Pamätáte si na tú fantastickú chuť Trenčianskeho párku s fazuľou zo školskej jedálne? S týmto receptom si túto poctivú klasiku môžete pripraviť doma a garantujem vám, že bude chutiť ešte lepšie! Je to sýte, voňavé a neuveriteľne chutné jedlo, ktoré zahreje a poteší celú rodinu. Jemne pikantná a sladkastá paradajková omáčka, mäkká fazuľa a kvalitné párky – to je proste dokonalá kombinácia. S naším vylepšeným postupom ho budete mať na stole raz-dva a všetci si budú pýtať dupľu.
Príprava tohto jedla je naozaj jednoduchá a všetko sa udeje v jednom hrnci, takže vás nečaká ani veľa umývania. Či už použijete fazuľu zo suchej, ktorú si vopred uvaríte, alebo si prácu uľahčíte tou z konzervy, výsledok bude vždy stáť za to. Poďme sa spolu pozrieť, ako na tú najlepšiu verziu tejto obľúbenej dobroty.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 15 minút (plus čas na uvarenie fazule, ak nepoužijete konzervu)
- Čas varenia: cca 25 minút
- Počet porcií: 4 sýte porcie
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
Potrebné suroviny:
- 400 g suchej bielej fazule (alebo 2 konzervy sterilizovanej fazule v slanom náleve, cca 800 g)
- 4 ks kvalitných párkov (ideálne Trenčianske, Debrecínske alebo Spišské)
- 1 veľká cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 140 g paradajkového pretlaku
- 1 PL hladkej múky
- 1 liter kuracieho alebo zeleninového vývaru
- 1 PL sladkej chilli omáčky
- 1 ČL kryštálového cukru
- 1 ČL mletej sladkej papriky
- 3 guličky nového korenia
- 1 ks bobkového listu
- 2 PL rastlinného oleja
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie na dochutenie
- čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie (voliteľné)
Postup prípravy
Príprava surovín:
- Ak používate suchú fazuľu: Fazuľu preberieme, umyjeme a namočíme do studenej vody ideálne na noc (aspoň na 8 hodín). Na druhý deň vodu zlejeme, zalejeme fazuľu čerstvou vodou a uvaríme domäkka (cca 45-60 minút). Scedíme a odložíme bokom. Tento krok si môžete výrazne uľahčiť použitím fazule z konzervy, ktorú stačí len scediť a prepláchnuť.
- Cibuľu a cesnak ošúpeme a nasekáme nadrobno. Párky nakrájame na kolieska.
Varenie krok za krokom:
- Vo väčšom hrnci alebo hlbšej panvici rozohrejeme olej. Pridáme nasekanú cibuľu a na strednom plameni ju restujeme dozlatista, asi 3-4 minúty.
- K cibuľke pridáme cesnak a restujeme ďalšiu minútu, kým sa nerozvonia. Pozor, aby nezhorkol.
- Hrniec na chvíľu odstavíme z plameňa, pridáme mletú sladkú papriku a rýchlo ju premiešame, aby sa rozpustila v tuku, ale nespálila.
- Ihneď pridáme paradajkový pretlak a vrátime na oheň. Za stáleho miešania ho restujeme asi 1-2 minúty, aby skaramelizoval a stratil kyslú chuť.
- Základ zaprášime hladkou múkou a rýchlo rozmiešame, čím vytvoríme zápražku. Zalejeme ju horúcim vývarom a metličkou dôkladne rozšľaháme, aby nevznikli hrudky.
- Do omáčky pridáme bobkový list, nové korenie, cukor a sladkú chilli omáčku. Privedieme k varu a na miernom ohni varíme asi 15 minút, aby sa chute prepojili a omáčka zhustla.
- Nakoniec do vriacej omáčky pridáme pripravenú fazuľu a na kolieska nakrájané párky. Spoločne prehrejeme a povaríme ešte 5 minút.
- Hotové jedlo ochutnáme a podľa potreby dochutíme soľou a čiernym korením. Pred podávaním vyberieme bobkový list a guličky korenia.
- Servírujeme horúce s krajcom čerstvého chleba, ozdobené nasekanou petržlenovou vňaťou.
Videorecept
Tipy
- Namiesto párkov je v tomto jedle fantastická aj kvalitná klobása. Tú opečiem na začiatku na panvici, vyberiem ju von, a na výpeku potom restujem cibuľku. Je to ešte o kúsok chutnejšie.
- Ak to mám rád pikantnejšie, okrem sladkej chilli omáčky pridám aj štipku mletého čili alebo pár kvapiek pálivej omáčky. To jedlo pekne prebudí.
- Ak sa chcem vyhnúť múke, omáčku jednoducho nezahusťujem. Nechám ju len o niečo dlhšie vrieť (redukovať), aby sa odparila prebytočná voda a prirodzene zhustla.
- Toto jedlo je ako guláš – najlepšie chutí na druhý deň, keď sa všetky chute poriadne odležia. Vždy si ho preto varím trochu viac.
Verím, že s týmto vylepšeným receptom si uvaríte ten najlepší Trenčiansky párok s fazuľou, aký ste kedy jedli. Je to rýchle, sýte a poctivé jedlo, ktoré nikdy nesklame. Dobrú chuť!
Recept je inšpirovaný verziou od Vaříme s Mozkem, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší, funkčnejší a jednoduchší na prípravu.