Tento makový a orechový závin je jednoducho neodolateľný! Vďaka receptu mojej babky je vláčny, plný chuti a vône. Moje deti ho milujú a pýtajú sa ho každý deň na raňajky.
Tento závin je skvelý na každú príležitosť. Je jednoduchý na prípravu a hotový je už za pár hodín. Určite si ho zamilujete aj vy!
Makový a orechový závin
Ingrediencie
Cesto:
- 1 kg hladkej múky
- 1 balenie prášku do pečiva
- 1/2 l mlieka
- 1 balenie čerstvého droždia
- 2 čajové lyžičky cukru
- 2 čajové lyžičky soli
- 1 celé vajce
- 1 žĺtok
- 200 ml rastlinného oleja
- 2 polievkové lyžice kryštálového cukru
- 2 balenia vanilkového cukru
- pomarančová kôra
Maková náplň:
- 150 g mletého maku
- 150 ml mlieka
- 2 polievkové lyžice kryštálového cukru
- 1 balenie vanilkového cukru
- citrónová šťava
- bielok
Orechová náplň:
- 100 g drvených orechov
- 70 ml mlieka
- 1 balenie vanilkového cukru
- 2 polievkové lyžice kryštálového cukru
- bielok
- tmavý rum
Marmeládová náplň:
- džem podľa preferencie
- vlašské orechy pre dokonalú chuť
Na potretie:
- 100 g masla
Postup prípravy:
- Droždie rozdrobíme do misky, pridáme teplé mlieko, dôkladne rozšľaháme a necháme krátko odstáť pod tanierom.
- Do veľkej misy vložíme múku zmiešanú s práškom do pečiva, soľ, nastrúhanú pomarančovú kôru, vanilkový cukor a cukor a všetko spolu premiešame.
- Pridáme vajce, žĺtok, olej, droždovú zmes a mixérom šľaháme, pričom postupne pridávame zvyšok mlieka.
- Cesto zakryjeme a necháme kysnúť.
- Paralelne si pripravíme náplne do závinov. Do misky s makom a orechmi pridáme vanilkový cukor a cukor.
- Do orechovej zmesi pridáme rum a do makovej zmesi pridáme citrónovú šťavu.
- Obe zmesi zalejeme horúcim mliekom a dôkladne premiešame.
- Následne pridáme rozšľahaný bielok a znovu všetko premiešame.
- Cesto vyberieme z misy, položíme na pomúčený povrch a rovnomerne ho rozdelíme na tri časti.
- Cesto následne vyvaľkáme, nanesieme orechovú zmes a rovnomerne ju rozotrieme. Cesto potom zrolujeme a na koncoch zahneme. Uložíme ho na plech pokrytý papierom na pečenie.
- Podobne postupujeme aj s druhým a tretím kusom cesta, ktoré plníme makovou zmesou, resp. džemom podľa vlastnej chuti.
- Plech zakryjeme utierkou a necháme záviny ešte 15 minút odpočívať.
- Záviny vložíme do predhriatej rúry a pečieme 15 minút pri teplote 180°C, potom teplotu znižujeme na 160°C a pečieme ďalších 15 minút.
- Po upečení záviny potrieme roztopeným maslom a posypeme práškovým cukrom.
Makový a orechový závin – Video recept:
Vyskúšajte tento skvelý recept na makový a orechový závin a presvedčte sa sami, že je naozaj výborný!
Súvisiace články
Babičkin sviatočný makový koláč s orechami: Robíme ho každé Vianoce
Neodolateľná štrúdľa s makom a orechmi podľa receptu mojej babičky!
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála: just.katebake