Search

Obrátený jablkový koláč: Jednoduchý a chutný recept od babky Stanky

Obrátený jablkový koláč
Obrátený jablkový koláč

Obsah receptu

Rýchly a chutný hrnčekový obrátený jablkový koláč podľa receptu babičky Stanky. Ideálny dezert na nedeľnú kávu s rodinou.

Vyskúšajte tento jednoduchý recept na hrnčekový obrátený jablkový koláč od babičky Stanky. Hotový je za pár minút a zaručene vám zachutí.

Obrátený jablkový koláč

Ingrediencie:

  • 1 1/2 hrnčeka polohrubej múky
  • 1/2 hrnčeka hladkej múky
  • 1 hrnček cukru
  • 1 vanilínový cukor
  • 2 vajíčka
  • 1 hrnček mlieka
  • 1/2 hrnčeka oleja
  • 1 prášok do pečiva
  • 1/2 hrnčeka mletého maku
  • Jablká podľa chuti
  • Škoricový cukor alebo zmes škorice a cukru
  • 1 1/2 veľkej kyslej smotany
  • Čučoriedkový džem (podľa chuti)

Postup prípravy:

  1. Jablká ošúpte a nastrúhajte. Nechajte ich odstáť, aby pustili šťavu.
  2. V mise zmiešajte polohrubú múku, hladkú múku, vanilínový cukor a prášok do pečiva.
  3. V inej miske vyšľahajte vajíčka s cukrom do peny.
  4. Postupne pridávajte suchú zmes múk do vyšľahanej zmesi vajec a cukru, striedavo pridávajte olej a mlieko a miešajte do hladka.
  5. Polovicu pripraveného cesta zmiešajte s mletým makom.
  6. Vytlačenú šťavu z jabĺk odstráňte a jablká navrstvite na plech vystlaný papierom na pečenie.
  7. Posypte jablká škoricou s cukrom alebo škoricovým cukrom.
  8. Na jablká nasypte polovicu bežného cesta, na to vrstvu cesta zmiešaného s makom.
  9. Pečte v predhriatej rúre na 180 stupňov Celzia, kontrolujte pečenie približne 30-35 minút alebo kým špajdľa vložená do koláča nevyjde suchá.
  10. Upečený koláč nechajte vychladnúť, potom ho prevráťte na tácku, opatrne odstráňte papier na pečenie a potrite vrch koláča kyslou smotanou zmiešanou s džemom.
  11. Nechajte koláč úplne vychladnúť pred podávaním. Dobrú chuť!

Tipy:

  • Namiesto mletého maku môžete do cesta pridať orechy, hrozienka alebo sušené slivky.
  • Jablká môžete použiť akékoľvek, podľa chuti.
  • Ak nemáte kyslou smotanu, môžete ju nahradiť jogurtom alebo mascarpone.
  • Koláč je chutný aj teplý, ale aj studený.

Hrnčekový obrátený jablkový koláč je rýchly, jednoduchý a chutný dezert, ktorý si zamiluje celá rodina. Vyskúšajte ho aj vy podľa receptu babičky Stanky!

Súvisiace články:


Tento recept pre vás s láskou napísala babka Stanka ❤️

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty