Recept na domáci makový a orechový závin sme objavili v starej rodinnej kuchárke, má dlhú históriu a prináša s sebou chuť autentickej domácej pekárne. Je to dokonalý spôsob, ako si vychutnať kúsok tradície pri šálke čaju alebo kávy.
Už ste niekedy ochutnali pravý domáci makový a orechový závin, aký robili naše staré mamy? S týmto starodávnym receptom, ktorý sme našli v rodinnej kuchárke, môžete priniesť kúsok minulosti do svojej súčasnej kuchyne. Tento závin je nielen vynikajúci na chuti, ale jeho príprava je plná spomienok a tradičných postupov.
Domáci makový a orechový závin
Ingrediencie:
Orechová plnka:
- 200 g mletých orechov
- 100 g kryštálového cukru
- 2 polievkové lyžice džemu
- 100 ml horúceho mlieka
Maková plnka:
- 200 g mletého maku
- 100 g kryštálového cukru
- 2-3 polievkové lyžice džemu
- 200 ml horúceho mlieka
Ingrediencie na cesto:
- 25 g čerstvého alebo 7 g sušeného droždia
- 1 lyžica cukru
- 200 ml vlažného mlieka
- 700 g hladkej múky
- 0,5 lyžičky soli
- 200 ml vlažnej vody
- 30 ml oleja
Postup prípravy:
- Najprv si pripravíme plnky. Zmiešame mleté orechy s cukrom a džemom. Zalejeme horúcim mliekom a zamiešame. Plnka by mala byť hladká a nie príliš hustá.
- Podobne si pripravíme makovú plnku. Zmiešame mletý mak s cukrom a džemom. Zalejeme horúcim mliekom a zamiešame. Maková plnka by mala byť o niečo hustejšia ako orechová plnka.
- Kým nám plnky chladnú, pripravíme si cesto. Do misky rozdrobíme droždie, pridáme cukor a vlažné mlieko. Zamiešame a necháme 10 minút odstáť.
- Do veľkej misy nasypeme múku, soľ a prilejeme zmes droždia, vlažnú vodu a olej. Zamiešame a vypracujeme hladké cesto. Cesto by malo byť mäkké a elastické.
- Cesto preložíme do misy, potrieme olejom a prikryjeme fóliou. Necháme na teplom mieste kysnúť asi 30 minút.
- Po 30 minútach cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme ho na 4 rovnaké časti. Každú časť cesta rozvaľkáme na tenký plát.
- Na rozvaľkané cesto nanesieme plnku a rozotrieme ju po celej ploche. Cesto zrolujeme a preložíme na plech vyložený papierom na pečenie.
- Štrúdle potrieme rozšľahaným žĺtkom s mliekom a necháme ich ešte asi 15 minút nakysnúť.
- Predhrejeme si rúru na 180 stupňov Celzia. Štrúdle pečieme asi 40-45 minút, alebo kým nie sú zlatisté.
- Upečené štrúdle necháme vychladnúť a potom ich môžeme podávať.
Makový a orechový závin – Video recept:
Tento domáci makový a orechový závin je viac než len dezert, je to cesta späť k rodinným koreňom a k nezabudnuteľným chutiam detstva. Pripravte si ho a nechajte sa uniesť nostalgickými spomienkami, zatiaľ čo sa vaša kuchyňa naplní neodolateľnou vôňou čerstvého pečiva. Tento recept je skutočným pokladom z kuchárky vašej starej mamy.
Súvisiace články
Najlepší makový závin: Recept mám od mojej starkej z Maďarska
Senzácia zo starodávnych novín: Tento slávny MAKOVÝ KOLÁČ už nikto nepozná!
Historický Poklad: Úžasná maková torta Snov s citrónovou polevou
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Domáce recepty