Search

Najlepší makový závin: Recept mám od mojej starkej z Maďarska

Najlepší makový závin: Recept mám od mojej starkej z Maďarska
Najlepší makový závin

Obsah receptu

Pozývame vás na kulinársku cestu priamo do srdca Maďarska. Predstavujeme vám recept na tradičný najlepší makový závin, ktorý som získala od mojej starkej.

Tento recept sa v našej rodine prenášal z generácie na generáciu a je hlboko zakorenený v našich maďarských koreňoch. Vďaka jeho jedinečnej chuti a textúre sa stal jedným z najobľúbenejších receptov v našej rodine. Teraz sa rozhodneme podeliť sa o tento rodinný klenot s vami. Nasledujte náš jednoduchý postup a upečte si tento nesmrteľný maďarský delikates u seba doma. Zaručujeme, že tento makový závin bude hitom na každom stole.

Na najlepší makový závin budeme potrebovať:

Potrebujeme:

Pre cesto:

  • 3 čajové lyžičky čerstvého droždia (12 g)
  • 100 ml mlieka
  • 1 polievkovú lyžicu kryštálového cukru
  • 250 g hladkej múky + extra 50 g na posypanie
  • Štipka soli (1/4 čajovej lyžičky)
  • 125 g masla
  • 1 celé vajce a 1 žĺtok

Pre makovú plnku:

  • 240 g maku
  • 200 g kryštálového cukru
  • 50 g hrozienok
  • 100 g datlí
  • 100 ml mlieka

Na potretie cesta:

  • 1 bielok

Príprava domácej makovej rolády nebola nikdy jednoduchšia!

Potrebujeme:

Začneme tým, že do šálky nadrobíme droždie, pridáme cukor a teplé mlieko. Premiešame a necháme odstáť 5-7 minút. Medzitým do misky preosejeme múku so soľou. Do tejto zmesi pridáme mäkké maslo a cukor a rukami premiešame, kým nevznikne sypké cesto. Vajce so žĺtkom rozšľaháme a pridáme do cesta, kde urobíme malú priehlbinku. Do cesta pridáme náš kvások a miešame, kým cesto nie je spojené. Vyložíme ho na pomúčený stôl, posypeme zvyšnou múkou a vymiesime hladké cesto.

Cesto rozdelíme na dve časti, zabalíme do fólie a vložíme do chladničky na hodinu a pol.

Zatiaľ si pripravíme makovú plnku. Do hlbokej misky pridáme mak, zalejeme ho horúcou vodou a necháme 10 minút odstáť. Potom ho scedíme cez sitko a podľa potreby opláchneme. Mak s cukrom dvakrát pomelieme v mlynčeku na mäso. Pridáme datle a hrozienka, ktoré tiež pomelieme, a všetko spolu premiešame. Plnku preložíme do panvice, pridáme teplé mlieko a varíme na miernom ohni asi 30-40 minút, kým mak nezmäkne.

Cesto po vybratí z chladničky posypeme múkou a valčekom rozvaľkáme na obdĺžnik. Na vrch cesta potrieme bielkom a pridáme vychladnutú plnku. Okraje cesta prehneme, aby nevytŕčala plnka, potom cesto zrolujeme a položíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Zrolované cesto prekryjeme fóliou a vložíme na 30-35 minút do chladničky.

Pred pečením cesto potrieme zvyškom bielka a na vrchu spravíme so špajľou vpichy. Tieto vpichy pomáhajú predchádzať tomu, aby sa rolka pri pečení nadmerne nafúkla a zároveň zabezpečujú rovnomerné pečenie.

Nakoniec záviny dáme piecť do predhriatej rúry na 30 minút pri teplote 180°C. Po upečení necháme závin vychladnúť a potom ho môžeme servírovať.

Tento vynikajúci maďarský makový závin k čaju je skvelým dezertom, ktorý si môžete vychutnať kedykoľvek počas dňa. Dobrú chuť!

Video recept:

Zdieľajte tento recept na sociálnych sieťach a pošlite ho svojim priateľom! Ak máte svoje vlastné varianty tohto receptu, neváhajte nám ich poslať. Tešíme sa na vaše nápady a fotky!


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty