Search

Neuveriteľne chrumkavé cuketové tyčinky pečené bez kvapky oleja, ktoré zmiznú z taniera za pár minút!

pečené cuketové tyčinky
Pečené cuketové tyčinky

Obsah receptu

Máte chuť na niečo chrumkavé, ale nechcete vyprážané jedlá? Tieto pečené cuketové tyčinky sú presne to, čo hľadáte! Sú krásne chrumkavé, voňavé a pritom pripravené bez kvapky oleja. Vďaka tomu sú oveľa zdravšie než klasické vyprážané pochúťky.

U nás doma robím tieto tyčinky vždy, keď máme návštevu alebo si chceme spríjemniť filmový večer. Verím mi, vyskúšajte ich namiesto klasických čipsov či hranolčekov a budete prekvapení, aké sú chutné. Vždy ich pripravujem vo väčšom množstve, pretože miznú z taniera neuveriteľnou rýchlosťou a všetci si pýtajú ďalšie!

Ingrediencie

  • Čas prípravy: 15 minút
  • Čas pečenia: 25 minút
  • Obtiažnosť: ⭐ (ľahká)
  • Počet kusov: 32

Na tyčinky

  • 2 cukety (približne 700 g)
  • 2/3 lyžičky soli
  • 1 štipka čierneho korenia
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 4 lyžice strúhanky
  • 1 lyžička sušeného cesnaku
  • 1 lyžička mletej sladkej papriky
  • 1/2 lyžičky sušeného oregana
  • 1-2 vajcia
  • 70 g tvrdého syra

Na dip

  • 4 lyžice kyslej smotany
  • 1 strúčik cesnaku
  • kôpor podľa chuti
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup prípravy

  1. Z mladých cukiet odkrojte tvrdšie konce. Potom ich rozrežte pozdĺžne na polovice a každú polovicu ďalej rozdeľte na 8 tyčiniek (približne 1 cm hrubých). Tyčinky poukladajte na tácku, osoľte a nechajte asi 10 minút odležať, aby pustili prebytočnú vodu, ktorú potom zlejte.
  2. Osolené cuketové tyčinky posypte hladkou múkou. Pre jednoduchšie obalenie ich môžete vložiť do uzatvárateľnej nádoby, pridať múku a dobre pretrepať, aby sa múkou rovnomerne obalili zo všetkých strán.
  3. Na tanier alebo do misky nasypte strúhanku, pridajte sušený cesnak, čierne korenie, mletú sladkú papriku, oregano a na jemno nastrúhaný tvrdý syr. Všetko dobre premiešajte. V inej miske rozšľahajte jedno vajce (ak máte menšie vajcia, použite radšej dve).
  4. Tyčinky obalené v múke namočte do rozšľahaného vajca a následne dôkladne obaľte v pripravenej zmesi strúhanky a korenia so syrom. Obalené tyčinky ukladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
  5. Plech vložte do rúry vyhriatej na 200°C a pečte približne 25 minút, kým tyčinky nezískajú zlatistú farbu a nebudú pekne chrumkavé.
  6. Medzitým si pripravte dip: do misky dajte kyslú smotanu, pridajte pretlačený strúčik cesnaku a nasekaný kôpor. Všetko dobre premiešajte a podľa chuti dosoľte a okoreňte.
  7. Upečené chrumkavé cuketové tyčinky podávajte teplé s pripraveným dipom.

Tipy

  1. Vždy dbám na to, aby cukety naozaj poriadne pustili vodu – niekedy ich aj jemne pritlačím papierovou utierkou, aby boli suchšie a lepšie sa na ne prilepila múka.
  2. Do strúhankovej zmesi môžete pridať aj iné bylinky a korenia podľa chuti – výborne sa hodí bazalka, tymian alebo rozmarín.
  3. Ak nemáte radi kôpor, vyskúšajte do dipu pridať nasekanú pažítku, petržlenovú vňať alebo trochu citrónovej šťavy pre sviežu chuť.
  4. Tieto tyčinky sú najlepšie čerstvo upečené a horúce, ale dajú sa zohriať aj na druhý deň v rúre – stačí 5-10 minút pri 180°C a znovu budú chrumkavé.

Video recept:

Verím, že tieto zdravé a chrumkavé pečené cuketové tyčinky si zamilujete rovnako ako my. Sú skvelou alternatívou k nezdravým pochúťkam a navyše vám pomôžu spotrebovať prebytočné cukety zo záhrady. Vyskúšajte ich a dajte mi vedieť, ako vám chutili! U nás doma sa po nich len zapráši.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Pani Lesia

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty