Rýchly a chutný hrnčekový obrátený jablkový koláč podľa receptu babičky Stanky. Ideálny dezert na nedeľnú kávu s rodinou.
Vyskúšajte tento jednoduchý recept na hrnčekový obrátený jablkový koláč od babičky Stanky. Hotový je za pár minút a zaručene vám zachutí.
Obrátený jablkový koláč
Ingrediencie:
- 1 1/2 hrnčeka polohrubej múky
- 1/2 hrnčeka hladkej múky
- 1 hrnček cukru
- 1 vanilínový cukor
- 2 vajíčka
- 1 hrnček mlieka
- 1/2 hrnčeka oleja
- 1 prášok do pečiva
- 1/2 hrnčeka mletého maku
- Jablká podľa chuti
- Škoricový cukor alebo zmes škorice a cukru
- 1 1/2 veľkej kyslej smotany
- Čučoriedkový džem (podľa chuti)
Postup prípravy:
- Jablká ošúpte a nastrúhajte. Nechajte ich odstáť, aby pustili šťavu.
- V mise zmiešajte polohrubú múku, hladkú múku, vanilínový cukor a prášok do pečiva.
- V inej miske vyšľahajte vajíčka s cukrom do peny.
- Postupne pridávajte suchú zmes múk do vyšľahanej zmesi vajec a cukru, striedavo pridávajte olej a mlieko a miešajte do hladka.
- Polovicu pripraveného cesta zmiešajte s mletým makom.
- Vytlačenú šťavu z jabĺk odstráňte a jablká navrstvite na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Posypte jablká škoricou s cukrom alebo škoricovým cukrom.
- Na jablká nasypte polovicu bežného cesta, na to vrstvu cesta zmiešaného s makom.
- Pečte v predhriatej rúre na 180 stupňov Celzia, kontrolujte pečenie približne 30-35 minút alebo kým špajdľa vložená do koláča nevyjde suchá.
- Upečený koláč nechajte vychladnúť, potom ho prevráťte na tácku, opatrne odstráňte papier na pečenie a potrite vrch koláča kyslou smotanou zmiešanou s džemom.
- Nechajte koláč úplne vychladnúť pred podávaním. Dobrú chuť!
Tipy:
- Namiesto mletého maku môžete do cesta pridať orechy, hrozienka alebo sušené slivky.
- Jablká môžete použiť akékoľvek, podľa chuti.
- Ak nemáte kyslou smotanu, môžete ju nahradiť jogurtom alebo mascarpone.
- Koláč je chutný aj teplý, ale aj studený.
Hrnčekový obrátený jablkový koláč je rýchly, jednoduchý a chutný dezert, ktorý si zamiluje celá rodina. Vyskúšajte ho aj vy podľa receptu babičky Stanky!
Súvisiace články:
Tento recept pre vás s láskou napísala babka Stanka ❤️