu. Chrumkavé lístkové cesto, šťavnatá klobása, aromatické huby a roztopený syr – to je kombinácia, ktorej neodolá žiadny milovník dobrého […]

Osviežujúci jogurtový dezert s ovocím: Jednoduchý recept pre každého

Osviežujúci jogurtový dezert s ovocím: Jednoduchý recept pre každého

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Hľadáte jednoduchý a osviežujúci dezert, ktorý zvládne pripraviť naozaj každý? Tento jogurtový dezert s ovocím je presne to, čo potrebujete! A najlepšie na tom je, že príprava vám nezaberie viac ako pár minút. Tento recept je ideálny pre začiatočníkov v kuchyni, pretože […]

Neodolateľne krémový ryžový puding: Chutný a jednoduchý na prípravu!

Neodolateľne krémový ryžový puding: Chutný a jednoduchý na prípravu!

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Hľadáte rýchly a jednoduchý dezert, ktorý poteší celú rodinu? Vyskúšajte náš “Dokonale krémový ryžový puding”! Tento recept je hotový za 30 minút a zvládne ho aj začínajúci kuchár. Vďaka použitiu plnotučného mlieka alebo kokosového mlieka a javorového sirupu je puding bohato ochutený […]

Dokonalý steakový sendvič: Chrumkavý chlieb, šťavnatý steak a lahodná karamelizovaná cibuľa!

Dokonalý steakový sendvič: Chrumkavý chlieb, šťavnatý steak a lahodná karamelizovaná cibuľa!

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Hľadáte recept na lahodný a sýty steakový sendvič, ktorý si zamilujete aj vy, aj vaši hostia? Vyskúšajte náš “Dokonalý steakový sendvič: Chrumkavý chlieb, šťavnatý steak a lahodná karamelizovaná cibuľa”! Vďaka tomuto receptu si pripravíte sendvič, ktorý je plný chuti a textúry, s […]

Dokonalé grécke souvlaki: Lahodné kuracie mäso na špajdli!

Dokonalé grécke souvlaki: Lahodné kuracie mäso na špajdli!

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Hľadáte recept na chutné a jednoduché grilované jedlo, ktoré je ideálne pre letné posedenie s priateľmi? Vyskúšajte naše “Dokonalé grécke souvlaki”! Toto kuracie mäso na špajdli marinované v dokonalej zmesi olivového oleja, citrónovej šťavy, cesnaku a byliniek je plné chuti a zaručene […]

Mega jemný jahodový koláč s nadýchaným vanilkovým krémom bez želatíny

Mega jemný jahodový koláč s nadýchaným vanilkovým krémom bez želatíny

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Chcete pripraviť lahodný a osviežujúci dezert, ktorý zvládnu aj začiatočníci? Tento mega jemný jahodový koláč bez želatíny je pre vás ideálnou voľbou! S nadýchaným vanilkovým krémom, čerstvými jahodami a jednoduchým postupom si ho zamilujete vy aj vaši blízki. Tento koláč je nielen […]


Google Správy: Daj nám ⭐