Search

Skvelý makový a orechový závin podľa mojej babky z Moravy: Moje deti ho pýtajú každý deň na raňajky!

Makový a orechový závin
Makový a orechový závin

Obsah receptu

Tento makový a orechový závin je jednoducho neodolateľný! Vďaka receptu mojej babky je vláčny, plný chuti a vône. Moje deti ho milujú a pýtajú sa ho každý deň na raňajky.

Tento závin je skvelý na každú príležitosť. Je jednoduchý na prípravu a hotový je už za pár hodín. Určite si ho zamilujete aj vy!

Makový a orechový závin

Ingrediencie

Cesto:

  • 1 kg hladkej múky
  • 1 balenie prášku do pečiva
  • 1/2 l mlieka
  • 1 balenie čerstvého droždia
  • 2 čajové lyžičky cukru
  • 2 čajové lyžičky soli
  • 1 celé vajce
  • 1 žĺtok
  • 200 ml rastlinného oleja
  • 2 polievkové lyžice kryštálového cukru
  • 2 balenia vanilkového cukru
  • pomarančová kôra

Maková náplň:

  • 150 g mletého maku
  • 150 ml mlieka
  • 2 polievkové lyžice kryštálového cukru
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • citrónová šťava
  • bielok

Orechová náplň:

  • 100 g drvených orechov
  • 70 ml mlieka
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • 2 polievkové lyžice kryštálového cukru
  • bielok
  • tmavý rum

Marmeládová náplň:

  • džem podľa preferencie
  • vlašské orechy pre dokonalú chuť

Na potretie:

  • 100 g masla

Postup prípravy:

  1. Droždie rozdrobíme do misky, pridáme teplé mlieko, dôkladne rozšľaháme a necháme krátko odstáť pod tanierom.
  2. Do veľkej misy vložíme múku zmiešanú s práškom do pečiva, soľ, nastrúhanú pomarančovú kôru, vanilkový cukor a cukor a všetko spolu premiešame.
  3. Pridáme vajce, žĺtok, olej, droždovú zmes a mixérom šľaháme, pričom postupne pridávame zvyšok mlieka.
  4. Cesto zakryjeme a necháme kysnúť.
  5. Paralelne si pripravíme náplne do závinov. Do misky s makom a orechmi pridáme vanilkový cukor a cukor.
  6. Do orechovej zmesi pridáme rum a do makovej zmesi pridáme citrónovú šťavu.
  7. Obe zmesi zalejeme horúcim mliekom a dôkladne premiešame.
  8. Následne pridáme rozšľahaný bielok a znovu všetko premiešame.
  9. Cesto vyberieme z misy, položíme na pomúčený povrch a rovnomerne ho rozdelíme na tri časti.
  10. Cesto následne vyvaľkáme, nanesieme orechovú zmes a rovnomerne ju rozotrieme. Cesto potom zrolujeme a na koncoch zahneme. Uložíme ho na plech pokrytý papierom na pečenie.
  11. Podobne postupujeme aj s druhým a tretím kusom cesta, ktoré plníme makovou zmesou, resp. džemom podľa vlastnej chuti.
  12. Plech zakryjeme utierkou a necháme záviny ešte 15 minút odpočívať.
  13. Záviny vložíme do predhriatej rúry a pečieme 15 minút pri teplote 180°C, potom teplotu znižujeme na 160°C a pečieme ďalších 15 minút.
  14. Po upečení záviny potrieme roztopeným maslom a posypeme práškovým cukrom.

Makový a orechový závinVideo recept:

Vyskúšajte tento skvelý recept na makový a orechový závin a presvedčte sa sami, že je naozaj výborný!

Súvisiace články

Domáci makový a orechový závin: Recept sme našli v kuchárke, do ktorej ho moja starká dávno zapísala!

Babičkin sviatočný makový koláč s orechami: Robíme ho každé Vianoce

Neodolateľná štrúdľa s makom a orechmi podľa receptu mojej babičky!


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála: just.katebake

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty