Máte chuť na niečo chrumkavé, ale nechcete vyprážané jedlá? Tieto pečené cuketové tyčinky sú presne to, čo hľadáte! Sú krásne chrumkavé, voňavé a pritom pripravené bez kvapky oleja. Vďaka tomu sú oveľa zdravšie než klasické vyprážané pochúťky.
U nás doma robím tieto tyčinky vždy, keď máme návštevu alebo si chceme spríjemniť filmový večer. Verím mi, vyskúšajte ich namiesto klasických čipsov či hranolčekov a budete prekvapení, aké sú chutné. Vždy ich pripravujem vo väčšom množstve, pretože miznú z taniera neuveriteľnou rýchlosťou a všetci si pýtajú ďalšie!
Ingrediencie
- Čas prípravy: 15 minút
- Čas pečenia: 25 minút
- Obtiažnosť: ⭐ (ľahká)
- Počet kusov: 32
Na tyčinky
- 2 cukety (približne 700 g)
- 2/3 lyžičky soli
- 1 štipka čierneho korenia
- 2 lyžice hladkej múky
- 4 lyžice strúhanky
- 1 lyžička sušeného cesnaku
- 1 lyžička mletej sladkej papriky
- 1/2 lyžičky sušeného oregana
- 1-2 vajcia
- 70 g tvrdého syra
Na dip
- 4 lyžice kyslej smotany
- 1 strúčik cesnaku
- kôpor podľa chuti
- soľ a korenie podľa chuti
Postup prípravy
- Z mladých cukiet odkrojte tvrdšie konce. Potom ich rozrežte pozdĺžne na polovice a každú polovicu ďalej rozdeľte na 8 tyčiniek (približne 1 cm hrubých). Tyčinky poukladajte na tácku, osoľte a nechajte asi 10 minút odležať, aby pustili prebytočnú vodu, ktorú potom zlejte.
- Osolené cuketové tyčinky posypte hladkou múkou. Pre jednoduchšie obalenie ich môžete vložiť do uzatvárateľnej nádoby, pridať múku a dobre pretrepať, aby sa múkou rovnomerne obalili zo všetkých strán.
- Na tanier alebo do misky nasypte strúhanku, pridajte sušený cesnak, čierne korenie, mletú sladkú papriku, oregano a na jemno nastrúhaný tvrdý syr. Všetko dobre premiešajte. V inej miske rozšľahajte jedno vajce (ak máte menšie vajcia, použite radšej dve).
- Tyčinky obalené v múke namočte do rozšľahaného vajca a následne dôkladne obaľte v pripravenej zmesi strúhanky a korenia so syrom. Obalené tyčinky ukladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Plech vložte do rúry vyhriatej na 200°C a pečte približne 25 minút, kým tyčinky nezískajú zlatistú farbu a nebudú pekne chrumkavé.
- Medzitým si pripravte dip: do misky dajte kyslú smotanu, pridajte pretlačený strúčik cesnaku a nasekaný kôpor. Všetko dobre premiešajte a podľa chuti dosoľte a okoreňte.
- Upečené chrumkavé cuketové tyčinky podávajte teplé s pripraveným dipom.
Tipy
- Vždy dbám na to, aby cukety naozaj poriadne pustili vodu – niekedy ich aj jemne pritlačím papierovou utierkou, aby boli suchšie a lepšie sa na ne prilepila múka.
- Do strúhankovej zmesi môžete pridať aj iné bylinky a korenia podľa chuti – výborne sa hodí bazalka, tymian alebo rozmarín.
- Ak nemáte radi kôpor, vyskúšajte do dipu pridať nasekanú pažítku, petržlenovú vňať alebo trochu citrónovej šťavy pre sviežu chuť.
- Tieto tyčinky sú najlepšie čerstvo upečené a horúce, ale dajú sa zohriať aj na druhý deň v rúre – stačí 5-10 minút pri 180°C a znovu budú chrumkavé.
Video recept:
Verím, že tieto zdravé a chrumkavé pečené cuketové tyčinky si zamilujete rovnako ako my. Sú skvelou alternatívou k nezdravým pochúťkam a navyše vám pomôžu spotrebovať prebytočné cukety zo záhrady. Vyskúšajte ich a dajte mi vedieť, ako vám chutili! U nás doma sa po nich len zapráši.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Pani Lesia